Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Türkiyye Teyze İşte Böyle Geldi Görenler Hemen Yanına Gitti

Suriye'de yaşanmakta iç savaş sebebiyle Türkiye'ye gelen ve 85 yaşında olan bayan, Cilvegözü Sınır Kapısını tekerlekli sandalye ile valizlerin arasında geçti. 

Abone ol
Abone ol 02 Ekim 2018 16:21

Dedesinin çok sevdiği için ismini 'Türkiyye' koyduğu yaşlı bayan, bavulların arasında yolculuk yaptı Türkiye'ye sığındı.

Suriye'de 8 senedir devam etmekte olan iç savaş sebebiyle binlerce insan yaşamını yitirirken, binlercesi yerini-yurdunu terk etmek zorunda kaldı. 

On binlerce aile birbiriyle ayrılmak zorunda kalırken, savaş en çok yaşlılar ve çocukları etkiliyor. Hatay'da bulunan Cilvegözü Gümrük Kapısı da ilginç hikayelere ev sahipliği yapıyor.

Adını 'Türkiyye' koydular 

85 yaşındaki Suriye vatandaşı Türkiyye Kanniş. Hayatını tekerlekli sandalyede devam ettiren yaşlı bayan, Suriye'de yaşanan iç savaştan kaçmak için zorlu bir yolculuk yaptı. 

Geçtiğimiz senelerde çocuklarını Türkiye'ye gönderen Kanniş, kendisi ise yük kamyonetinin açık kasasında bavullarla birlikte geldi. Tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren Suriyeli bayan yardımına Cilvegözü Gümrük Kapısı'nda müşteri bekleyen taksi şoförleri koştu. 

Yolcu taşıyan şoförler yaşlı bayanı kasadan indirerek, gölge bir alana aldı. 5 saat yolculuktan sonra Halep'ten Hatay'a gelebilen yaşlı bayan, bavulların arasında yaptığı çileli yolculuğa rağmen hem savaştan kaçtığı hem de çocuklarına kavuştuğu için çok mutlu. 

Yolculuğu anlatan Türkiyye Kanniş, "Sabah 7'de Halep'ten yola çıktım ve Bab el-Hava Gümrük Kapısı'na kadar geldim. Sonrasında bir kamyonetin kasasına bindim. Türkiye kontrol noktasında başka bir kamyonetin kasasına binip geldim. Tekerlekli sandalyem olmadan hiçbir yere gidemiyorum. Zor bir yolculuk oldu. 

Allah'a çok şükür öyle veya böyle geldim. İç savaştan kaçıp geldim. Evimiz yıkıldı. 

85 yaşında olan Türkiyye Kanniş daha sonra bir araya geldiği çocuk ve torunlarıyla, ikamet ettiği Konya'ya gitti.


Yorumlar