Anasayfa /  Sağlık

H1N1 virüsü nedir, belirtileri nelerdir? H1N1 virüsü bulaşıcı mı?

Serdar Ortaç'ın kardeşi Serkan Ortaç'ın ölüm sebebinin H1N1 (domuz gribi) olduğu iddia edildi. Ardından H1N1 virüsünün ne olduğu, nasıl bulaştığı gibi detaylar merak konusu oldu. İşte tüm merak edilenler...

Abone ol
Abone ol 13 Mart 2023 14:00

Serdar Ortaç'ın kardeşi Serkan Ortaç'ın ölüm sebebinin H1N1 (domuz gribi) olduğu iddia edildi. Ardından H1N1 virüsünün ne olduğu, nasıl bulaştığı gibi detaylar merak konusu oldu. İşte tüm merak edilenler...

H1N1 diğer adıyla domuz gribi, bir viral enfeksiyon olan Influenza'nın (grip) bir türüdür. Domuz gribi, domuzlarda ortaya çıkan bir grip virüsü türü olarak kabul edilir ve insanlar tarafından da bulaşa sahiptir.

Domuz gribi, solunum yoluyla bulaş gösterir ve solunum sistemine yönelik semptomları ortaya çıkartır. Örneğin, domuz gribi belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı ve kas ağrıları gibi semptomlar olabilir. Domuz gribi, aşılar ve antiviral ilaçlar yardımıyla önlenebilir yada tedavi edilebilir.

H1N1 NEDEN OLUR?

H1N1 gribi, insanlar yada domuzlar tarafından bulaştırılan grip virüslerinden bir türü olarak kabul edilir. Domuz gribi, solunum yoluyla bulaşır ve enfekte olan bir kişinin öksürmesi, hapşırması ya da konuşurken mikropları havaya bırakması sonucu, etrafındaki kişilere bulaşabilir.

Ayrıca, domuz gribi virüsü, etrafındaki maddelerle de temas etmiş olabileceğinden, bu nesnelere dokunarak ya da bunların üzerinden solunarak da bulaşabilir.

H1N1 BELİRTİLERİ NELERDİR?

Domuz gribinin semptomları öteki yaygın grip türleriyle aynıdır. Tüm grip türlerinde olduğu gibi, bazı insanlar, özellikle altta yatan sağlık sıkıntıları olanlar, daha yüksek ciddi hastalık riski altındadır.

Domuz gribinin başlıca belirtileri şunlardır:

-Öksürük

-Ateş,

-Boğaz ağrısı,

-Yaygın vücut ağrısı,

-Nefes darlığı,

-Üşüme, titreme,

-Nadir olarak ishal, mide bulantısı ve kusma.

-Baş ağrısı,

-Yorgunluk hissi.

H1N1 gribi kronik hastalığı olanlarda daha ağır görülür. Ağır seyirli hastalık akciğer infeksiyonu (pnömoni) ve solunum yetmezliği sonucunda ölüme sebep olabilir.

Bazı hastalarda bakterilere bağlı olarak griple aynı dönemde veya sonrasında akciğer, sinüs ve kulak iltihabı görülebilir.

Uzun süreli ve kontrolü güç ateş, genel durum bozukluğu, solunum sıkıntısı gibi bulguların varlığında doktora görünülmelidir. Bilinç bulanıklığı, zor nefes alma acil müdahale gerektiğinin göstergesidir.

Yorumlar