Anasayfa /  Teknoloji

Google’da aradığınız her şeyi bulmanızı sağlayacak 10 altın yöntem!

Birçoğumuz, Google’da bir şeyler ararken zorlanıyor; yalnız Google’da aradığımız bir bilgiye ulaşmak sanıldığı kadar da zor değil. Bu 10 altın yöntemi aramalarınızda kullandığınızda, Google’ın ne kadar da kullanıcı dostu bir arama motoru olduğunu bir kez daha düşünmek isteyebilirsiniz.

Abone ol
Abone ol 19 Ocak 2017 17:17

“Ya da” / “veya” yerine “|“ sembolü

Bazen aradığınız şeyin tam olarak ne olduğunu bilemezsiniz. Aynı pencerede arama şeklinizi güçlendirmek için “ya da” / “veya” (or) bağlaçlarından birini kullanmak yerine “|“ sembolünü kullanırsanız, daha verimli sonuç alabilirsiniz. Örneğin; Emma Watson | Stone

Anlamdaşlar için “~” sembolü

Yakın anlamlı ya da eş anlamlı kelimelerle aradığınızı 12’den vurmak isterseniz, araya “~” sembolünü koymanız yeterli olacaktır. 

Örneğin; Sağlık ~yemek.

Bir web sitesinin makalesini arıyorsanız

Böyle bir durumda arama motoru çubuğuna web sitesinin tamamını yazın, bir boşluk bırakın ve aradığınız makaleyle alakalı kelimeleri yazın. 

Örneğin; trhaberler.com Nasa

Asterisk (*) işareti

Türkçesi yıldız işareti olan asteriski kullanarak hatırlamadığınız noktaları kolayca bulabilirsiniz. 

Örneğin; Scott * vs. the World Arama sonucu: Scott Pilgrim vs. the World.

AROUND

Aradığınız şeyin bazı kelimelerini biliyor, ancak gerisini hatırlamıyorsanız AROUND çok işinize yarayacak. Aradığınız cümlenin ilk ve son kelimesini hatırlayabiliyorsanız, o iki kelimenin ortasında AROUND yazın, parantez açarak tahmini eksik kelime sayısını yazın, parantezi kapayın ve aramaya başlayın. Örneğin; İnsan AROUND(5) martı olmalı. Arama sonucu: İnsan; denizin olmadığı yerde, umut adına martı olmalı.

Belirli bir tarih aralığını araştırmak için “…”

Diyelim ki, belirli bir zaman aralığında gerçekleşen belirli bilgilere ihtiyacınız var. O zaman o tarihler arasına üç nokta işaretini koyabilir ve istediğiniz bilgiye ulaşabilirsiniz. 

Örneğin; Saç modası 1960…1970

intitle:

Bir başlık ya da URL arıyorsanız kullanmanız gereken şey “intitle:”. Bunu kullandıktan sonra boşluk bırakmadan aradığınız kelimeyi yazın.

Örneğin; intitle:voleybol

related:

Birbirine benzeyen web siteleri arıyorsanız related: yazdıktan sonra benzerini aradığınız web sitesini yazın. 

Örneğin; related:trhaberler.com

Bütün cümleyi ararken

Google’a aradığınız cümlenin tamamını düz bir şekilde yazarsanız, aynı bu şekilde yazılmış sonuçları size sunar. Bunun yerine o cümlenin başına ve sonuna tırnak işareti koyun. Örneğin; “sure shot ill communication”

– işareti

diyelim ki, bir kitap sitesi arıyorsunuz. Daha isabetli bir arama için anahtar kelimeleri çoğalttınız ancak bir kelimenin çok ön plana çıkmasını istemiyorsunuz. O zaman o kelimenin başına eksi işaretini koyun. 

Örneğin; doğa fotoğraf kitap -satış

Kaynak: Sosyalmedya.co


Yorumlar