Anasayfa /  Sağlık

İlknur Menlik: Gıdada GDO tartışması kime yaradı? video izle

Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, gıda endüstrisinin hiçbir zaman GDO kavramının yanında veya karşısında durmadığını belirterek, gıdada GDO tartışmasının kayıt dışı üretimin ekmeğine yağ sürdüğünü kaydetti.

Abone ol
Abone ol 26 Mart 2017 01:00

 Ekmekte GDO tartışması, genetiği değiştirilmiş organizmaları bir kez daha gündeme taşıdı. ‘GDO konusunda bilim ne diyor? Soframıza gelen gıda maddelerinde GDO var mı?’ CNN Türk ekranında tartışıldı.

GDO TARTIŞMASI CNN TÜRK GÜNDEM ÖZEL 1

Deniz Bayramoğlu’nun sunduğu Gündem Özel programının konukları ise şöyle: Biyogüvenlik Kurulu Eski Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Akbay, Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, Kalp ve İç hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu, Gazeteci Ali Ekber Yıldırım ve Greenpeace Akdeniz Kampanya Sorumlusu Nejat Dinç.

GDO TARTIŞMASI CNN TÜRK GÜNDEM ÖZEL 2

Prof. Dr. Yardımcı: “Hala GDO’nun alfabesinden bahsediyoruz”

Biyogüvenlik Kurulu Eski Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı, GDO’nun tanımı ile ilgili yanlış bir algı oluştuğunu belirterek, “Biyogüvenlik Kanunu 2010 yılında çıktı. Aradan 7 Sene geçti ama biz geriye dönüp hala GDO’nun alfabesinden bahsediyoruz. Ciddi bir bilgilendirme noksanlığı var” dedi.

GDO TARTIŞMASI CNN TÜRK GÜNDEM ÖZEL 3

Prof. Dr. Akbay: “GDO’lardan neden korkmamalıyız?”

Prof. Dr. Ayşegül Akbay ise GDO’ların ne amaçla, nerede, ne zaman kullanılacağı ve bunu uygulayabilmek için bilim felsefesinde ilerlemek gerektiğine işaret etti. “Ülkemizde siyasiler,  GDO bilimini çok anlamadıkları için sosyal açıdan çarpıtmaya çalışıyorlar” diyen Akbay, bu nedenle halkın GDO’lu gıdalardan soğuduğunu kaydetti.

GDO TARTIŞMASI CNN TÜRK GÜNDEM ÖZEL 4

Prof. Dr. Akbay, şunları kaydetti:

 “GDO’lardan neden korkmamalıyız bunu anlatmak gerekiyor. Bilinmeyen her şeyden korkulduğu gibi benzer bir durum GDO konusunda yaşanıyor. Bu teknolojinin yeni olmasından kaynaklanan bir takım kaygılar var. Ancak,  genetik seleksiyon milattan önce 12 bin yılında başlamış. İlk GDO 1972 yılında sentezlenmiş. ABD, GDO’lu gıda ürünlerini etiketleme ihtiyacı bile görmüyor. 2014 yılında Biyogüvenlik Kanunu ile ilgili yönetmeliğe ek madde konuldu ve dendi ki; ‘GDO’lar yasaktır, ekilemez, dikilemez, tüketilemez, pazara sunulamaz.’ Ben buna itiraz ediyorum. Bu durum Cartagena Protokolü’ne aykırı olduğu gibi kanunun kendisine de aykırı. Bu maddenin gündeme gelmesindeki sebep Avrupa’ydı. Avrupa’da sadece 7 ülke GDO yasağı getirirken, 21 ülkede bu yasak yok. Avrupa da bu konuda kararsız.”

GDO TARTIŞMASI CNN TÜRK GÜNDEM ÖZEL 5

İlknur Menlik: “Gıdada GDO tartışması kayıt dışı üretime yaradı”

Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, gıda endüstrisinin hiçbir zaman GDO kavramının yanında veya karşısında durmadığını ifade etti ve ekledi:  “Çünkü gıda sanayi yasalar çerçevesinde üretim yapmak zorunda. Gıda endüstrisi her zaman bilimin yanında oldu ve yönünü bilime döndü, bilimin söylediklerine kulak vermeye çalıştı. Çok ciddi bir bilgi kirliliği üretildi bu konuda. Vatandaşın her yediği içtiğinde sorun varmış gibi yansıtıldı. GDO’lu gıdalar her yerde geziyormuş gibi bir algı oluşturuldu.”

GDO TARTIŞMASI CNN TÜRK GÜNDEM ÖZEL 6

Gıdada GDO tartışmasının kayıt dışı üretimin ekmeğine yağ sürdüğünü kaydeden İlknur Menlik, söz konusu tartışmasının ülke ekonomisine yaşattığı kayba dikkat çekti. Ekonominin yanı sıra gıda güvenliğinin izlenebilirliği noktasında yaşanan sıkıntılara işaret eden Menlik, “Burada kaybı sadece endüstri değil, kanun koyucu da, denetleyici de, vatandaş da yaşıyor” dedi.

“GDO’yu Türkiye’de kimse tartışmıyorken, tarafları bir araya getirerek tartışmış ilk kurumuz” diyen Menlik, şöyle konuştu ”Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından önce gündeme getirdik. Hatta o tartışmayı GDO Gerçeği başlığında yayınladık.  GDO konusunun endüstriyi, tarımı, tüketiciyi nasıl etkileyeceğini masaya yatırdık.  Biz gıda endüstrisi olarak diyoruz ki; ‘GDO konusu bilimin işi. Bizim derdimiz GDO’lu gıda değil.’ Ancak şunu belirtmek gerekiyor; hayvansal ya da bitkisel amaçlı yasal yollarla Türkiye’ye giren GDO’lu gıda maddesi veya gıda hammaddesi yok.”

 “Türkiye olarak, GDO’ya konu olmuş tarım ürünlerinden mısırda açık ara bir destan yazdık” değerlendirmesinde bulunan Menlik,  Türkiye’de 2016 yılında 6,4 milyon ton mısır üretimi gerçekleştirildiğini ve son 10 yılda mısır üretimin yüzde 52 oranında arttığını bildirdi. Üretilen mısırda GDO olmadığını vurgulayan Menlik, “Bizim mısırda bir sorunumuz yok. Mısır yüz akımız. Gönül isterdi ki aynı başarıyı soyada da gösterebilseydik” dedi.

GDO TARTIŞMASI CNN TÜRK GÜNDEM ÖZEL 7





“Sorgulanması gereken tarım politikalarımız olmalı”

Greenpeace Akdeniz Kampanya Sorumlusu Nejat Dinç , “Türkiye’de insanların doğrudan tükettiği gıdalarda yasal olarak GDO yok” derken,  İç hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu, GDO’lu ürünlerin ilk nasıl ortaya çıktığı ve neden ihtiyaç duyulduğu konusunda bilgiler verdi. Gazeteci Ali Ekber Yıldırım ise “İşin kaynağında tohum var. Tarımı ve tohumu konuşmadan GDO konusunu anlamamız mümkün değil. GDO sadece Türkiye için değil dünya için de yeni bir gelişme. Burada asıl sorgulanması gereken bizim tarım politikalarımız olmalı” diye konuştu.




Yorumlar