Anasayfa /  Dünya

G20 Zirvesi'nin ortak bildirsinde Xi'nin önerilerine yer verildi

G20 Zirvesi'nin ortak bildirsinde Xi'nin önerilerine yer verildi.Dışişleri Bakanı Wang Yi, Cumhurbaşkanı Xi'nin ayrıca bir dizi diplomatik etkinliğe katıldığına dikkat çekti.G20 Zirvesi'nden önce Xi, BRICS liderler toplantısına başkanlık etti.

Abone ol
Abone ol 10 Temmuz 2017 03:10

G20 Zirvesi'nin ortak bildirsinde  Xi'nin önerilerine yer verildi. Dışişleri Bakanı Wang Yi, Cumhurbaşkanı Xi'nin ayrıca bir dizi diplomatik etkinliğe katıldığına dikkat çekti.G20 Zirvesi'nden önce Xi, BRICS liderler toplantısına başkanlık etti. 

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 3-8 Temmuz günlerinde Rusya ve Almanya'ya resmi ziyaret yaptı, Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'ne katıldı.

Xi'nin yurtdışı gezisiyle ilgili olarak Dışişleri Bakanı Wang Yi'den değerlendirme geldi.

Cumhurbaşkanı Xi, 6 gün içinde 40'tan fazla ikili etkinliğe katıldı, birçok ülkenin liderleri, uluslararası örgütlerin yetkilileri ve çeşitli çevrelerle görüşmeler yaptı, fikir alışverişinde bulundu.

Uluslararası kamuoyunda, oldukça değişken küresel durumlar karşısında, Çin'in barış ve işbirliğini kararlılıkla desteklediği, açıklığı ve kapsayıcılığı teşvik ettiği, karşılıklı yarar ve ortak kazanç ilkesinde ısrar ettiği, böylece büyük bir devletin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiği, dolayısıyla Çin'in güvenilir bir işbirliği ortağı ve güç olduğu görüşü hâkim.

Çin-Rusya stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkisi

Cumhurbaşkanı Xi Rusya ziyareti sırasında mevkidaşı Putin'le birkaç defa bir araya geldi. İki lider, kalkınma planları, uluslararası sorunlar ve fırsatlar, ikili ilişkiler hakkında fikir alışverişinde bulundu, bir dizi önemli fikir birliği sağlandı. Putin, ülkesinin en yüksek dereceli madalyası olan St. Andrew Madalyası'nı Xi'ye verdi. Bu, Çin Cumhurbaşkanı ve halkına olan dostluğu ve Çin'le ilişkilere verilen önemi yansıtıyor.

Xi ve Putin, Çin-Rusya ilişkilerini, kendi dış politikalarının öncelikli konusu olarak görmeye devam ediyorlar, liderler birbirlerinin çekirdek çıkarını ilgilendiren sorunlarda karşılıklı destek sağlamayı kararlaştırdı. İki lider, ikili ilişkilerin derinlemesine geliştirilmesiyle ilgili ortak bildiri imzaladı, Çin-Rusya İyi Komşuluk Dostluk ve İşbirliği Antlaşması'nın önümüzdeki 4 yılda uygulanmasıyla ilgili eylem planı da kabul edildi.

Rus liderleri birçok defa Çin'in Kuşak ve Yol girişimini desteklediklerini yinelediler. İki ülke, Kuşak ve Yol girişimi ile Rusya'nın Avrasya Ekonomik Birliği girişiminin kenetlenmesi için ortak çalışma yürütecek. Kuzey Kutbu'nda seyrüsefer hatları açılarak "Buzda İpek Yolu"nun ortaklaşa oluşturulması da Xi'nin Rusya gezisi gündeminde yer aldı. İki ülke ayrıca, yatırım, enerji, havacılık, uzaycılık ve tarım gibi alanlardaki pragmatik işbirliğinin derinleştirilmesinin yanı sıra nükleer santral, hızlı tren, uçak yapımı ve diğer projelerin hızlandırılmasını kararlaştırdı.

Çinli ve Rus liderler, uluslararası işlerde eşgüdüm ve işbirliğine her zaman öncelik verilmesi konusunda fikir birliği sağladı. İki lider ortak açıklama yaparak uluslararası ve bölgesel sorunlarla ortaklaşa mücadele çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin-Rusya işbirliği ilişkilerinin blok ve zıtlaşma niteliğinde olmadığını ve üçüncü bir ülkeyi hedef almadığını vurguladı.

Çin-Almanya kapsamlı stratejik işbirliği

Çin dünyanın ikinci, Almanya ise dünyanın dördüncü büyük ekonomisi. İkili ilişkiler 2014 yılında Xi'nin Almanya'ya gerçekleştirdiği ilk ziyaret sırasında kapsamlı stratejik ortaklık düzeyine çıkarıldı.

Xi son Almanya ziyareti sırasında Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ve Başbakan Angela Merkel'le beraber ikili ilişkilerdeki gelişmeleri değerlendirerek önümüzdeki 5 yıl için yeni eylem planı saptadı.

İki taraf, karşılıklı güven, pragmatik işbirliği, kültürel iletişim, uluslararası işbirliği dahil çeşitli konularda fikir birliği sağladı.

Almanya, Avrupa Birliği'nin çekirdek üyesi, Çin-Almanya ilişkileri, Çin-AB ilişkilerine öncülük ediyor. Xi ve Alman liderler, Çin-AB yatırım anlaşması için müzakerelere hız verilmesini destekliyor.

Avrupa'daki çeşitli çevreler, Xi'nin geçen 6 ayda 3 kez Avrupa'yı ziyaret etmesinin Çin-AB ilişkilerine güç kattığı gibi Avrupa'nın geleceğine güven getirdiğini savunuyor.

G20 kapsamındaki işbirliğinin korunup ilerletilmesi

Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve diğer dünya liderleri, G20 Hamburg Zirvesi'nde somut neticeler elde edilmesi için büyük emek harcadı.

Xi, dünya ekonomisinin gelişmesi için açıklık ve kapsayıcılık ilkesinde ısrar edilmesi, dünya ekonomisinin büyümesi için çok yönlü tedbirlerin teşvik edilmesi, üye ülkeler arasında dayanışma ve birliğin korunması için ortaklık ruhunun yaygınlaştırılması ve uluslararası işbirliğinin ilerletilmesi önerilerinde bulundu.

Xi, dünya ekonomisi, ticaret, finans, dijital ekonomi ve enerji dâhil çeşitli konulara ilişkin oturumlara katılarak Çin'in çözüm taslağını ortaya koydu. Xi, Kuşak ve Yol girişiminin, G20 ortaklık ruhuyla tamamlayıcı nitelikte olduğunu vurguladı.

G20 Zirvesi'nin bitiminde yayımlanan ortak bildiriye Xi'nin önerilerine yer verildi.

Dışişleri Bakanı Wang Yi, Cumhurbaşkanı Xi'nin ayrıca bir dizi diplomatik etkinliğe katıldığına dikkat çekti.

G20 Zirvesi'nden önce Xi, BRICS liderler toplantısına başkanlık etti.

Toplantıda politikalar arasında eşgüdümün güçlendirilmesi ve işbirliğinin ilerletilmesi kararlaştırıldı.

Xi, ABD Başkanı Trump'la bir görüşme yaptı. İki lider, işbirliği ilkesinde ısrar edilmesini ve işbirliğinin derinleştirilmesini kararlaştırdı.

Xi ayrıca, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Theresa May'in de aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerin liderleriyle bir araya geldi.




Yorumlar