Anasayfa /  Dünya

Fransa, yetkiliyle tokalaşmayı reddeden kadının vatandaşlığını iptal etti

Fransa’nın Isere bölgesinde 2010 yılından beri bir Fransız vatandaşı ile evli olan Cezayir asıllı bir kadın, vatandaşlığa geçiş töreni sırasında valilik genel sekreterinin elini sıkmadığı için Fransız vatandaşlığını kaybetti.

Abone ol
Abone ol 21 Nisan 2018 03:16

Haziran 2016’da hak kazandığı Fransız vatandaşlığına geçiş törenine katılan kadın, yetkilinin elini “dini inancı” sebebiyle sıkmak istemeyince, “Fransız toplumuna asimile olamadı” denilip vatandaşlığı verilmedi.

Vatandaşlığını son anda kaybeden kadın olayı yargıya taşıdı. Öte yandan, Fransız Yüksek Yargısı ise vatandaşlık vermeme kararını onadı. 

Adı açıklanmayan kadın "dini inançlarının" törendeki erkek yetkilinin elini sıkmasını yasakladığını söylemişti. 

Hükümet ise kadının el sıkmayı reddetmesinin "Fransız toplumuna asimile olmadığını gösterdiğini" söyleyerek vatandaşlık hakkı vermemişti. 

Söz konusu kadın kararı temyiz mahkemesine taşıdı, ancak karar temyizde de haklı bulundu. 

Cezayirli kadın 2010'dan bu yana Fransa vatandaşı bir erkekle evliydi. 

Ülkenin güneydoğusundaki Isere bölgeside yapılan vatandaşlık töreninde yetkililerle el sıkışmayı reddetmişti.

Fransız medeni hukukuna göre "yeterince asimile" olamamak, bir Fransız vatandaşının eşine vatandaşlık verilmemesinin nedenlerinden biri olabiliyor. 

Mahkeme de bu hükmün hükümet tarafından "uygunsuz bir şekilde kullanılmadığına" hükmetti. 

2016'da da İsviçre'de bir kanton yönetimi, iki Müslüman öğrencinin kadın öğretmenlerinin elini sıkmasına, aksi takdirde para cezasına çarptırılmalarına karar vermişti.


Yorumlar