Anasayfa /  Güncel

TSK personeline tazminat ödemeleri başlıyor!

Milli Savunma Bakanlığınca, sınır ötesi operasyonlarda görev alan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeline tazminat ödenecek. Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında gerçekleştirilecek ödemeler için Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarına talimat gönderildi, ödemeler en kısa sürede yapılacak.

Abone ol
Abone ol 28 Şubat 2017 15:19

Olağanüstü hal kapsamında hazırlanan 375 sayılı Kanun Hükmünde  Kararname (KHK) ile sınır ötesi operasyonlarda görevlendirilen TSK personeline  tazminat ödenmesi kararlaştırılmıştı.





Milli Savunma Bakanlığınca, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararlarına  Dayanılarak Yabancı Ülkelere Gönderilen Personele Ödenecek Tazminata İlişkin  Esaslar" belirlenerek, Başbakanlık makamına sunuldu.





KHK'nın 28'inci maddesine göre, harcırahlar dışında ödenecek tazminata  ilişkin esaslar, Başbakan Binali Yıldırım tarafından onaylanarak 25 Şubat'ta  yürürlüğe girdi.





Düzenlemeye göre, sınır ötesi operasyonlarda görev alan TSK  personeline tazminat ödenecek. Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik  devam eden Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında yapılacak ödemeler için gerekli  bakanlık talimatı, dün itibarıyla Genelkurmay Başkanlığına ve kuvvet  komutanlıklarına gönderildi.





 Personele, 29 Ekim 2016 tarihinden itibaren yapılan görevleri  kapsayacak şekilde tazminat ödenecek.





Sınır ötesinde yürütülen görev sırasında şehit olan personel için  ödemeler, kuvvet komutanlıkları üzerinden şehidin dul ve yetimlerine yapılacak.  Dul ve yetim bulunmaması durumunda ise tazminat ödemeleri, şehidin kanuni  mirasçılarına yapılacak.





Tazminat her ayın 15'inde yatacak





Düzenleme, 6245 sayılı Harcırah Kanunu kapsamında harcırah alanlar  dışında, TBMM kararlarına dayanılarak, yabancı ülkelere birlik halinde veya tek  başına görevlendirilen subay, astsubay, uzman jandarma, sivil memur, işçi, uzman  erbaş, sözleşmeli erbaş ve erler ile erbaş ve erleri kapsıyor.





Tazminatın aylık ödeme tutarı, gösterge rakamının memur aylık  katsayısıyla çarpılarak hesaplanacak. Tazminat, sınır ötesinde görev yapılan  günlerle orantılı olarak ödenecek.





Ödeme, görev yapılan ayı takip eden ayın 15'inde, aylıklarla birlikte  yapılacak.





Sınır ötesi görevler kapsamında, görev uçuşuna fiilen katılan pilotlar  ile görevi desteklemek amasıyla hava aracında fiilen görev yapan personele,  göreve iştirak ettikleri günlerle orantılı olarak tazminat ödenecek.





Sınır ötesi görevlere fiilen katılan yüzer unsurlar emrinde görevli  personele, Türk karasuları dışında görev yapılan süreyle orantılı olarak tazminat  ödenecek.





Görevden uzaklaştırılanlara tazminat yok





Herhangi bir suçtan dolayı görevden uzaklaştırma, gözaltına alınma,  açığa alınma ve tutukluluk gibi hallerde tazminat ödenmeyecek.





Açığa alınan veya tutuklananlardan, hakkında kamu davasının düşmesine,  ortadan kaldırılmasına, yargılamanın menine veya beraatine karar verilenlerin,  açıkta, görevden uzakta, tutuklulukta veya gözaltında geçirdikleri süreler için  ödeme yapılmayacak.





Yapılacak ödemelerde, her ay için hazırlanan form doldurularak ilgili  makamlarca onaylanacak ve ödeme emri belgesine eklenecek.





Sınır ötesi görevlere katılmak üzere birlik halinde veya bireysel  olarak görevlendirilen personel ile bu birliklerin emrine, harekat komutasına  veya kontrolüne verilen birliklerde görevli personelin tazminat ödemeleri, sınır  ötesi görevleri sevk ve idare etmekle sorumlu harcama yetkisine haiz birlik,  kurum veya belirleyeceği birlik ya da kurumlarca yapılacak.





Sınır ötesindeki görevler nedeniyle meydana gelen sakatlık ve  yaralanmalarda, tedavi, istirahat ve hava değişimi süresince tazminat ödenecek.  Aynı nedenlere bağlı olarak oluşan hastalanmalarda ise hastanede geçen tedavi  süresince, fiilen görev yapma şartı aranmaksızın ödeme yapılmaya devam edilecek.

  

Tazminattan hiçbir vergi ve kesinti yapılamayacak





Sınır ötesindeki görevler sırasında veya bu görevi nedeniyle yaşanan  bir hadiseden dolayı kendisinden haber alınamayan personel için de tazminat  ödenmeye devam edilecek. Bu hallerdeki ödemeler 12 ayı geçmeyecek.





Bu kapsamda tedavi, istirahat ve hava değişimi süresince ödenecek  tazminatın aylık tutarı, subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ve  sözleşmeli erbaş ve erler ile sivil memur ve işçiler, erbaş ve erler için,  gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı  geçmeyecek.





Tazminattan, damga vergisi dahil hiçbir vergi ve kesinti  yapılamayacak. Düzenleme, Milli Savunma Bakanlığınca yürütülecek.


Yorumlar