Anasayfa /  Foto Galeri

Hava kirliliği erken ölüme neden oluyor! İşte en riskli şehirler...

Türkiye'de 2018 yılında yaşanan tam 44 bin 617 erken ölümün nedeni belli oldu. Ülkemiz genelinde yapılan araştırmanın sonucu ilk kez yayınlandı. Araştırmanın sonucunda hava kirliliği binlerce insanı akciğer ve mesane kanseri yaparak erken yaşta öldürüyor. İşte erken ölüm riskinin en çok olduğu iller...

Hava kirliliği erken ölüme neden oluyor! İşte en riskli şehirler... - Sayfa 1

Türkiye’deki hava kirliliğinin erken ölümlere etkisine yönelik gerçekleştirilen araştırmanın sonucu ilk kez yayınlandı. 

Hava kirliliği erken ölüme neden oluyor! İşte en riskli şehirler... - Sayfa 2

Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği “AirQ+” adı verilen özel bir yazılımın kullanıldığı araştırmada, 2018’de hava kirliliğine bağlı olarak 44 bin 617 erken ölüm yaşandığı belirlendi.

Hava kirliliği erken ölüme neden oluyor! İşte en riskli şehirler... - Sayfa 3

EN YÜKSEK KİRLİLİK IĞDIR VE KAHRAMANMARAŞ

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Göğüs Hastalıkları Uzman Dr. Nilüfer Aykaç ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Yeşim Yasin tarafından yürütülen araştırmanın sonuçlarına göre, PM 2.5 kaynaklı kirliliğin en yüksek olduğu iller Iğdır ve Kahramanmaraş olarak tespit edildi.

Hava kirliliği erken ölüme neden oluyor! İşte en riskli şehirler... - Sayfa 4

44 BİN 617 ERKEN ÖLÜMÜN NEDENİ

 Araştırma sonuçlarını Milliyet’e değerlendiren Prof. Dr. Kayıhan Pala şunları söyledi: “PM 2.5’in neden olduğu erken ölümleri, DSÖ’nün özel bir programı olan AirQ+ adlı yazılım üzerinden araştırdık. 2018’e ait verileri DSÖ parametrelerine göre mercek altına aldık ve ülke genelinde hava kirliliğine bağlı olarak 44 bin 617 erken ölüm gerçekleşmiş olabileceğini tespit ettik.