Anasayfa /  Sağlık

Sivrisinekler kimi ısıracaklarını nasıl seçer?

Sivrisinekler aslında fırsatçı canlılardır, yani bulduğu birçok kaynaktan beslenebilir. Belirli sivrisinek türlerinin insan kanıyla beslenme tercihinin yanı sıra, kimin kanını emeceği konusunda da ayrım yapar. Peki sivrisinekler kimi ısıracaklarını nasıl seçer?

Abone ol
Abone ol 26 Ağustos 2018 15:44

3.000 civarı sivrisinek türünden yalnızca birkaçının insanları ısırdığını biliyor muydunuz? Sivrisinekler aslında fırsatçı canlılardır, yani bulduğu birçok kaynaktan beslenebilir.

Aedes aegypti ve Anopheles gambiae türleri ise insan kanını seven, bu özelliği yüzünden insanlara hastalık geçiren türlerdir. Aedes aegypti zika ve dang humması, Anopheles gambiae ise sıtmaya yol açan parazitle ilişkilidir.

Belirli sivrisinek türlerinin insan kanıyla beslenme tercihinin yanı sıra, kimin kanını emeceği konusunda da ayrım yapar. Peki sivrisinekler kimleri daha çok ısırır?

Sivrisineklerin bazı kişileri daha çok ısırdığını birçok kişi deneyimlemiştir. Aynı odada yatan bazı kişileri geceyi birkaç ısırıkla atlatırken, bazı kişiler çok sayıda ısırığa maruz kalabilmektedir.

Kan grubu veya ten rengi önemli mi?

Bazıları kan grubu, açık tenli olmak, terlemek ve hatta tüketilen gıdaların bu konuda etkili olabildiğini düşünse de, bilimsel açıdan bunların çoğu anlamsızdır.

Sivrisineklerin beslenme tercihlerinin anlaşılması ve davranışlarının değiştirilerek bulaştırdığı hastalıkların kontrol edilebilmesi amacıyla birçok araştırma yapılmıştır.

Tüm sivrisinek türleri, hedeflerini bulmak için karbon dioksiti uzun mesafeler takip edebilir. Buna karşın, karbon dioksit her yerde bulunan bir maddedir ve potansiyel av hakkında fazla bilgi sağlamaz.

Diğer hayvanlara kıyasla insanlarda daha fazla bulunan laktik asidin, sivrisineklerin ilgisini çektiği gösterilmiştir.

Amonyak, bazı karboksilik asitler, aseton ve sulkaton maddeleri de insan kokusuna katkı bulunan diğer maddelerdir. Bunlar insanların neden diğer hayvanlardan daha çok ısırıldığını açıklasa da, bazı insanların daha fazla ısırılmasını açıklamakta yetersizdir.

Sivrisinekler kimi ısıracaklarını nasıl seçer?

Burada, insan derisinde yaşayan mikroorganizmaların bileşimi (mikrobiyota) önemlidir.

İnsan derisindeki mikrobiyota genellikle zararsız bakterilerden ve mantarlardan oluşur. Bu minik canlılar cildimizde, porlarda ve kıl foliküllerinde yaşar. Gözle görünmese de insan cildinde her 1 santimetre karelik alanda 1 milyon bakteri yaşar.

İşte bu mikroorganizmaların neden olduğu koku, sivrisineklerin tercihini belirler. Bir diğer deyişle sivrisinekler tercihlerini insanların kendisine göre değil, ciltlerinde yaşan mikroorganizmalara göre yapıyor.

Kaynak : Gidahatti.com




Yorumlar