Anasayfa /  Teknoloji

Zeki Müren kimdir? Google Zeki Müren'i doğun gününde Doodle yaptı

#ZekiMüren Google tarafından unutulmadı. Bu sabah Google arama motorunu açan kullanıcılar Sanat Güneşimiz Zeki Müren için özel hazırlanan Doodle ile karşılaştı. Google bu gün Zeki Müren'in doğum günü olduğu için Doodle yaptı Peki #ZekiMürenkimdir? İşte 'Sanat Güneşi' Zeki Müren ile ilgili merak edilenler.

Abone ol
Abone ol 06 Aralık 2018 07:52

Googlen'n popüler uygulaması Doodle bu gün Zeki Müreni seçti. Sanat Güneşimiz Zeki Müren Google Doodle tarafından doğum günüde unutulmadı. Dünyanın en büyük ara motoru Google'un Zeki Müren'i doğum günüde unutmadı Doodle yaptı. Peki sanat Güneşimiz Zeki Müren Kimdir?

Önemli günler ve kişiler için özel tasarımalr hazırlayan Google, Zeki Müren'i unutmadı. İşte Zeki Müren için hazırlanan Doodle ve ayrıntılar..

ZEKİ MÜREN NEDEN DOODLE OLDU?

Google bu sabah kullanıcılarını Zeki Müren Doodle'ı ile karşıladı. Zeki Müren'in 87. Doğum Günü için yapılan tasarım kullanıcılar tarafından çok beğenildi. 

GOOGLE ZEKİ MÜREN'İN HAYATINI BÖYLE ANLATTI

“Sanatın Güneşi” ve “Türk Müziğinin Paşa'sı” olarak nitelendirilen Zeki Müren, Türk klasik müzik tarihinin en önemli sanatçılarından biri olan şarkıcı, besteci, aktör ve şairdi.

1931 yılında Bursa'nın tarihi Hisar ilçesinde doğan Müren, bir Makedon kereste tüccarının tek çocuğuydu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi öğrencisi iken, Türk Radyo ve Televizyonu tarafından desteklenen bir yarışmada birinci oldu. 1951'de ilk canlı performansını İstanbul Radyosu'nda verdi. Aynı yıl “Muhabbet Kuşu” yu (Parakeet) klarnetçi Sükrü Tunar'la, kariyeri boyunca snografide ve kasette yayınladığı yüzlerce şarkının ilki ile kaydetti. 1955 tarihli "Manolyam" adlı filmi, altın sertifikalı ilk Türk kaydı oldu.

1955'te ilk canlı konseri olan Müren sahnede tipik sahne kıyafetlerini aldı, ama zamanla kendi gardırobunu tasarlamaya başladı, bazen uyluk yüksek çizmeleri, pırıltılı taytları, mücevherli pelerinleri, mini etekleri ve tavus kuyruğunu içeriyordu. peruk ve makyaj kadar. Korkusuzca ışıltılı görünümü, karakter ve bireysellik gücünün bir simgesi olarak biliniyordu.

Müren, 1950'lerde sinema veya Beklenen Sarki “Beklenen Şarkı” (1953) rolüyle oyunculuk kariyerine başlayarak müziği aştı. 18 filmde görünmeye devam etti, genellikle skorları da oluşturdu ve Robert Anderson’ın sahne drama Çay ve Sempati (1960) 'da önderlik yaptı.

1991 yılında Müren, resmi bir Tukey Devlet Sanatçısı seçildi. Bugün Müren'in mirası, 2002 yılında açılan Zeki Müren Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi'nde yaşamaktadır. Bodrum'daki evi Zeki Müren Sanat Müzesi ve Zeki Müren Burs Fonu geçtiğimiz 20 yıl boyunca binlerce öğrenciyi desteklemiştir.

MÜZİK KARİYERİ

Zeki Müren 600'ü aşkın plak ve kaset doldurdu. Plağa okuduğu ilk şarkı Şükrü Tunar'ın "Bir Muhabbet Kuşu" güfteli şarkısıdır. Müren 1955'te "Manolyam" adlı şarkısıyla Türkiye'de ilk kez verilen Altın Plak Ödülü'nü kazandı. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçildi.

300 dolayında şarkı besteledi. On yedi yaşındayken bestelediği "Zehretme hayatı bana cânânım" mısrasıyla başlayan acemkürdi şarkı bestelediği ilk şarkıdır. "Şimdi Uzaklardasın" (suzinâk), "Manolyam" (kürdilihicazkâr), "Bir Demet Yasemen", "Gözlerinin İçine Başka Hayal Girmesin" (nihavend) güfteli, "Elbet Bir Gün Buluşacağız" gibi şarkıları sık sık okunan, en sevilen şarkılarıdır. Zeki Müren bu şarkıları plaklara da okumuştur.

ZEKİ MÜREN NE ZAMAN VEFAT ETTİ?

Zeki Müren kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı nedeniyle hayatının özellikle son 6 yılında sahne hayatından ve medyadan uzaklaştı. Bodrum'daki evinde inzivaya çekildi. Bu dönemi "kendini dinlemek" olarak tarif eder. 24 Eylül 1996 günü, TRT İzmir Televizyonunda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu. Cenazesi büyük bir halk kalabalığının katıldığı büyük bir törenle kaldırıldı. Mezarı, doğum yeri olan Bursa'da Emirsultan Mezarlığı'ndadır.

Vasiyetinde tüm mal varlığını Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfına bıraktı. TEV ve Mehmetçik Vakfı, 2002 yılında Bursa'da Zeki Müren Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi'ni yaptırdı. TEV Bursa Şube Başkanı Mehmet Çalışkan 24 Eylül 2016 tarihinde yaptığı bir açıklamada vakfın Zeki Müren Burs Fonu'ndan 20 yılda 2.631 öğrencinin yararlandığını belirtti.

Ölümünün ardından sanatçının Bodrum'da son yıllarını yaşadığı evi Kültür Bakanlığı'yla yapılan protokol ile Zeki Müren Sanat Müzesi'ne dönüştürüldü ve 8 Haziran 2000 tarihinde ziyarete açıldı.

DOODLE NEDİR?

Doodle, her ne kadar çok daha önceden de kullanılan bir terim olsa da internetin ve arama motoru Google'ın ortaya çıkmasından sonra daha farklı bir anlama sahip. 'Duğdıl' şeklinde okunan Doodle günümüzde, arama motoru Google'ın ana sayfasında 'Google' yazan logosunun sanatsal ve dikkat çekici imaj çalışmalarına dönüşmesi anlamına geliyor. Doodle denildiğinde insanların aklına gelen şey dikkat çekici logolar oluyor.

DOODLE NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

İnternetin, günlük hayatın vazgeçilmezlerinden biri olmasından sonra Doodle'lar da bir hayli önem taşımaya başladı. Google tarafından oluşturulan ilk Doodle çalışması 20 Ağustos 1998 tarihinde gerçekleşti. İlk doodle 'Burning Man' festivali için yapıldı ve büyük beğeni toplamasından sonra bir gelenek haline geldi.

Doodle zaman içerisinde popülerlik kazanmaya başladıktan sonra Google'ın da doodle'lar için verdiği önem giderek arttı. İlk olarak Google, sadece önemli günler için doodle'lar hazırlayıp yayınladı. Ancak günümüzde bu durum giderek arttı ve ünlü kişilerin doğum günlerinden önemli bayramları ya da festivalleri kutlamak için de özel doodle'lar hazırlanmaya başladı.

Doodle sadece görsellerden ibaret değil

Doodle çalışmaları ilk etapta yalnızca görsellerden ibaretti. Ancak zaman içerisinde bu durumda da değişikliğe gidildi. Günümüzde doodle çalışmaları bir animasyondan ya da video içerikten oluşabiliyor. Bu noktada Google tarafından belirlenen tasarım ekibinin yaratıcılıkları da önemli bir fark ortaya koyuyor. Google'ın yaratıcı ekibi tarafından hazırlanan doodle'lar hem bir geleneği devam ettiriyor hem de dikkat çekici çalışmalar ortaya koyulmasını sağlıyor.


Yorumlar