Anasayfa /  Foto Galeri

Hıdırellez ritüelleri nelerdir? Hıdırellez'de gül ağacına nasıl dilek dilenir?

Mayıs ayında kutlanan Hıdırellez, yüzyıllardır renkli ritüellere sahne oluyor. Hıdırellez denildiğinde ilk akla gelen ritüellerden biri de gül ağacı aracılığıyla dilenen dilekler oluyor. Gül ağacına dilek dilemek Anadolu'nun dört bir yanında oldukça yaygındır. Peki, Hıdırellez dilekleri nasıl yazılmalı? Hıdırellez'de gül ağacına nasıl dilek dilenir?

Hıdırellez ritüelleri nelerdir? Hıdırellez'de gül ağacına nasıl dilek dilenir? - Sayfa 1

Hızır ve İlyâs isimlerinin halk ağzında aldığı şekilden ibaret olan hıdrellez, kökü İslâm öncesi eski Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu yaz bayramlarına dayanan, Hızır yahut Hızır ve İlyâs kavramları etrafında dinî bir muhtevaya bürünmüş halk bayramının adıdır. Bu bayram, merkezini özellikle Anadolu ve Balkanlar’ın, Kırım, Irak ve Suriye’nin teşkil ettiği Batı Türkleri arasında, bugün kullanılmakta olan Gregoryen takvimine göre 6 Mayıs (eski Jülyen takvimine göre 23 Nisan) günü kutlanmaktadır.

Hıdırellez ritüelleri nelerdir? Hıdırellez'de gül ağacına nasıl dilek dilenir? - Sayfa 2

"Baharın habercisi" kabul edilen, Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştukları gün olduğuna inanılan "Hıdırellez", yurdun birçok yerinde farklı ve bir o kadar da ilginç gelenek ve inanışlarla kutlanıyor.

Hıdırellez asırlardır Türkiye'nin yanı sıra Balkanlar ile Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde geleneksel bir bayram olarak biliniyor.

Hıdırellez ritüelleri nelerdir? Hıdırellez'de gül ağacına nasıl dilek dilenir? - Sayfa 3

Bu önemli günde sağlık, bolluk, bereket, şans getirileceğine inanılan ve yöreden yöreye değişen farklı ritüelleri hala görmek mümkün. Geçmişten bugüne uzanan bu geleneklerin kimisi şehirleşmenin etkisiyle unutulmaya yüz tutarken bazıları ise hala yaşatılmaya çalışılıyor.

Hıdırellez ritüelleri nelerdir? Hıdırellez'de gül ağacına nasıl dilek dilenir? - Sayfa 4

Hıdırellez denince akıllara ilk olarak her tür hastalık ve kötülükten korunmak için yakılan ateşin üzerinden üç kez atlanması ve dileklerin kağıda yazılarak gül ağacının altına gömülmesi ya da asılması geliyor.

O gün yapılan bir başka ritüele göre deniz ya da dere kenarından dilek tutularak toplanan 41 taş 1 yıl boyunca saklanıyor bir sonraki Hıdırellez'de bu taşlar suya atılıp, yenisi toplanıyor.

Deniz kenarından kırık dalgalardan bir kaba doldurulan deniz suyu da bolluk ve bereket için evin içerisine serpiliyor.

Üzerine çeşitli dilek, niyet yazılan kağıtlar açık olarak ve yavaşça bir akarsuya bırakılıyor. Otlarda biriken çiğ damlalarından yoğurt yapılıyor ve hamur mayalanıyor.