Anasayfa /  Dünya

Hindistan, Ay'a iniş gerçekleştiren 4. ülke oldu

Hindistan'ın Chandrayaan-3 uzay aracı, Ay yüzeyine başarılı bir şekilde iniş yaptı. Bu başarıyla birlikte Hindistan, Ay'ın az keşfedilen güney kutbuna inen ilk ülke oldu.

Abone ol
Abone ol 23 Ağustos 2023 16:26

Hindistan'a ait Chandrayaan-3 uzay aracı, bin kilometrelik yolculuğunu tamamlayarak Ay'ın az keşfedilen güney kutbuna başarılı bir şekilde iniş yaptı.

Bu başarı, Hindistan'ı ABD, Sovyetler Birliği ve Çin'in ardından Ay'a "yumuşak iniş" gerçekleştirebilen dördüncü ülke yaparken, aynı zamanda Ay'ın az keşfedilen güney kutbuna inen ilk ülke unvanını da kazandı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, uzay aracının inişini canlı olarak izledi. Uzay aracı, Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu ISRO tarafından geliştirildi ve iniş modülü, itki modülü ve araştırma aracından oluşuyor.

Chandrayaan-3'ün Ay'da veri toplaması ve daha fazla bilgi edinmek üzere deneyler yapması planlanıyor.

Hindistan'ın bu uzay misyonunun maliyeti yaklaşık 75 milyon dolar olarak açıklandı. Ülke, 2008'de Ay'a ilk yolculuğunu gerçekleştiren Chandrayaan-1 ile su moleküllerini keşfetmişti. 2019'da ise başarılı bir yörüngeye giriş yapan Chandrayaan-2, Ay yüzeyine inişte başarılı olamamıştı.

Ayrıca, Rusya'nın uzay aracı Luna-25'in 20 Ağustos'ta Ay yüzeyine başarısız bir iniş yaparak kontrolden çıktığı biliniyor.

Yorumlar