Anasayfa /  Dünya

Hamas, "Aksa Tufanı" operasyonuyla İsrail'e saldırdı!

Hamas'ın silahlı kolunun adı olan Izzeddin Kassam, bugün sabah saatlerinde "Aksa Tufanı" adını verdikleri bir operasyonla İsrail'e saldırdı. Gazze Şeridi'nden İsrail'e sızan militanlar, Aşkelon şehrine kadar ilerledi. İsrail'in güney bölgesinde Hamas militanları ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar patlak verdi ve İsrail, Gazze'ye hava saldırıları düzenledi. Bu çatışmalar sonucunda bölgede can kayıpları yaşandı.

Abone ol
Abone ol 07 Ekim 2023 12:45

İsrail ordusu, bugün sabah saatlerinde Gazze Şeridi'ndeki Filistinli grupların çeşitli bölgelerden İsrail'e bir dizi roket saldırısı gerçekleştirdiğini bildirdi. Bu roketlerin bir kısmı, İsrail ordusu tarafından kullanılan 'Demir Kubbe' hava savunma sistemleri tarafından başarılı bir şekilde engellendi.

'Evden ayrılmayın'

Ordu, İsrail'in orta kesimlerinde ve Tel Aviv bölgesindeki hava sirenlerinin etkinleştirildiğini açıkladı. Ülkenin birçok bölgesinde hava saldırısı alarmı seslendi ve İsrailliler güvenli sığınaklara yönlendirildi.

Gazze sınırına yakın yerleşimlerde yaşayanlardan, güvenlik riski nedeniyle evlerinden çıkmamaları istendi. İsrail medyası, Tel Aviv dahil birçok bölgede siren seslerinin duyulduğunu bildirdi.

İsrail basınına göre, atılan roketlerden bazıları Askalan (Aşkelon) ve Usdud (Aşdod) kentlerine isabet etti. Gazze Şeridi'ndeki Filistin Eğitim ve Öğretim Bakanlığı, bölgedeki tüm okulların ikinci bir duyuruya kadar eğitime ara verildiğini duyurdu.

Hamas'ın silahlı kolunun İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, yüzü görünmeyen bir videoda konuşarak İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e karşı başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonunu duyurdu.

"Filistin halkının bir kez daha devrim yapma yoluna geri döndüğünü ve bir devlet kurma hedefine doğru ilerlediğini" ifade eden Dayf, "İsrail'in ihlallerine karşı net bir duruş sergileme kararı aldık ve bu nedenle Aksa Tufanı operasyonunu başlattık." şeklinde konuştu.

Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında, İsrail'e yaklaşık 5 bin roket ve havanın fırlatıldığını açıklayan Dayf, aynı zamanda İsrail ile güvenlik koordinasyonunun sona erdiğini vurguladı.

Bütün Araplar'a çağrı

Dayf, Aksa Tufanı'nın İsrail'in beklentilerinden çok daha büyük bir etki yaratacağını vurgulayarak İslam ve Arap dünyasını, İsrail'in işgalini sona erdirmek için birleşmeye ve "elinde silah bulunan herkesin bu çağrıya uymasına" davet ediyor.

Aksa Tufanı operasyonuna katılamayanları, dayanışmayı desteklemeye çağırıyor ve yayınladıkları talimatların ve açıklamaların izlenmesini rica ediyor.

Dayf, başlangıçta İsrail'in askeri üsleri ve hava alanlarını hedeflediklerini belirtiyor ve İsrail'e roket saldırılarına devam edeceklerini açıklıyor.

Militanlar İsrail topraklarına girdi.

İsrail ordusu, roket saldırılarının ardından Gazze Şeridi'nden gelen silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığını bildirdi. Bu militanlar, ülkenin güney bölgesinde güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi ve birçok İsrail askerinin esir alınarak Gazze'ye götürüldüğü iddia ediliyor. Bölgede ayrıca sivillerin hayatını kaybettiği iddiaları da bulunuyor.

İsrail 'savaş' ilan etti

Ordu, başka bir açıklamada şunları ifade etti: "Şu an itibariyle savaş durumu ilan ediyoruz. Son bir saat içerisinde Gazze'den İsrail'e büyük çaplı roket saldırıları gerçekleşti ve teröristler farklı bölgelerden İsrail topraklarına sızdı. Sınır bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımıza, korunaklı bölgelere yakın durma talimatı veriyoruz."

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN) haberine göre, Savunma Bakanı Yoav Gallant, yedek askerleri göreve çağıran bir kararnameyi imzaladı.

İsrail ordu sözcülüğü, Hamas'ın roket atma ve İsrail topraklarına sızma gibi geniş kapsamlı bir operasyon başlattığını belirterek vatandaşlarından talimatlarına uymalarını istedi.

Ordu, Gazze Şeridi'ne hava saldırıları başlattı. Ordunun resmi açıklamasında, onlarca savaş uçağının Gazze Şeridi'ndeki çeşitli Hamas hedeflerini vurduğu belirtildi.

Ayrıca, İsrail ordusu Gazze'deki Filistin İçişleri Bakanlığı binasına da bir saldırı düzenledi ve bu saldırı sonucunda binanın büyük bir kısmı yıkıldı.

Çok sayıda hayatını kaybedenler var

İsrail Kanal 12 televizyonunun bildirdiğine göre, İsrail'de 6 kişi hayatını kaybetti ve yaralananların sayısı 100'ü aştı.

Filistin resmi ajansı WAFA, Gazze kentinin doğusunda 2 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini rapor etti. Gazze Şeridi'nin orta kesimlerinde ise 2 kişi öldü ve 5 kişi yaralandı.

İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail güçleriyle yaşanan çatışma esnasında ele geçirdikleri bir İsrail askeri aracını Gazze'ye taşıdı. Ayrıca, Gazze Şeridi sınırına yakın bir bölgede bir İsrail tankının da imha edildiği bildirildi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN) haberine göre, Gazze sınırına yakın bazı bölgelerde yaşayan İsrailliler, evlerinin etrafındaki sokaklarda Filistinli silahlı grupların dolaştığını belirtti.

İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin güneydoğusundaki İsrail'e ait Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı ve çevresindeki askeri noktanın ele geçirildiğini iddia etti.

 

 

Etiketler İsrail Filistin Savaş
Yorumlar