Anasayfa /  Foto Galeri

Hesap belli oldu! Asgari ücretliye bir maaş da BES'ten!

Yılbaşı yaklaştıkça milyonlarca çalışan heyecanla maaşlarına gelecek zam oranını merak ediyor. Maaşlara gelecek zam oranının yanında BES sistemine dahil olan kişilerin maaşından yapılacak kesinti de artıyor. 2017'de başlayan otomatik BES sitemine 4 yıl içinde yaklaşık 25 milyon kişi dahil olurken; bu çalışanların bir kısmı sistemden çıktı, bir kısmı ise kalmaya devam etti. Peki asgari ücretli bir çalışanın 2020'de BES'ten yaptığı tasarruf ne kadar oldu? İşte detaylar...

Hesap belli oldu! Asgari ücretliye bir maaş da BES'ten! - Sayfa 1

Otomatik BES'in başladığı ilk günden bu yana birçok kişi "Sistemde kalmalı mıyım? Birikimim ne kadar olur?" gibi sorulara yanıt arıyor. Sistemin başlamasının üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmesine rağmen, bu sorular hala gelmeye devam ediyor. Peki BES gerçekten yararlı mı? Asgari ücretli bir çalışan BES ile 2020 yılında ne kadar tasarruf etti? Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, asgari ücretlinin BES ile yaptığı tasarrufu kaleme aldı.

Hesap belli oldu! Asgari ücretliye bir maaş da BES'ten! - Sayfa 2

İşte detaylar...
Tabi, birikimim ne olur sorusunun cevabı, çalışanların sisteme aylık ödedikleri katkı payları ya da işverenlerin çalışanların maaşlarından yaptıkları kesintiler ile doğrudan ilgili.

Hesap belli oldu! Asgari ücretliye bir maaş da BES'ten! - Sayfa 3

İşverenler, çalışanların brüt maaşlarından her ay yüzde 3'ü otomatik kesip, BES'e aktarıyor ama bazı çalışanlar bu oranın da üzerinde sisteme katkı ödüyor.

Hesap belli oldu! Asgari ücretliye bir maaş da BES'ten! - Sayfa 4

MAAŞTAN 100 LİRA KESİLDİ
Otomatik BES'te olan çalışanların sadece bu yıl içinde birikimlerinin ne olduğuna baktım ve bir hesap yaptım. Bu hesabı da asgari ücretli çalışanlar üzerinden yaptım ki, sistemde tasarruf edenlerin yüzde 24'e yakını asgari ücretliler.