Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş'de yer alacak isimler yayımlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulunda yer alacak isimleri Resmi Gazete'de yayımladı.

Abone ol
Abone ol 12 Eylül 2018 09:50

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulu üyeleri ile Genel Müdürünün atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Başkan Vekilliğine Berat Albayrak getirilirken, Yönetim Kurulu Üyeliklerine Salim Arda Ermut, Hüseyin Aydın, Rifat Hisarcıklıoğlu, Erişah Arıcan, Fuat Tosyalı ve Zafer Sönmez atandı. Genel Müdürlüğe ise Zafer Sönmez atandı.

Zafer Sönmez kimdir?

Zafer Sönmez, 1974 yılında Düzce'de doğmuştur. Kariyerine 1997 yılında İnterbank'ta başlamıştır. 2000-2003 yılları arasında Dışbank, 2004'de MNG Bank'ta calışmıştır. 2005-2010 yılları arasında ABN AMRO Bank İstanbul Şubesi'nde Portföy Yonetimi ve Kurumsal Bankacılık Departmanlarında Müdür, 2010-2011 yılları arasında da Royal Bank of Scotland'da İstanbul Şubesi Kurumsal Bankacılık Direktörü olarak görev yapmıştır. Sonrasında Malezya'da 2012-2013 yıllarında; Khazanah Nasional Berhad'da, Turkiye, Ortadogu ve Orta Asya'daki yatırımlardan sorumlu Kıdemli Müdür olarak çalışmıştır. Ekim 2013 tarihinde Khazanah Turkey Regional Office'in kuruluşunda görev almış olup halen Khazanah Turkey Regional Office‘in başındaki kişi olarak, 2017 Temmuz ayından itibaren, Türkiye, Orta Doğu, Orta Asya ve Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika yatırımlardan sorumlu olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda 2017 Temmuz ayı itibari ile Khazanah Afrika Takımı'na liderlik etmektedir. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu, İngilizce bilen Zafer Sönmez evli ve 1 çocuk babasıdır.  

Salim Arda Ermut kimdir?




1980 Karaman doğumlu olan Ermut, 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldu. Ermut, 2005 - 2006 yılları arasında da Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'nde Basın ve Halka İlişkiler Müşaviri olarak görev aldı.

Salim Arda Ermut, TYDTA'da çalışmalarını sürdürdüğü 8 yılı aşkın süre içerisinde; Körfez ve Orta Doğu ülkelerinden Sorumlu Proje Direktörlüğü, Hindistan'dan Sorumlu Proje Direktörlüğü ve TYDTA Başkanı Başdanışmanlığı görevlerinde bulundu. 2015 yılında Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı - TYDTA) Başkanlığı görevine getirildi.

Hüseyin Aydın kimdir?

Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ekonomi Bölümü mezunu olan Aydın, meslek hayatına T.C. Ziraat Bankası’nda Müfettiş Yardımcısı olarak başladı. Aydın, aynı kurumda, müfettiş, daire başkanı, Duisburg/Almanya temsilciliği ve şube müdürlüğü görevlerinde bulundu.

28.03.2003 – 13.04.2005 tarihleri arasında Halk Bankası Yönetim Kurulu Murahhas Üyeliğinin yanı sıra, 28.04.2004 – 12.11.2004 tarihleri arasında Mülga Pamukbank T.A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüttü.

14.04.2005 – 31.05.2005 tarihleri arasında  T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapan Aydın, 31.05.2005 tarihinden itibaren Halk Bankası'nda Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olarak görev yapıyor.

Aydın, Uzbekistan –Türkish Bank Denetim Kurulu Üyeliğinin yanı sıra Macaristan Halk Bankası ve Fintek A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Halen Birlik Sigorta A.Ş. ve Birlik Hayat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüten Aydın, evli ve iki çocuk babası.

Rifat Hisarcıklıoğlu kimdir?

Evli ve üç çocuk babası olan M. Rifat Hisarcıklıoğlu 1955 yılında Ankara’da doğmuştur.

Aslen Kayserili olan M. Rifat Hisarcıklıoğlu,  liseyi Ankara TED Koleji’nde bitirdikten sonra, lisans öğrenimini Ankara Gazi Üniversitesi İktisat ve İşletme Bölümü’nde tamamlamıştır. Profesyonel iş hayatına aile şirketinde başlayan Hisarcıklıoğlu, günümüzde yapı malzemeleri, inşaat, ihracat-ithalat, yatırımlar, arazi ıslahı, gıda ve otomotiv sektörü gibi alanlarda faaliyet gösteren Eskihisar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir.

1992 yılında Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Üyeliğine seçilen Hisarcıklıoğlu, 365 Oda ve Borsayı ve 1,5 milyon üyeyi kapsayan, Türkiye’nin en büyük iş kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’da bir yıl süren Başkan Yardımcılığı görevinin ardından, 2001 yılında yapılan seçimlerde Başkan olarak göreve gelmiş ve 2002, 2005, 2009 ve 2013 yıllarında yeniden TOBB Başkanı seçilmiştir.

Hisarcıklıoğlu Türkiye’de ve uluslararası platformda birçok unvana sahiptir:

 EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı (2009-…)

-İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA) Başkan Yardımcısı (2009-…)

 Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Yönetim Kurulu Üyesi (2012-…)

-B20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı (2015-…)

-Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Genel Konsey Üyesi (2011-…)

-ICC G-20 Danışma Grubu (2011 - …)

-Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi Başkanı (2001-…)

-Balkan Odalar Birliği (ABC) Yönetim Kurulu Üyesi (2002-…)

-Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO-CCI) Yönetim Kurulu Üyesi (2011-…)

-D-8 Ticaret Odaları Federasyonu İcra Kurulu Üyesi (1997-…)

-Türk-Afrika Odası Eş Başkanı (2008-…)

-Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) Başkan Yardımcısı (2014-…)

-İpek Yolu Uluslararası Ticaret Odası (SRCIC) Onursal Başkanı (2015-…)

- Türk-Arap Odası Eş Başkanı (2016-...)

-Dünya Kobi Forumu Vakfı – Yönetim Kurulu Başkanı(2015-…)

-Kudüs Tahkim Merkezi Uluslararası Başkanı  (2013-…)

-Ankara Forumu Başkanı  (2005-…)

- İstanbul Forum Başkanı (2007-…)

- PNB Türkiye Başkanı (2011 -…)

-TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Onursal Başkanı (2007-…)

-TOBB Genç Girişimciler Kurulu Onursal Başkanı (2009-…)

-TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı (2003-…)

-Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Yönetim Kurulu Başkanı (2004-…)

-Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Eş Başkanı (2016-…)

-TÜBİTAK Bilim ve Teknik Yüksek Kurulu Üyesi (2003-…)

-Yunus Emre Enstitüsü Mütevelli Heyet Üyesi (2008-…)

-UNICEF Türkiye Milli Komitesi Yüksek Danışma Kurulu Üyesi ( 2005-… )

-Tesisat, İnşaat ve Sanayi Malzemecileri Derneği’nin (TİMKODER) Kurucu Başkanı ve Danışma Kurulu Üyesi (1998-…)

Hisarcıklıoğlu, Fransa Devlet Nişanı, Avusturya Büyük Altın Liyakat Nişanı, İtalya Devlet Nişanı, Moğolistan İlham Nişanı, Kazakistan Dostluk ve İşbirliğini Geliştirme Madalyası, Johns Hopkins Üniversitesi Akdeniz Liderlik Ödülü, Avusturya Ekonomi Odası Altın Ödülü, Fransız Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Onur Nişanı, Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası Onur Nişanı, Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Şeref Madalyası, İslam Ticaret ve Sanayi Odası Üstün Hizmet Ödülü ve Romanya Ticaret ve Sanayi Odası Yılın İşadamı Ödülü’ne layık görülmüştür.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Niğde Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından kendisine fahri doktora unvanı verilmiştir.

Hisarcıklıoğlu’na Edirne, Çankırı, Kırşehir, Niğde, Kırıkkale ve Kütahya Hisarcık, Malatya Battalgazi Belediyeleri tarafından fahri hemşerilik beratı verilmiştir.

Erişah Arıcan kimdir?

Prof. Dr. Erişah Arıcan, akademik kariyerine 1988 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İktisat-Maliye Kürsüsünde araştırma görevlisi olarak başlamıştır. 1990 yılında M.Ü. Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü’ne geçen Arıcan, 1991 yılında “Merkez Bankası ve Parasal Büyüklüklerin Denetimi” konulu doktora tezi ile doktor unvanını almıştır. Prof. Dr. Arıcan, 1999 yılında İktisat Politikası Bilim Dalında Doçent, 2005 yılında M.Ü. Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu Bankacılık Bölümünde Profesör unvanını almıştır.

1998-2006 yılları arasında M.Ü. Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Arıcan, 2006-2015 yılları arasında ise M. Ü. Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu Müdürlüğü görevini yapmıştır. 2015 Ağustos ayında M.Ü. Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Müdürlüğü görevine atanmış ve halen bu görevi sürdürmektedir. Prof. Dr. Arıcan, 2002 yılından günümüze M.Ü. Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu, Bankacılık Bölüm Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeliğiyle beraber 2015 eylül ayından itibaren M.Ü. Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Bankacılık Anabilim Dalı Başkanlığı ve Yönetim Kuruluğu üyeliği görevini sürdürmektedir. Prof. Dr. Arıcan’ın, Türkiye Ekonomisi, Ekonomik Sistemler, Para- Banka, Merkez Bankacılığı ve Uygulamaları, Finansal Piyasalar ve Kurumlar üzerine bir çok akademik çalışmaları ve kitapları bulunmaktadır.

1 Nisan 2016 tarihinde Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmiştir. Evli ve iki çocuk annesidir.

Fuat Tosyalı kimdir?

1961 yılı Hatay doğumlu olan Fuat Tosyalı, 1967 yılında ilköğretimle birlikte babasının yanında çıraklıkla meslek hayatına başladı. Fuat Tosyalı, 1988 yılında aile üyeleriyle birlikte Tosyalı Metal A.Ş. şirketini kurdu. Tosyalı Metal'in ardından Tosyalı Demir Çelik A.Ş. ve Tosçelik Profil ve Sac End. A.Ş. şirketleri faaliyete geçti.

Fuat Tosyalı'nın liderliğinde Tosyalı Holding; 2008 yılında 1 milyar ABD Dolarlık bütçeyle başlattığı ve Türk Özel Sektörü'nün ilk yassı çelik üretimi yatırımını, küresel krizin tüm zorluklarına rağmen rekor sürede tamamlayarak 6 Şubat 2010'da, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı törenle Türkiye'ye kazandırmıştır.

Yassı çelik üretiminin ardından karlılığı artırmak ve katma değeri yüksek, son kullanıcıya da hitap edecek ürünleri üretmek üzere Holding, 2011 yılında, 250 milyon dolarlık bütçeyle aynı alanda dünyanın tek seferde kurulan en büyük çelik boru üretimi yatırımını başlatıp, 2013 yılı Eylül ayı itibariyle tamamlayarak 70'den fazla ülkeye boru ihracatı gerçekleştirmeye başlamıştır.

Çelik sektöründe bölgesel bir güç olma hedefiyle yatırımlar planlayan Tosyalı, yukarıdaki yatırımları devam ederken Afrika pazar stratejisi çerçevesinde Cezayir'de 2011 yılının sonlarında o ülkenin en büyük demir çelik yatırımını başlatmış ve 500 milyon dolar harcayarak 1.250.000 Ton/yıl kapasiteli inşaat demiri üretecek kompleksi 2013 yılı haziran ayında her iki ülkenin başbakanlarının katıldığı törenle ülkeye kazandırmıştır.

Tosyalı Iron Steel Algerie isimli şirket şu an tam kapasite ile ve büyük bir başarıyla üretimini sürdürmektedir.

Türk özel sektörünün lider yassı çelik ve çelik boru üreticisi Tosyalı Holding, 3 ayrı ülkede ve 16 tesisle demir çeliğin birçok segmentinde üretim yaparak bölgesel güç olma hedefiyle büyümektedir..

Tosyalı Holding bu doğrultuda, Karadağ'da eski Yugoslavya'nın en büyük çelik üretim tesisi olan Zelijezara AD Niksic'i 2012 yılında satın almıştır. Mühendislik çelikleri ve alaşımlı çelikler alanında uzman olan bu şirket ürünlerinin tamamını Avrupa'daki makine ve ekipman üreticilerine satmaktadır.

Tosyalı Holding ayrıca, sahip olduğu yassı çelik üretim kapasitesi ve bölgesel Pazar gücü ile , kalaylı-galvanizli ve film kaplı çeliklerde yüksek teknolojiye sahip , Japonya'nın lider şirketlerinden Toyo Kohan ile TOSYALI-TOYO AŞ. adı altında bir şirket kurmuşlardır. Bu ortaklıkla her iki şirket kendilerine özel güçlerini birleştirerek , Avrupa-Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarında nitelikli çelik ürünlerinde de çok güçlü Pazar payına sahip olacaktır.

Holding şirketlerinden ayrı olarak Marmara Sınai Ticari Yatırımlar A.Ş.'nin de Yönetim Kurulu Başkanı olan Fuat Tosyalı, 2007 yılında Türkiye'de  yapmış olduğu yatırımlar ve sosyal sorumluluk projelerinden dolayı  TBMM tarafından Üstün Hizmet Madalyası ile onurlandırılmıştır.

2007 yılında Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen "Ekonominin Şeref  Kürsüsü"nde "Yılın İş Adamı" ödülüne layık görülen Fuat Tosyalı, Dünya Gazetesi'nin 2010 yılında düzenlediği "Ekonominin Şeref Kürsüsü"nde bu kez "Yılın Yatırımcısı" olarak ödüllendirilmiştir.

Nisan 2008'de dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olan  Amerikan John Hopkins Üniversitesi'nin (JHU) davetlisi olarak İşletme Fakültesi'nde "Türkiye Ekonomisi, Politikası ve Çelik Sektörü" konulu konferans veren Fuat Tosyalı, JHU İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği'ne getirilmiştir.

Fuat Tosyalı, Türkiye'de iş dünyasının önemli çatı kuruluşlarından biri olan  MÜSİAD'ın, 21. Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerle, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Kurumsal İlişkiler Komisyonu Başkanlığı görevine getirilmiştir.

Demir Çelik sektöründe olan grubun, dünyada 70'ten fazla ülkeye yaptığı ihracatlarından dolayı Fuat Tosyalı, Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Demir Çelik Sektör Kurulu Başkan Vekilliği, Türkiye İhracatçılar Meclis üyeliği,ENVERDER Yönetim Kurulu Üyeliği ve DEİK Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de yürütmektedir.

Türkiye demir çelik sektörünü temsil eden Demir Çelik Üreticileri Derneğinde Fuat Tosyalı yüksek istişare kurulu üyesidir.

Fuat Tosyalı, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden olan ve sanayi kuruluşları içerisinde ilk 20 şirket arasında yer alan ve bağlı bulunan şirketlerde Türkiye içerisinde 3000, yurtdışında ise 1200 personeli bünyesinde barındıran, Tosyalı Holding A.Ş ve bağlı bulunan tüm şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini şirketlerin kuruluşundan itibaren başarı ile sürdürmektedir.





Yorumlar