Anasayfa /  Güncel

Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağı belli oldu!

2018 Kurban Bayramı tatili ne zaman, tatil kaç gün olacak, 9 gün olacak mı gibi sorular şu günlerde kurban bayramı tatili için plan yapmak isteyenlerin cevabını merakla beklediği sorular… Peki 2018 Kurban bayramı tatili ne zaman başlayacak ve ne zaman bitecek? Detaylar haberimizde…

Abone ol
Abone ol 31 Temmuz 2018 18:25

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklama yapıyor. Kalın, "Kurban bayramı yaklaşıyor. Kabinemizin aldığı kararı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Kurban bayramı 9 güne çıkartılmıştır. Yani arefe günü Pazar günü tatile dahil edilmiş bulunuyor. Toplamda 9 gün olacaktır." dedi.




KURBANLIK SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kurban bayramına sayılı günler kala uzmanlar hastalıklı kurbanlıklara dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Uzmanların yaptığı uyarıda; kurbanlıkların özürlü olmaması yani yürüyecek takatte, sağlıklı olması gerektiği vurgulanırken, kurban kesilirken de kurbanların nezaketle, güzel bir şekilde kurban kesme yerine götürülüp hijyene uygun olarak kesilmesi gerektiğini belirtiliyor.

KIZILAY'DAN KURBAN BAYRAMI AÇIKLAMASI

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık:"Bu sene kurban hisse fiyatımız yurt içinde 750, yurt dışında ise 590 Türk lirası olacak. Operasyon neticesinde 3 bin 800 ton kurban payı elde etmeyi hedefliyoruz. Bunu da birer kiloluk hesapla 3 milyon 800 bin insana ulaştırmayı hedefliyoruz". açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE DİYANET VAKFI KURBAN FİYATLARINI BELİRLEDİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 850, yurt dışında 625 lira olarak belirlendiğini bildirdi. Erbaş, şu ifadelerde bulundu;

"Kurbanlarımız kardeşlerimize umut olsun diyor, TDV tarafından bu yıl belirlenen vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini açıklıyoruz. Yurt içi kurban bedeli 850 lira, yurt dışı kurban bedeli ise 625 lira olarak belirlenmiştir. Vatandaşlarımız, 'www.diyanetvakfi.org.tr' ve 'bagis.diyanetvakfi.org.tr' adreslerinden online bağış yapabilmenin yanı sıra il ve ilçe müftülüklerimize, cami görevlilerimize, tüm PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla da vekalet yoluyla kurban programına katılıp, kurbanlarını vekalet yoluyla kestirebilir. Vatandaşlarımız ayrıca '0312 416 90 00' numaralı çağrı merkezini arayarak kurban vekaleti hakkında detaylı bilgi alabilir."

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ EMEKLİ İKRAMİYELERİ YATACAK MI?

Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, emekliye müjde verdi. Emekliler, Kurban ve Ramazan Bayramı öncesi, biner lira ikramiye alacak. Yaşlılık aylığında da bir düzenlemeye gidildi. 65 yaş üzeri kişilere ödenecek miktar 266 liradan 500 liraya çıkarıldı.

KURBAN BAYRAMI ÖNEMİ NEDİR?

Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil'in Cenâb-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah'ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah'a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.

AREFE NEDİR? AREFE GÜNÜNDE NELER YAPILMALI?

Arefe (Arife), Kurban Bayramı'nın bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Haccın iki rüknünden biri olan vakfe bugünde yapılır. Arefe günü Arafat'ta, öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır. Arefe günü güneş batınca hacılar Arafat'tan Müzdelife'ye hareket ederler. Arefe günü, Arafat'ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, va'z dinleme, Kur'ân okuma vb. ibadetlerle geçirirler. Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş, yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dediği (Müslim, “Sıyâm”, 196-197) nakledilmiştir.

KİMLER KURBAN KESEBİLİR?

Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 20 miskal (80.18 gr) altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir, dolayısıyla Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedâkarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir. Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına (nisap) sahip ve yolcu olmayan Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir ibadettir. 

HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLARAK KESİLEBİLİR?

Sığır cinsi büyükbaş hayvanların kurban edilebilmesi için, en az iki kameri yaşlarını bitirmeleri gerekir. İki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen büyükbaş hayvanların kapak atmamaları kurban olmalarına engel olmaz. Yine kapak attığı halde iki yaşını doldurmamış olurlarsa kurban olarak kesilemezler. Ancak doğumu kesin olarak bilinmeyen büyükbaş hayvanlar için kapak atma, bir ölçü olarak kabul edilebilir.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Kurban Bayramı süresince gerek kurbanların kesimi, gerek etin işlenmesi esnasında çok sayıda ve çeşitte yaralanmalar görülüyor. El yaralanmaları ve başparmak kopmaları da bu yaralanmalar arasında ilk sırada yer alıyor. TİSK Mikrocerrahi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türker Özkan, Yaralanmaların yüzde 87'sinin, kurban kesiminin en çok yapıldığı, bayramın ilk günü görüldüğünü belirten Özkan, yaralananların genellikle kesim işinde profesyonel olmayan kişiler olduğunu söyledi. Yaralanma sebeplerine de değinen Özkan, yüzde 82'sinin kurban kesiminde kullanılan kesici aletler ile olduğunu, yüzde 18'inin ise düşme, boynuzlanma, tekmelenme sebebiyle yaşandığını açıkladı.


Yorumlar