Anasayfa /  Yaşam

(Özel Haber) Kocaeli’de Kızılay ile kiracıları arasındaki sorun mahkemelik oldu

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde Kızılay’a ait bir iş merkezinin düzenlenen ihale ile komple kiralanmasının sonrasında binadaki ellerinde kira sözleşmeleri olduğunu söyleyen işletmeciler duruma tepki göstererek hukuk mücadelesi başlattı.İzmit...

Abone ol
Abone ol 24 Ağustos 2017 10:02

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde Kızılay’a ait bir iş merkezinin düzenlenen ihale ile komple kiralanmasının sonrasında binadaki ellerinde kira sözleşmeleri olduğunu söyleyen işletmeciler duruma tepki göstererek hukuk mücadelesi başlattı.

İzmit ilçesinde bulunan Kızılay’a ait bir iş 2017 yılı ortasında düzenlenen ihale ile 25 yıllığına bir firmaya kiralandı. Binada ihaleden önce Kızılay ile 7-10 yıllık kira sözleşmesi imzaladıklarını ve kiraladıkları alanlara yüklü miktarda masraf yaptıklarını söyleyen mevcut işletmeciler ise ihale sonrasında kendilerine gelen tahliye kararı karşısında hukuk mücadelesi başlattılar. İş merkezinde halen kiracı olarak bulunan işletmecileri iddialara göre ihaleye katılan firmalardan bir tanesinin, iş merkezi girişine X-Ray cihazı koydurması sonrasında karakola giderek şikayetçi oldular. Şikayetin ardından işletmecilerin konuyu mahkemeye taşıması sonrasında 2. idare Mahkemesi, tahliye işlemleri hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Durumun kendilerini mağdur ettiğini iddia eden işyeri sahipleri ise kira sözleşmesi tamamlanmadan kendilerinin tahliye edilmek istendiğini, ancak iş yerlerine yaptıkları masrafların ödenmemesi durumunda tahliye olmayacaklarını söyledi.

İş merkezinde bulunan bir kafeyi işletmek için Kızılay’la sözleşme imzaladığını söyleyen esnaf Cevdet Sert, “2011 yılından itibaren Kocaeli de bulunan Kızılay’a ait iş merkezinde kiracıyım. 2015 yılında bir günde tebligat yapılmadan, hiçbir hukuki girişim yapılmadan bizleri buradan tahliye ettiler. Yaklaşık bir aydan beri Türk Kızılay’ı bir firma ile sanırım pazarlık usulü bir ön anlaşma yapmış. Kızılay iş merkezine bir heyet gönderdi ve bir rapor hazırladı. Bu rapor doğrultusunda gelen arkadaşların elinde hiçbir resmi evrak olmadığı için, bu arkadaşların iş merkezine raporu alamayacaklarını söyledik. Biz hukuki anlamda ne hakkımız var ise onları istiyoruz. İş yerlerimizin iadesini istiyoruz. Bugün de çalışır durumda mı değil mi bilmediğimiz bir X-ray cihazını getirip, binamızın ana giriş kapısına koydular. Pasajın içindeki esnafları mağdur etmek adına bunu yaptılar. Biz elektriğimizi kesmekle, suyumuzu kesmekle tehdit ettiler. Kızılay’a yakışmayan bu yöneticiler hakkında derhal soruşturma başlatılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İş merkezinde esnaflık yapan Mehmet Yalçın ise, "Hepsini tepeden halletmişler. Bizi baskıyla tehditle yıldırmaya çalışıyorlar. ’Zengin malını dağdan aşırır, fakir düz yolda şaşırır’ diye böyle bir psikolojik baskı uyguluyorlar. Gelip güzelce prosedürlere uymuyorlar. Bizim kira sözleşmelerimiz var. Tehditle bizi korkutmaya çalışıyorlar. Biz burada yıllarca kiracıyız. Şu anda bizi mağdur ediyorlar" diye konuştu.

Öte yandan Kızılay Kocaeli Şube Başkanlığı’ndan, iş merkezindeki şikayetler konusunda yapılan açıklamada da, mağdur olduğu iddia edilen şahısların Kızılay Genel Merkezi’nin kararı ile sözleşmelerinin yenilenmediği ve tahliye kararının çıktığı belirtildi. Karar sonrasında şahıslara tahliye kararının iletildiğini belirten yetkililer, şahısların mütecaviz sıfatı ile 6 bin metrekarelik alanın işletilmesini engelledikleri, en kısa zamanda yürütmeyi durdurma kararının kaldırılıp kendilerinin tahliye edileceğini ifade etti.

Yorumlar