Anasayfa /  Foto Galeri

Hızlı iyileşmek için koronavirüs pozitif olan hastalara beslenme önerileri

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyonlardan korunmak için bağışıklık sisteminizi güçlendirmek isteyebilirsiniz. COVID-19’a karşı hiçbir öneri sosyal mesafe ve maske kadar koruyucu olmasa da birkaç diyet ve yaşam tarzı değişikliği ile bağışıklık sistemini dinç tutmak vücudunuzun zararlı patojenlere karşı savunmasını artırabilir. Peki koronavirüs pozitif hastaları karantinada nasıl beslenmeli? İşte detaylar...

Hızlı iyileşmek için koronavirüs pozitif olan hastalara beslenme önerileri - Sayfa 1

Karantinadaki Covid19 Pozitif Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Karantina altındaki Covid-19 pozitif hastalarındaki dikkat edilmesi gereken ilk kural şüphesiz minimum temas ve sterilize bir ortam. Covid-19 beslenme önerileri içinde önceliğimiz düşen enerjinin ve kaybolan damak tadının yerine getirilmesi. Yeterli ve dengeli beslenme, bol su tüketimi ve minimum düzeyde fiziksel aktivite.

Hızlı iyileşmek için koronavirüs pozitif olan hastalara beslenme önerileri - Sayfa 2

Sıvı tüketimine dikkat edin:

Tedavi sürecinde olan hastaların sıvı kaybı önlenmeli, evde tedavi gören hastaların özellikle su tüketmeleri çok önemli! Günlük su ihtiyacınızı kilogram başına 30 ml olarak hesaplayabilirsiniz. Günde 8-10 bardak su mutlaka tüketilmeli. Evde çok fazla çay ve kahve tüketiminden kaçınılmalı, bu gibi içeceklerin fazla tüketimi sıvı ihtiyacını daha da arttırabilir. Günlük sıvı ihtiyacınızın karşılanıp karşılanmadığını anlamak için idrar renginizi gün içinde takip edebilirisiniz, idrar renginin gün içinde açık renge dönmesi sıvı tüketiminizin iyi olduğunu gösterebilir. Özellikle yaşlı bireylerde dehidratasyon, hastalıkların ilerlemesine neden olabilir.

Hızlı iyileşmek için koronavirüs pozitif olan hastalara beslenme önerileri - Sayfa 3

- Serotonin düzeyini artıran gıdalar tüketilmeli:

Covid -19 tedavisi ve izolasyon süreci nedeni ile uzun süre dışarı çıkamamak, sevdiklerimizden uzak kalmak, hastaların daha depresif ve mutsuz hissetmelerine sebep olabiliyor. Mutluluk hormonunun salınımını destekleyecek, serotonin üretimi için gerekli olan triptofanı yüksek oranda içeren bazı besinler; muz, ananas, erik, fındık, süt, hindi, ıspanak ve yumurta olarak sıralayabiliriz. Bu gıdalar kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

Hızlı iyileşmek için koronavirüs pozitif olan hastalara beslenme önerileri - Sayfa 4

-Kaliteli uyku şart:

Covid -19 nedeni ile tedaivi alan ve karantina sürecinde olan hastaların strese ve günlük hayatlarının değişmesine bağlı uyku düzenleri bozulabiliyor. İyi bir bağışıklığın önemli parçalarından biri iyi bir uyku çekmek. İyi bir uyku için yatmadan 3-4 saat önce ana yemeğinizi yemiş olun, yatmadan hemen önce kafein içeren kahve ve çaylar tüketmeyin, uyumakta zorlanıyorsanız melisa, papatya gibi sakinleştirici çaylardan faydalanabilirsiniz.