Anasayfa /  Sağlık

Google aramaları ile salgınları takip edebilirsiniz!

Massachusetts Genel Hastanesi’nden bir grup araştırmacı, resmi sağlık birimlerinin Google aramalarını analiz ederek COVID salgınlarını tespit edebileceğini söyledi. Peki bu nasıl mümkün?

Abone ol
Abone ol 16 Eylül 2020 00:07

COVID-19’un neden olduğu sindirim sistemi sorunları arasında ishal, iştah kaybı, karın ağrısı  gibi şikayetler var. İnsanlar hasta olduğunda bununla ilgili endişeleniyor ve COVID olup olmadığını öğrenmek için, yaşadığı şikayetleri Google’a soruyor.

Bu konuda yapılan bir araştırma, Clinical Gastroenterology and Hepatology dergisinde yayınlandı.

Atırmaya göre, resmi sağlık birimleri, Google’a ait coğrafi etiketli verileri kullanarak gelecekteki salgınlar için bir erken uyarı sistemi oluşturabilir. 10 yıl önce grip salgınını takip etmek için kullanılan bu yaklaşım, koronavirüs için de kullanılabilir.

Çalışmayı yürüten ekip, herkes tarafından erişilebilen Google Trends verilerini kullandı. Ekip, pandeminin ilk dönemlerinde “ishal” ve “iştah kaybı” gibi terimlerin aramalarına baktı.

Araştırmacılar, bir diğer erken belirti olan iştah ve tat kaybının da salgınla ilişkili olduğunu belirledi.

Türkiye’de de benzer trendler görülüyor

Gıdahattı olarak benzer bir çalışmayı sizler için derledik. Koronavirüs belirtileri arasında yer alan “ishal” aramasının son 5 yıldaki grafiğini inceledik. Grafik, 5 yıllık dönemdeki arama sayısının oranını vermektedir. Sol eksendeki 100, en yüksek arama olan dönemi, 0 ise en az aramayı göstermektedir.

Kırmızı oklar, her yılın Mart ayındaki arama hacimlerini göstermektedir. Grafikten, Mart aylarındaki arama hacminin aynı yılın diğer aylarına göre daha düşük olduğu görülmektedir. 2016 yılında 33, 2017 yılında 37, 2018 yılında 37, 2019 yılında 44 birim arama yapılmıştır. Pandeminin patlak verdiği 2020 Mart ayında ise arama hacmi diğer yılların aksine artış göstermiştir (69), tüm diğer yılların Mart ayından yüksek bir arama hacmi görülmüştür.

Vaka sayılarının artmakta olduğu içinden geçtiğimiz günlerde ise, son 5 yıllık dönemdeki en yüksek arama hacmine ulaşılmıştır.

Daha önce de bu yöntem denenmişti!
Ekip çalışma hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Elde ettiğimiz sonuçlar, belirli, yaygın görülen sindirim sistemi belirtilerine ilişkin Google aramalarının, salgından daha fazla etkilenen bölgelerdeki vaka sayılarıyla ilişkili olduğunu gösterdi. Spesifik olarak, agüzi (tat alamama) ve iştah kaybının, hastalıktan fazla etkilenen eyaletlerde COVID-19’un yayılması ile yakından ilişkili olduğunu belirledik.”

Araştırma sonuçlarının yayınlandığı bir sayfada, araştırma ekibi Google tarafından daha önce yapılan bir çalışmaya da atıfta bulundu. Google’ın çalışmasında da, araştırmacıların ilgili belirtilerin arama trendlerini takip ederek araştırmacıların grip salgınlarını izleyebileceği ifade ediliyordu.

Bu çalışma, sonraki yıllarda gripten daha fazla etkilenen bölgeleri doğru tahmin etmekte yanıldığı için, birçok eleştirinin hedefi olmuş, 2015 yılında da iptal edilmişti. Google daha sonra bu araştırmayı farklı enstitülere bırakmıştı.

Etiketler Google
Yorumlar