Anasayfa /  Hava durumu

Kasırga Nedir ? Kasırga Nasıl Oluşur? Kasırga Sırasında ve Öncesinde Alınacak Önlemler Nelerdir? Kırbaç Kasırgası yaklaşıyor

Ülkemiz pek karşılaşılmayan bir hava olay olan kasırga bir süredir gündemi gerek yabancı basında gerekse ülkemizde meşgul etmesine neden olan Kırbaç Kasırgası yaklaşıyor. Türkiye’nin ilk defa bir kasırga ile karşı karşıya kalacağı ifade edilirken, insanlar kasırganın ne olduğu nasıl meydan geldiğini araştırmaya başladılar. Kırbaç Kasırgası'nın hangi bölgeleri vuracağı, nasıl bir etki yaratacağı, kasırga öncesinde ve kasırga sırasında ne tür tedbirler alınması gerektiği oldukça merak ediliyor. İşte tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Abone ol
Abone ol 30 Eylül 2018 00:34

Kasırga Nedir ?  Kasırga Nasıl Oluşur?  Kasırga Sırasında ve Öncesinde Alınacak Önlemler Nelerdir?

Kasırga Nedir ?

Saatte 110 kilometrenin üzerine çıkan ve düz esen rüzgarlar kasırga olarak nitelendiriliyor. Bu rüzgarlar dairesel bir yapı halini aldığında ise tropikal fırtına olarak adlandırılıyor. Ülkemizde son 30 senelik veriler göz önüne alındığında, Akdeniz’in ve Karadeniz’in suyunun normal şartların 2,5 derece üzerinde olduğu görülüyor.

Kasırga Nasıl Oluşur?

Kasırgalar, dünya genelinde en şiddetli rüzgarlar olarak bilinir ve temel bakımdan ısı ve su olmak üzere iki kaynaktan beslenirler. Kasırgaların meydana gelmesi için gerekli olan ilk şart ılık su olduğu gibi, diğer yandan kasırga oluşumunu rüzgar sapmasının da etkilediği bilinmektedir.

Kırbaç Kasırgası Nereleri Vuracak?

Türkiye’de ilk defa karşılaşılacak olan kasırganın, ülkemizi vurmama ihtimali olsa dahi ağırlıklı olarak beklentiler bu durumun tersinin olacağını gözler önüne seriyor. Yetkililer Kırbaç Kasırgası sebebiyle dikkatli olunması gerektiğini ifade ederken, en kötü senaryoya hazırlanılması gerekiyor.

Kasırga esnasında rüzgar hızının 130 kilometre sınırının üzerine çıkacağı, bazen 150 kilometreyi dahi aşacağı belirtiliyor.

Kırbaç Kasırgası için bazı rotalar olduğu yetkililer tarafından aktarılırken, kasırganın ilk ihtimal olarak Yunanistan ana karası ile Rodos’un arasından girerek Bodrum’a ve Muğla istikametine doğru yol olacağı belirtiliyor.

Diğer rota göz önüne alındığında ise kasırganın, Muğla’da Fethiye çevrelerine kadar olan alandan girerek Aydın, İzmir ve yukarı Marmara’ya doğru yol alacağı ihtimali üzerinde duruluyor.

Kırbaç Kasırgası esnasına metrekareye 100 kilogram yağmur düşeceğine yönelik öngörüler bulunurken, sel riskinin en fazla olduğu alanların İzmir, Aydın, kısmen Denizli ve Muğla’nın kıyıya yakın olan bölgeleri olduğu belirtiliyor.

Cumartesi günü itibariyle rüzgar ve yağışla ülkemizde etkisini hissettirecek olan Kırbaç Kasırgası’nın 30 Eylül Pazar günü akşam 21.00 sularında ülkemize giriş yapacağı belirtiliyor.

Kasırga Sırasında ve Öncesinde Alınacak Önlemler Nelerdir?

Kırbaç Kasırgası ülkemize doğru yaklaşırken, çıkacak olan fırtınanın öncesinde ve fırtına esnasında alınması gereken önlemleri sizler için sıraladık;

Fırtına öncesinde;




Etrafınızda bulunan merdiven, bahçe mobilyası tarzındaki serbest nesneleri yaralanmalara sebep olacak herşeyi emniyete alın


Araçları kapalı otoparklara park edin, kapalı otopark yoksa etrafta devrilme – yıkılma tehlikesi olan bölgelerden uzak durun


Pencerelerde kepenk ya da panjur varsa kapalı duruma getirip güvenli bir biçimde bağlandığından emin olun


İlk yardım çantasını yanınızda bulundurun


Elektrikli aletleri prizden çıkarın


Bilgisayar gibi önemli eşyaları yerden 50 santimetre yüksekte tutun


Bütün elektrik şalterlerini kapatın




Fırtına esnasında;




Gerekmedikçe dışarı çıkmayın


Dışarıda olunması halinde bina, ağaç, elektrik direkleri gibi devrilme tehlikesi bulunan alanlarda yürümeyin


Duvar diplerinden uzak kalmaya çalışın


Fırtına sürerken herhangi bir hasarı onarmak için uğraşmayın


Eve giriş ve çıkışlarda kapıyı kapattığınıza emin olun


İç kapıları sürekli kapalı bir şekilde tutun


Fırtınaya maruz kalan köprüler ve viyadükler gibi bölgelerde araç kullanıyorsanız dikkatli olun


Yolculuk yapmanız zorunlu değilse erteleyin veya alternatif yollara başvurun




Kaynak: aktuelbilgiler.com




Yorumlar