Anasayfa /  Teknoloji

Google, Ocak 2023'ten sonra reklam engelleyicileri kaldırıyor!

Google, web tarayıcısı Chrome’un yeni sürümündeki bazı kodlama protokollerini değiştireceğini duyurdu. Ve görünen o ki Google’ın getireceği değişiklikler çevrimiçi reklam engelleyicilerin işlerini yapmasını da engelleyecek.

Abone ol
Abone ol 27 Ağustos 2022 21:40

Google, web tarayıcısı Chrome’un yeni sürümündeki bazı kodlama protokollerini değiştireceğini duyurdu. Ve görünen o ki Google’ın getireceği değişiklikler çevrimiçi reklam engelleyicilerin işlerini yapmasını da engelleyecek. Değişiklikler, birçok uzantının reklamlardan gelen trafiği engellemek için kullandığı “Web Request” adlı bir özelliğe yönelik olacak. Özetle, bu “Web Request” eklentilerin tarayıcıdaki tüm trafiğe erişmesini sağlar. Ancak Ocak 2023’ten itibaren Google, uzantılara hangi trafik verilerine eriştiklerini belirtmelerini şart koşacak.

Google, değişikliklerin güvenliği ve gizliliği iyileştirmek için olduğunu söylüyor ancak bazı eleştirmenler, şirketin ana amacının reklam engelleyicileri kaldırmak olmasının daha muhtemel olduğunu söylüyor. Sonuçta Google, gelirinin çoğunu reklamlardan elde ediyor. Değişiklikleri destekleyen tek belirgin reklam engelleyici, uBlock Origin gibi daha kapsamlı Chrome reklam engelleme uzantılarının aksine, Google ve diğer şirketler tarafından reklam engelleme filtresinden geçmelerine izin verilmesi karşılığında para ödenen AdBlock Plus olacak.

Reklam engelleyicilerin büyük hayranları olan kullanıcılar, modern web’in genellikle gezinmeye engel olan ve kullanılabilirliği azaltan reklamlarla dolu olması nedeniyle hizmetlere nasıl ihtiyaç duyduklarını sosyal medyada paylaştı. Birçoğu, Chrome reklam engelleyicileri zayıflatırsa, tarayıcıyı daha az kişinin kullanacağını yazarak Google’ın iş stratejisini de eleştirdi.

Mozilla’dan Google Göndermesi: Reklam Engelleyicileri Firefox’ta Ocak 2023’ten Sonra da Çalışacak

Google, ürünleri zaten rekabette çok önde olduğu ve tarayıcı pazar payının yaklaşık üçte ikisini kapladığı için önemli olmayacağı konusunda kumar oynuyor olabilir. Ancak Mozilla Firefox gibi rakipler bir fırsat görerek reklam engelleyici dostu kalmaya söz verdiler. Bu onlara rekabet avantajı sunabilecek bir özellik. Google’ın stratejisi gizlilik savunucuları tarafından sert bir şekilde eleştirilse de Google bunu çok önemsemişe benzemiyor. Firefox, masaüstü pazarında Chrome’dan çok daha küçük bir paya sahip olsa da Mozilla’nın ürününün kendisini gerçekten tanımlaması için bir şans olabilir. Yine de Google için, MV3’e bağlı kalmak, modern web’de reklam engellemenin genel rolü üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır.

2023’te Chrome ve reklam engelleyicilerin tam olarak ne olacağına dair ayrıntılar hala zayıf görünüyor, ancak haberlere tepki veren daha fazla insanla birlikte kelime internette yayılmaya devam ettikçe, 2023’te internette büyük sarsıntılar olabilir.

Yorumlar