Anasayfa /  Güncel

Güneş fırtınası nedir? Güneş fırtınası kaç yılda gerçekleşir?

Gerçekleştiği zaman dünya üzerinde kötü yol açan güneş fırtınasının neden ve nasıl gerçekleştiği merak konusu oldu. İlerleyen günlerde gerçekleşeceği iddia edilen güneş fırtınasına dair merak edilenler haberimizin detay kısmında...

Abone ol
Abone ol 31 Mart 2023 17:00

Gerçekleştiği zaman dünya üzerinde kötü yol açan güneş fırtınasının neden ve nasıl gerçekleştiği merak konusu oldu. İlerleyen günlerde gerçekleşeceği iddia edilen güneş fırtınasına dair merak edilenler haberimizin detay kısmında...

Jeomanyetik fırtına ya da bilenen adıyla Güneş fırtınası, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime giren bir güneş rüzgarı şok dalgası ve veya manyetik alan bulutunun neden olduğu, Dünya'nın manyetosferinin geçici olarak bozulması olayıdır.

Güneş yüzeyindeki koyu renkli "güneş lekeleri"nde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları oluşur. Bu patlamalar sonucu röntgen yada ultraviyole gibi ışınlar yayılmaktadır. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini söylüyor.

GÜNEŞ FIRTINASININ ETKİLERİ
Güneş fırtınaları haberleşme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere uçan uçaklarla telsiz bağlantılarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, şiddetli bir fırtınanın Dünya'daki elektrik ve iletişim ağlarını bile çökertebileceğini düşünüyor.

TARİHİN EN GÜÇLÜ GÜNEŞ FIRTINASI
1859 yılında ki güneş fırtınası,1859'da solar döngü 10 sırasında gerçekleşmiş güçlü bir jeomanyetik güneş fırtınasıdır. Carrington Olayı olarak da isimlendirilen Güneş fırtınası, solar döngü 10 sırasında meydana gelmiş güçlü bir jeomanyetik güneş fırtına olarak biliniyor.

28 Ağustos 1859’dan 2 Eylül 1859’a kadar, Güneş’te çok fazla güneş lekeleri gözlemlendi. 1 Eylül’de öğle vaktinden önce, Richard Carrington ve Richard Hodgson isimli İngiliz asıllı amatör astronomlar, ilk solar alevin gözlemlerini yaptılar. Dünya’ya gelmesi 17.6 saat alırken büyük bir koronal kütle ejeksiyonunun (CME) direkt olarak Dünya’ya gelmesine neden oldu. Böyle bir yolculuk genelde üç ve dört gün sürer. Bu ikini CME çok şiddetli hareket etti çünkü ilk olanı yol üzerindeki ambiyant solar rüzgar plazmasını temizlemişti.

1-2 Eylül 1859’da kaydedilen en büyük jeomanyetik fırtına gerçekleşti. Aurorae, kuzey yarımkürede Karayipler’den bile olmak üzere bütün dünyada görüldü; Rocky Dağları üzerindekiler o kadar parlaktı ki, parlaması sabah olduğunu zannettiklerinden altın madencilerini uyandırdı. Kuzeydoğu Amerika’da uyanan kişiler aurora’nın ışığı sayesinde gazete okuyabiliyorlardı. Aurora, Küba ve Hawaii gibi kutuplardan dahi görünürdü.

3 Eylül 1859 Cumartesi günü, Baltimore American and Commercial Advertiser raporuna göre, “Perşembe akşamı geç saate kadar dışarıda olanların auroral ışıkların muhteşem görünümüne şahitlik etme şansı oldu. Bu fenomen, ışık oluşumu saatlerinin farklı olmasına rağmen Pazar günkü görünüme çok benzerdi, eğer muhtemel olsaydı, daha parlak ve prizmatik tonlar daha çeşitli ve enfes olacaktı. Işık, parlak bir bulut gibi tüm gökyüzünü kaplıyordu ve daha büyük boyutlu yıldızlar belirsizce parlıyordu. Işık, Ay’ın dolunay halindeki parlaklığından bile fazlaydı fakat etrafındaki her şeyi kaplayan tanımlanamaz bir yumuşaklığı ve narinliği vardı. Saat 12 ile 1 arası görünürlüğü en yüksek muhteşemliğindeyken, bu garip ışığın altında duran şehrin sessiz sokakları, bu tek görünüş kadar güzel bir görüntü sergilemekteydi.”

Söz konusu sene de solar alev veya koronal kütle ejeksiyonu, manyetosfer tabakasını etkilerken, Richard Christopher Carrington tarafından gözlemlenen ve kaydedilen olay en güçlü solar fırtına olarak kayıtlara geçmişti.

Yorumlar