Anasayfa /  Dünya

Güney Kore'nin Kayıt Dışı Bebekleri

Güney Kore'de 2015 ile 2022 yılları arasında yabancı annelerden doğan yaklaşık 4.000 kayıt dışı bebek vardı, ancak hükümetin yasal bir yükümlülüğü olmadığı için yetkililerin bebeklerin nerede olduğunu kontrol etme planları yok.

Abone ol
Abone ol 08 Temmuz 2023 22:03

Geçen ay, devlet denetleme kurumu, ülkenin doğum kayıt sisteminde kaydedilmemiş yaklaşık 6.000 bebek olduğunu bildirdi. Yetkililer, bunların üçte ikisinin burada yabancı uyruklu olarak kayıtlı olan annelere ait olduğunu belirtti. Ancak Koreli bebeklerin yasal olarak doğumlarının burada kaydedilmesi gerekmektedir, yabancı bebekler için böyle bir yasal zorunluluk olmaması ise hükümetin denetiminde bir kör nokta oluşturmaktadır.

Bazıları, ebeveynlerinin ülkelerinde kaydedilmiş olabilir, ancak bu konuda mevcut veriler bulunmamaktadır.

Denetleme kurumu, hemen doğumdan sonra hepatit B aşısı yapılan bebeklerin Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi kayıtlarını kullandı. Kore'de doğan bebeklerin yaklaşık %95'i doğumdan hemen sonra hepatit B aşısı yapmaktadır. Bu kayıtlar, milli sigorta sistemi kapsamında olan kayıtlı yabancı yerleşiklere doğan bebekleri içermektedir. Bu da, aşı yapılmayan veya turistler veya kayıt dışı göçmenlere doğan bebeklerin toplam 4.000 sayısına dahil edilmeyeceği anlamına gelir.

Yükümlülüğün eksikliği yanı sıra, hükümet, Koreli annelerin doğurduğu "hayalet bebekleri" bulmakta zorlanırken, onları takip etme kapasitesine sahip olmadığını itiraf etmektedir, yetkililer The Korea Herald'a bildirdi.

"Hükümet, yasaya göre doğumlarını kaydetmeye mecbur olan yaklaşık 2.000 Koreli bebeğin yerini sadece takip etmekte ve kaydolmaları zorunlu olmayan diğer 4.000 yabancı bebekler hükümetin tam kapsamlı soruşturmasına tabi değildir" dedi bir yetkili, Sağlık ve Refah Bakanlığı'ndan.

Son haftalarda, hükümet, Koreli annelerin doğurduğu kayıp bebeklere yönelik soruşturmaları genişletti. İddia edilen bebek cinayeti ve bebek terk vakaları ortaya çıkmaya devam etmektedir.

Milli Polis Ajansı, Çarşamba günü tam bir soruşturmanın devam ettiğini ve kayıt altına alınmamış 15 bebek bulunduğunu açıkladı.

Bir vakada, Suwon'daki otuzlu yaşlardaki bir kadının dairesinde donmuş halde iki bebek bulundu. Vaka cuma günü savcılığa sevk edildi. Gijang-gun, Busan'da, bir tepe yamacında ölü bir bebeği gömdüğünü itiraf eden kırklı yaşlardaki bir kadın polis tarafından soruşturuluyor.

İnsan hakları aktivistleri, yabancı annelerin kayıt altına alınmamış bebekleri konusunda endişelerini dile getirerek, benzer bebek cinayeti veya terk vakalarının kurbanı olabileceklerini söylüyorlar.

"Aralarında, suça maruz kalan veya temel refahtan yoksun bırakılan birçok bebek olacaktır. Kayıt dışı göçmenler tarafından doğan birçok bebek olacağını tahmin ediyorum. Hükümetin bu bebekleri takip etme konusunda hiçbir niyeti olmaması bir sorundur" dedi adının verilmemesini isteyen yerel sivil toplum grubu Universal Birth Registration'dan bir aktivist.

"Onları yerlerini bulmak için takip etmeye çalışsa bile, hükümetin yabancı anneler hakkında hiçbir bilgisi olmaması da bir sorundur. Onlar, Kore'de var olan ancak var olmayan 'hayalet bebeklerdir'."

Adalet Bakanlığı, 2017 yılında yasadışı ikamet durumunda olan 251.000 yabancı uyruklunun, bunların arasında ülkede doğan çocukları da içeren 5.000'den fazla kişi olduğunu tahmin etti.

İnsan hakları gözlemcileri, bu sayıyı 4.000 kayıtsız doğum ve sistem kapsamına girmeyen diğer çocuklarla birleştirildiğinde, kayıtsız yabancı çocukların toplam sayısının 20.000'e kadar çıkabileceğini söylüyor.

Aktivistler, Kore'de doğan herkesin doğumunu kaydetme hakkına sahip olması gerektiğine vurgu yapmaktadır.

"Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi, Kore'ye defalarca, ebeveynlerinin uyruğuna, ikamet durumuna ve düzensiz göç durumuna bakılmaksızın Kore'de doğan tüm çocukların doğumlarının kaydedilmesi konusunda çağrı yapmıştır" dedi Seul merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş Dooru'da çalışan avukat Kim Jin, ve ekledi: "Şu anda devlet, yabancı çocukların gerçek durumunu bile bilmiyor ve onları düzgün bir şekilde yönetmiyor."

Geçen yıl haziran ayında, milletvekili Kwon In-suk liderliğindeki bir muhalefet milletvekili grubu, yabancı çocukların doğum kaydı konusunda bir yasa tasarısı önerdi.

Bu tasarı, yasadışı olarak burada bulunan göçmenlere çocuklarının doğumlarını kaydetme temelini sağlamayı amaçlamaktadır. Geçtiğimiz ay, ana muhalefet partisi olan Demokratik Parti'den milletvekili So Byeong-chul, çocuklarını kaydeden belgesiz göçmenleri cezadan veya sınır dışı edilmekten korumak için benzer bir tasarı önerdi. Her iki tasarı da Ulusal Meclis'in Yasama ve Hukuk Komitesi tarafından incelenmeyi beklemektedir.

Yorumlar