Anasayfa /  Foto Galeri

‘Geçici iş ilişkisi' yaygınlaştı! Süre sınırlandırıldı! Peki geçici iş ilişkisi nedir?

Koronavirüs nedeniyle özellikle son dönemde "geçici iş ilişkisi" kurulması yaygınlaştı. Peki geçici iş ilişkisi nedir? Geçici iş ilişkisinde işveren ve işçinin hakları nelerdir? Geçici iş ilişkisi kapsamında hangi işler değerlendirilebilir? İşte detaylar...

‘Geçici iş ilişkisi' yaygınlaştı! Süre sınırlandırıldı! Peki geçici iş ilişkisi nedir? - Sayfa 1

İşveren, iş yoğunluğu çok artınca, doğum izni kullanan ya da askere giden çalışanın yerine geçici iş ilişkisi kurulabiliyor. Günümüzde, özellikle pandemi süreciyle birlikte 'meslek edinilmiş geçici iş ilişkisi' kurulması yaygınlaştı.

‘Geçici iş ilişkisi' yaygınlaştı! Süre sınırlandırıldı! Peki geçici iş ilişkisi nedir? - Sayfa 2

Bu, ücretli olarak işçi vermeyi meslek edinmiş bir işverenin, yani yetkili özel istihdam bürosunun, sadece başkasına ödünç verilmek üzere işe aldığı işçiyi, geçici işçi sağlama sözleşmesi kapsamında diğer bir işverenin işyerinde görevlendirmesiyle kurulan ilişkidir.

‘Geçici iş ilişkisi' yaygınlaştı! Süre sınırlandırıldı! Peki geçici iş ilişkisi nedir? - Sayfa 3

Milliyet'in haberine göre meslek edinilmiş geçici ilişkisi İş Kanunu'nun 7. maddesinde düzenlenmiştir. Kurulan ilişki işverenlere iş yoğunluğunun arttığı dönemlerde ortaya çıkan geçici işgücü ihtiyacını karşılama imkânı sunar, işçilerin istihdamı için gerekli bürokratik işlem yükünü kaldırdığı için süreci hızlandırır ve maliyetleri azaltır. Bu şekilde çalışan işçiye de işgücü piyasasına kolay giriş imkânı sunar ve deneyim kazanmasını sağlar.

‘Geçici iş ilişkisi' yaygınlaştı! Süre sınırlandırıldı! Peki geçici iş ilişkisi nedir? - Sayfa 4

ÖZEL BÜRO ŞART
Meslek edinilmiş geçici iş ilişkisi ancak bu konuda özel yetkilendirilmiş bir istihdam bürosu aracılığıyla kurulabilmektedir. Bütün özel istihdam büroları geçici iş ilişkisi kuramamaktadır.

İş Kanunu'nun 7. maddesinde düzenlendiği için meslek edinilmiş geçici iş ilişkisinin kurulması ancak İş Kanunu'na tabi işyerleri ve işler için mümkündür.

Bahsedilen geçici iş ilişkisi işverenin özel istihdam bürosu ile yaptığı anlaşma uyarınca, özel istihdam bürosunun kendi işçisini geçici süre ile işverenin işyerinde görevlendirmesi ile kurulur. Olası kötüye kullanmaları önlemek için bu tür geçici iş ilişkisi kurulabilecek durumlar sınırlandırılmıştır.