Anasayfa /  Sağlık

Gastroenterit nedir? Gastroenterit belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Gastroenterit, mide ve bağırsakların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Peki Gastroenterit belirtileri nelerdir? Gastroenterit ne kadar sürer? Neye dikkat etmeli?

Abone ol
Abone ol 27 Nisan 2023 20:46

Gastroenterit nedir? Gastroenteritin belirtileri nelerdir? Gastroenterit ne kadar sürer? Neye dikkat etmeli?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, önceki gün akşam katıldığı bir canlı yayında rahatsızlanmasının ardından  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Erdoğan'ın sağlık durumuyla ilgili ''Geçirmiş olduğu enfeksiyon, gastroenteritin etkisi azalmış durumda. En yakın zamanda programlarına devam edecekler" dedi. 
Bakan Koca'nın açıklamasından sonra 'gastroenterit ne demek' sorusu araştırılmaya başlandı. Peki, Gastroenterit nedir? İşte, Gastroenterit belirtileri ve nedenleri hakkında bilgiler...

Gastroenterit nedir?

Gastroenterit  mide ve bağırsakların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan sulu ishal ve kramp tarzında gelişen karın ağrısı, bulantı-kusma ve bazen de ateşle kendini gösteren bir mide-bağırsak enfeksiyonudur. Çoğu zaman kendiliğinden geçen bu hastalık ağır vakalarda hastaneye yatış gerektirebilir.

Gastroenterit belirtileri nelerdir?

Gastroenterit, sulu ishal ve kramp tarzında gelişen karın ağrısıyla kendini belli ederek bulantı, kusma ve ateşe neden olur. Ara sıra kas ağrıları veya baş ağrısı da görülebilir. Bazen iştah kaybı, mide rahatsızlığı, eklem ve baş ağrısı da görülebiliyor.

Gastroenterit neden olur, iyileşme süresi ne kadardır?

Mide üşütmesi genellikle virüs veya bakteri bulaşmış yiyeceklerin, tüketilmesi ya da hasta olmuş kişilerle temas edilmesi yoluyla gelişir. Hastalığa en sık norovirüs neden olur. Bakterilerden salmonella ve E.coli mide üşütmesinin diğer nedenleri arasındadır.

Gastroenterit enfeksiyonlar etkeni içeren dışkı ile temas eden yiyecek ve içeceklerin tüketilmesiyle veya etkenle temas etmiş kirli ellerin ağıza temasıyla çok kolay bulaşabilir. Güvenli içme ve kullanma suyuna ulaşımın zor olduğu veya kişisel bakımın yetersiz olduğu yerlerde görülme olasılığı ve kişiden kişiye bulaşma riski artmaktadır. Kirli sulardan yakalanmış balık ve deniz ürünleri de akut gastroenteritler için kaynak olabilir.

Mide üşütmesi şikayetleri hasta mikrobu kaptıktan sonra genelde 1-2 gün içinde ortaya çıkar. Şikayetler genellikle 1 ya da 2 gün sürer, ancak bazen 10 güne kadar devam edebilir.

Hasta terleme, kusma ve ishal yoluyla çok sayıda sıvı kaybettiği için sıvılar kritik derecede önemlidir.

 

Yorumlar