Anasayfa /  Güncel

Johnson,  Anıtkabir Özel Defteri'ne ne yazdı?

Johnson,  Anıtkabir Özel Defteri'ne ne yazdı?

Abone ol
Abone ol 27 Eylül 2016 16:45

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ı kabul etti. Anıtkabir'i de ziyaret eden Johnson

,

Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ı ayrı ayrı kabul etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson'ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, 50 dakika sürdü.  Erdoğan, Manchester Belediye Başkanı Robert Neil'in Sultan Abdülaziz mektubunun replikasını İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'a hediye etti.

Yıldırım kabul etti

Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile görüşmesinde, İngiltere'nin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından gösterdiği güçlü dayanışmayı takdirle karşıladığını belirtti.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Çankaya Köşkü'ndeki kabulde, Yıldırım, İngiltere'nin, Türkiye'nin önemli müttefiklerinden biri olduğunu ifade etti. Yıldırım görüşmede, gerek Dışişleri Bakanı Johnson'un gerekse İngiltere hükümetinin, FETÖ'nün yönlendirmesiyle vuku bulan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gösterdiği güçlü dayanışmayı takdirle karşıladığını dile getirdi. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Alan Duncan'ın, darbe girişiminin hemen ertesinde Türkiye'yi ziyaret etmesini önemsediğini belirten Yıldırım, Türkiye'nin İngiltere ile her alanda ilişkileri geliştirmeye ve üst düzeyli diyaloğu sürdürmeye önem verdiğini ifade etti.

"Türkiye'yi en önemli müttefiklerden biri olarak görüyoruz"

Dışişleri Bakanı Johnson da görüşmede, İngiltere'nin Türkiye'yi en önemli müttefik ve ortaklarından biri olarak gördüğünü belirtti. İngiltere'nin ilk andan itibaren demokratik kurumların arkasında olduğunu güçlü bir şekilde ortaya koyduğunu dile getiren Johnson, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek vermeye devam edeceklerini vurguladı. Görüşmede, ikili konuların yanı sıra terörle mücadele ve başta Suriye ile Irak olmak üzere bölgesel gelişmeler de ele alındı.

Johnson’ın, Anıtkabir ziyareti

Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan Johnson, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, deftere şunları yazdı: "Atalarımın topraklarına dönmek, modern, özgür ve demokratik Türkiye'nin kurucusuna saygılarımı sunmak ve Türkiye'nin dünyanın büyük ulusları arasında yer almasıyla onun vizyonunun nasıl gerçekleştirildiğini görmek büyük bir ayrıcalık." İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, Osmanlı döneminde Damat Ferit Paşa hükümetinde bakanlık yapan ve İstiklal Mücadelesi'ne karşı tavrıyla bilinen Ali Kemal'in torununun oğlu.    

Yorumlar