Anasayfa /  Kültür sanat

Fırat'ın son kelekçileri zamana direniyor

Fırat'ın son kelekçileri zamana direniyor

Abone ol
Abone ol 05 Aralık 2016 11:50

Fırat Nehri üzerinde bir zamanlar ulaşımın ve balıkçılığın vazgeçilmezi olan "kelek" son temsilcilerinin elinde zamana direniyor.

Keban Baraj gölü oluşmadan önce Fırat Nehrinde ulaşım aracı olarak kullanılan, önceleri şişirilmiş hayvan tulumlarının üzerinin ağaçlarla kaplanmasıyla, son dönemde ise araç lastiği ile yapılan kelekler, Elazığ ve Pertek yakalarını birbirine bağladığı gibi balıkçıların da vazgeçilmez araçlarıydı. "Pertek önünde kelek, Harput'a gidek gelek, elin elimde olsun" dizeleriyle şiirlere de konu olan, baraj göllerinin yapılmasıyla ve yeni ulaşım araçlarının yaygınlaşmasıyla sayıları her geçen gün azalan kelekler görenlere nostalji yaşatıyor.

“Yöntem değişti ama kelek aynı”

Günümüzde kelek ile balık avını geçimlerini sağlamak için tüm riske ve zorluklarına rağmen sürdüren kelekçilerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bunlardan biri de Murat Nehri üzerinde 25 yıldır, kelekle balık avlayan 43 yaşındaki Mahmut Meydanoğlu. Meydanoğlu, geçmişte keleğin hayvan derisinin şişirilmesi ile yapıldığını, son dönemde ise araçların iç lastiğini kullandıklarını söyledi. "Yöntem değişti ama teknik olarak avlanma ve gezmek için kelek yine aynı" diyen Meydanoğlu, köprü yok iken keleğin taşımacılıkta aktif olarak kullanıldığını belirtti. Yaptıkları işin eski olduğu kadar riskinin de bulunduğuna işaret eden Meydanoğlu, suyun debisi güçlü olduğu zaman geçişin risk teşkil ettiğini özellikle mart ve nisan aylarında kelekle ulaşımın tehlikeli olduğunu vurguladı.

Etiketler Kelekçi
Yorumlar