Anasayfa /  Güncel

AGİT raporuna Ankara'dan sert tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Seçim Gözlem Misyonunun Cumhurbaşkanı ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi bağlamında hazırladığı ara rapor hakkındaki bir soruya yazılı yanıt verdi.

Abone ol
Abone ol 15 Haziran 2018 21:44

Aksoy, seçim  gözlemlerinde misyonların objektif ve tarafsız biçimde hareket etmelerinin  evrensel temel ilke olduğunu belirterek, "Dolayısıyla ülkemizdeki tüm  gözlemcilerin buna uygun davranmaları beklenmektedir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin söz konusu seçimlerin şeffaf, adil ve uluslararası  standartlara uygun biçimde tamamlanması sürecinde uluslararası kuruluşlarla da iş  birliği yaptığına dikkati çeken Aksoy, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede AGİT, Şangay İşbirliği Örgütü, Avrupa Konseyi  Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Türk Konseyi gibi kuruluşlara gözlemci tahsis  etmeleri yönünde davette bulunulmuştur. Ayrıca diğer parlamenter oluşumların da  çağrımıza uyarak seçimlerde gözlemci görevlendirmesi beklenmektedir."

Sözcü Aksoy, AGİT Seçim Gözlem Misyonunun 15 Haziran 2018 tarihinde  yayımladığı ara raporun incelendiğini belirterek, "Ülkemizde seçimler çoğulcu ve rekabetçi ortamda demokratik standartlara uygun olarak gerçekleştirilmektedir.  Bununla birlikte anılan belgede, mevcut seçim süreci hakkında sahadaki  gerçeklerle örtüşmeyen hatta siyasi nitelikli bazı yorumlara yer verildiği  görülmüştür." ifadelerini kullandı.

Söz konusu misyonla tam şeffaflık temelinde yürütülen iş birliğinin  sürdürüleceğini vurgulayan Aksoy, "Seçim gözlemlerinde misyonların objektif ve  tarafsız biçimde hareket etmeleri evrensel temel ilkedir. Dolayısıyla ülkemizdeki  tüm gözlemcilerin buna uygun davranmaları beklenmektedir." değerlendirmesinde  bulundu.


Etiketler AGİT raporu
Yorumlar