Anasayfa /  Foto Galeri

Gürültüye bağlı işitme kaybı kalıcı ve geri döndürülemez olabilir! 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü

Yüksek ses müzik dinlemek bazen enerjimizi atma anlamında bize kendimizi iyi hissettirse de kalıcı işitme hasarlarına sebep olabiliyor. Özellikle son dönemlerde kablosuz kulaklıkların hayatımıza kullanım pratikliğinden dolayı dahil olması kulaklıklarla ikiz yaşamamıza sebebiyet verdi. Bununla birlikte kalıcı sorunlara da davetiye çıkardı. Elbette sadece kulaklıklar değil, yüksek sese maruziyet iş ortamı, sosyal ortamlar, trafik gibi farklı ortamlarda olabilir.

Gürültüye bağlı işitme kaybı kalıcı ve geri döndürülemez olabilir! 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü - Sayfa 1

GÜRÜLTÜYE BAĞLI İŞİTME KAYBI KALICI VE GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ OLABİLİR

3 MART DÜNYA KULAK VE İŞİTME GÜNÜ

 Yüksek ses müzik dinlemek bazen enerjimizi atma anlamında bize kendimizi iyi hissettirse de kalıcı işitme hasarlarına sebep olabiliyor. Özellikle son dönemlerde kablosuz kulaklıkların hayatımıza kullanım pratikliğinden dolayı dahil olması kulaklıklarla ikiz yaşamamıza sebebiyet verdi. Bununla birlikte kalıcı sorunlara da davetiye çıkardı. Elbette sadece kulaklıklar değil, yüksek sese maruziyet iş ortamı, sosyal ortamlar, trafik gibi farklı ortamlarda olabilir. “Yüksek ses nedeniyle iç kulaktaki hücreler hasara uğrar; bu hasarın miktarı sesin şiddetine ve maruziyet süresine göre değişir.” diyen Liv Hospital KBB Uzmanı Op. Dr. Irmak Uçak, yaşlanmaya bağlı gelişen işitme kayıplarından sonra, ikinci en sık görülen işitme kaybının gürültüye bağlı işitme kayıpları olduğunu belirterek konu hakkında bilgiler verdi.

Gürültüye bağlı işitme kaybı kalıcı ve geri döndürülemez olabilir! 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü - Sayfa 2

Gürültüye bağlı oluşan işitme kayıpları önlenebilir

Gürültüye bağlı işitme kayıpları, yaşlanmaya bağlı gelişen işitme kayıplarında sonra, ikinci en sık görülen işitme kaybı şeklidir. Gürültüye bağlı işitme kayıpları önlenebilir bir sağlık problemidir.

Gürültüye bağlı işitme kaybı kalıcı ve geri döndürülemez olabilir! 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü - Sayfa 3

Sesin şiddeti ve maruziyet süresi önemlidir

Yüksek sese maruziyet iş ortamı, sosyal ortamlar, trafik gibi farklı ortamlarda olabilir. Yüksek ses nedeniyle iç kulaktaki hücreler hasara uğrar; bu hasarın miktarı sesin şiddetine ve maruziyet süresine göre değişir.

Gürültüye bağlı işitme kaybı kalıcı ve geri döndürülemez olabilir! 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü - Sayfa 4

Geçici çınlamalar genellikle 48 saat içerisinde düzelir

Birçok insan hayatlarının bir döneminde yüksek sesli ortamlarda bulunduktan sonra, kulak çınlaması ve işitmede azalma hissetmiştir. Kalıcı bir hasar oluşmamışsa, yüksek sese maruziyet sonrası gelişen işitme kaybı ve çınlamalar genellikle 48 saat içerisinde düzelmektedir.