Anasayfa /  Sağlık

Hamile anne bebeğinin hareketlerini ne zaman hissetmeye başlar?

Her hamile anne adayı bebeğinin hareketlerini hissetmek ister. Peki bebeklerin hareketleri ne zaman başlar ve ne zaman hissedilir? Konu ile ilgili Prof. Dr Ali Ergün önemli bilgiler verdi.

Abone ol
Abone ol 01 Haziran 2020 15:16

Her hamile anne adayı bebeğinin hareketlerini hissetmek ister. Peki bebeklerin hareketleri ne zaman başlar ve ne zaman hissedilir? Konu ile ilgili Prof. Dr Ali Ergün önemli bilgiler verdi.

İşte Prof. Dr. Ali Ergün'ün konu ile ilgili yaptığı açıklamalar:

Anne adaylarını en çok strese sokan durumlardan biri de bebek hareketlerini hissetmemek veya fazla hissettiğini düşünmektir. Hissetmeyince acaba bebeğim yaşamıyor mu, fazla hissedince de acaba rahatsız mı oldu, bebeğim yaramaz mı olacak diye düşünülür. Ya da siz müzik dinletince, babası karnınıza elini koyduğunda, akşam ya da gece daha çok hareket ettiği, çikolata yediğinizde hareketlerinin arttığı gibi yanlış inanışlar vardır.  Size sorulduğunda,  bebeğinizin akşam  ya da gece daha çok hareket ettiğini söylersiniz. Bunun nedeni şudur;

Siz gün boyu çalışırken veya meşgulken bebek hareketlerinin çoğunu kaçırırsınız. Dikkatinizi verdiğinizde veya akşam saatlerinde eliniz boşken de çoğu hareketlerini hissedersiniz. Bu tamamen sizi dikkatinizi toplamanız ile ilgili. Yani müzik dinleyince, çikolata sonrası vs… Aslında bebeğiniz 6.5-7 haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Bebeğinizin hareketlerini en erken hissettiğiniz zaman, ilk bebeğine gebe olanlarda, 18, daha önce doğurmuşlarda 16. Haftadır. Bu haftalardan önce bebeğinin hareketlerini hissettiğini söyleyen anne adaylarının hissettikleri aslında kendi barsak hareketleridir. Özellikle gazı fazla olan veya kabızlık yaşayan annelerde bu sık olur. Ayrıca sizin kilolu olmanız da bebek hareketlerini az hissetmenize bir neden değildir. Özellikle bebeğin hareketlerini belirgin hissettiğiniz zaman gebeliğin 24. Haftasından sonradır. Bu dönemden önce bebeğin büyük hareketleri hissedilir daha çok. Gebeliğinizle ilgili özel bir durum yoksa(bebekte kansızlık, diabet+gebelik, bebekte büyüme geriliği gibi durumlar dışında) doktorunuz bebek hareketlerini takip etmenizi 34. Haftadan sonra isteyecektir. Burada bebek az ya da çok hareket ediyor diye subjektif değerlendirmeden ziyade objektif ve daha net bir sayım isteriz. Bunun için de, en müsait olduğunuz zaman olan, akşam yemeğinden sonra takip etmenizi ve 3 saatlik sürede en az 10 hareket(birbirinden bağımsız, süreklilik gösteren aynı hareket değil) saymanızın yeterli olduğunu bilmeniz yeterlidir. Yani 10 hareket olduğunda 3 saat boyunca saymanıza gerek yoktur. Ancak 3 saat olmasına rağmen 10 hareket olmamışsa hemen o akşam doktorunuza haber vermeniz gerekir. Böylesi bir durumda 3 olasılık vardır; ya siz bebeğinizin hareketlerini tam hissetmiyor olabilirsiniz veya bebeğinizin uyku dönemi(bebekler düzensiz uyurlar, gece-gündüz farkı yoktur) uzun sürmüş olabilir. Üçüncü olasılık ise bebeğiniz gerçekten az hareket ediyordur ve müdahale gerekebilir. Doktorunuz yapacağı bir NST ile bunu anlayacaktır.  Siz yine de çok merak ederseniz 34. Haftadan önce de bebeğinizin hareketlerini bu şekilde yapabilirsiniz.

Bir de bebeğinizin hareketini ne tarafta hissediyorsanız bebek oradaymış gibi gelir size. Halbuki karnınızda yuvarlak top gibi elinize gelen yapı içinde bebek olan rahiminizdir. Rahim çok ilginç bir organdır. Gebe değilken en uzun boyutu 6-7 cm olup, ağırlığı 60-70 gramken, doğumdan hemen önceki ağırlığı 1000 grama ulaşır. Doğumdan sonraki bir buçuk aylık lohusalık sürecinde ise tekrar gebelik öncesi büyüklüğüne geri döner. Yani rahim bebeğinizi saran yuvarlak bir kese şeklindedir, bebeğinizin elbisesi gibi onu sarar. Bir başka deyişle bebeğinizin rahim içinde bir aşağı bir yukarı gideceği bir alan yoktur. Bebeğinizin hareketlerini en çok ayaklarının olduğu yerde hissedersiniz ve size sanki bebeğiniz oradaymış gibi gelir. Bebeğiniz içeride cenin pozisyonu dediğimiz, eller iki yandan toplanıp yüzünün önünde birleştirilmiş(benim bebeğimin elleri hep yüzünün önünde, çok inatçı demelerinizi duyar gibiyim), bacaklar da karna doğru çekilmiş veya başına doğru uzatılmış şekilde olup olup vücut yüzeyi en küçültülmüş olarak durur. Biz US ile muayenede bebeğin yüzünün önünde duran, ellerini veya ayaklarını çektirmek için bebeği hareket ettirmeye çalışırız. Yani bebek hareket etsin diye değil. Bazı anne adayları ise bunu yanlış anlayıp, ayrıntılı muayeneye gelirken, bebekleri hareket etsin diye çikolata yemeleri gerektiğini düşünürler (Çikolatanın böyle bir etkisi olmadığını yukarıda açıklamıştım).

Halbuki, gülmeniz, öksürmeniz veya karnınıza dokunmamızla bebeğiniz hemen hareket eder. 

Sonuç olarak gebelik haftası ilerledikçe bebeğinizin hareketlerini daha çok hissettiğinizi, yirmidördüncü haftadan önce çoğu hareketlerini hissetmemenizin normal bir durum olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim.

Saygı ve sevgilerimle.

 

 

Prof. Dr. Ali ERGÜN

Perinatoloji Uzmanı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Yorumlar