Anasayfa /  Güncel

TOKİ başvuru şartları neler? TOKİ’ye nasıl başvurulur? İşte TOKİ belgeleri…

TOKİ ile ilgili gelişmeler gündeme geldikçe vatandaşlar TOKİ başvurularının nasıl yapılacağını araştırıyor. TOKİ konut inşaatları ile ilgili, konut satış fiyatlarının, taksitlerin ve başvuru şartları gibi bilgileri resmi internet sitesi üzerinden paylaşıyor. TOKİ 81 ilde çeşitli il ve ilçelerde yaptığı konutları kura yoluyla alıcılarla buluşturuyor. TOKİ başvurusunda gerekli evraklar nelerdir?

Abone ol
Abone ol 25 Ağustos 2018 17:31

Türkiye'nin birçok bölgesine konut projeleri yapan TOKİ ile ev sahibi olmak istiyorsanız öncelikli olarak hangi kategoride olduğunuzu bilmelisiniz. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile ev sahibi olmak isteyen emekli, şehit yakınları ya da engelli vatandaşlar TOKİ tarafından belirlenen şartlar çerçevesinde değerlendiriliyor. İşte TOKİ başvurusu nasıl yapılır? Sorusunun yanıtı…

TOKİ BAŞVURU ŞARTLARI

TOKİ başvuru şartlarından önce bilmeniz gereken çok önemli bir konu var. Eğer TOKİ’den sözleşmeli olarak konut alırsanız borç ödemesi bitene kadar eşiniz ve varsa çocuklarınız ile beraber alınan konutta ikamet etmeniz gerekiyor. İşte TOKİ başvuru şartları…




Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,


Başvurulacak TOKİ projesinin bulunduğu ilde en az 1 yıldır ikamet ediyor olmak,


Toplu Konut İdaresi’nden daha önce konut satın almamış olması,


Başvuruyu yapan kişinin, eşinin ya da çocuklarının tarla, bağ, bahçe, köy evi ve iş yeri hariç -üzerine kayıtlı konut tapusu olmaması,


Eşi vefat eden ya da çocuklu dul kadınlar dışında başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması,


Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 4.500 TL olması, durumunda hane halkından bir kişi başvuru yapabilir.


BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

TC. Kimlik Fotokopisi,


Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve yetimlerden “Hak Sahipliği Belgesi” istenmektedir.


Engellilerden Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi ya da en %40 oranında engelli olduğu yazılan ve tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporu istenmektedir.


Emeklilerden, emekli olduğunu gösteren belge istenmektedir.


KURA ÇEKİLİŞİ KATEGORİLERİ

TOKİ başvuruları 4 ana kategoride ayrı ayrı olarak değerlendirilir. Bu kategoriler;

1. Kategori: Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimler

2. Kategori: En az %40 Engelli olanlar

3. Kategori: Emekli olanlar

4. Kategori: Diğer alıcılar

Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimler TOKİ başvurusunda bulunduklarında kura çekimine girmezler yalnızca alınacak ev ile ilgili bir kura çekimi yapılır.

Engelliler konut sayısının %5’i kadar emeklilere konut sayısının %25’i kadar kontenjan ayrılır. Kurada olumsuz sonuç alan engellilerin tekrar kuraya katılma hakları var. Emekliler ise tekrar kuraya katılmak isterse ‘Diğer alıcılar kategori’nde değerlendirilir. Diğer alıcılar kategorisinde bulunanlar TOKİ tarafından belirlenen başvuru sayısına göre kura çekilişine katılabilir.

ŞEHİT AİLE, HARP VAZİFE MALULLERİ İLE DUL VE YETİM KATEGORİSİNDE ARANAN ŞARTLAR

Başvurulacak TOKİ projesinin bulunduğu ilde en az 3 yıldır ikamet ediyor olması gerekir. TOKİ’den kredi çekmek isteyen Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve yetimlerde daha önce TOKİ tapusu bulunması ve üzerine tapu olması şartı aranmaz.




Yorumlar