Anasayfa /  Foto Galeri

Fibromiyalji hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Ağrılar nerelerde olur?

Son günlerde sık sık adı duyulmaya başlanan fibromiyalji merak konusu olmaya başlandı. Fibromiyalji nedir ? Fibromiyalji, genel kas ağrıları ve vücuttaki belirli noktalarda kronik ağrı ile karakterize bir yumuşak doku romatizmasıdır. belirtileri nelerdir? Fibromiyalji noktaları nelerdir? Fibromiyalji atakları nasıl olur? Fibromiyalji tedavisi nasıl yapılır? hangi yöntemler kullanılır?Fibromiyalji tedavisi nasıl yapılır? Fibromiyalji için hangi doktora gidilmeli? soruların cevabı haberimizde...

Fibromiyalji hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Ağrılar nerelerde olur? - Sayfa 1

Fibromiyalji, genel kas ağrıları ve vücuttaki belirli noktalarda kronik ağrı ile karakterize bir yumuşak doku romatizmasıdır.

Hastalığa yorgunluk, uykusuzluk, depresyon gibi çeşitli fiziksel ve psikolojik belirtiler de eşlik eder. Toplumun yaklaşık %3’ünde görülen fibromiyalji sendromuna kadınlarda daha sık rastlanır.

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle tetiklediği tahmin edilmektedir.

Belirtiler subjektiftir ve herhangi bir testle ölçülemez. Hastalığın bilinen net bir nedeni yoktur ve bu sebeple sıklıkla başka hastalıklarla karıştırılır.

Fibromiyalji hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Ağrılar nerelerde olur? - Sayfa 2

Fibromiyalji belirtileri nelerdir? 


Yukarıda sözü edilen hassas noktalarda ağrı dışında fibromiyaljide görülen başka belirtiler de vardır. Fibromiyalji belirtileri aşağıda sıralanmıştır:

Yorgunluk
Uyku problemleri
Uzun süre uykuya rağmen dinlenmiş hissetmemek ve yataktan kalkmakta zorlanmak
Baş ağrısı
Depresif ruh hali
Kaygı
Odaklanmada veya dikkat vermede zorluk
Alt karın bölgesinde ağrı
Nefes almada zorlanma
Kulaklarda çınlama
Egzersize karşı dirençsizlik ve çabuk yorulma

Fibromiyalji hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Ağrılar nerelerde olur? - Sayfa 3

Fibromiyalji noktaları nelerdir? 


Fibromiyaljide sıklıkla tetik noktalar veya hassas noktalar olarak adlandırılan vücut alanları bulunur. Fibromiyalji noktaları, hafif basınç uygulamakla bile ağrıya neden olabilen 18 farklı alanı içerir.

Günümüzde, bu noktalar fibromiyaljiyi teşhis etmek için nadiren kullanılır. Bunun yerine, bu noktalar şüphelenilen hastalıkları dışlamanın bir yolu olarak tercih edilebilir.

Bu tetik noktalarının neden olduğu ağrı, vücudun birçok bölgesini etkileyen tutarlı künt bir ağrı olarak tanımlanabilir.

Fibromiyalji hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Ağrılar nerelerde olur? - Sayfa 4

Eski yönteme göre bilinen 18 tetik noktasının en az 11'inde yaygın ağrı ve hassasiyet varsa kişiye fibromiyalji tanısı konur. Tetik noktalarından bazıları şunları içerir:

Başın arkası
Omuz üstleri
Üst göğüs
Kalçalar
Dizler
Dirsekler
Fibromiyalji noktaları artık tanı için odak nokta değildir. Bunun yerine, üç aydan fazla bir süredir devam eden yaygın ağrı varsa ve ağrıyı açıklayabilecek teşhis edilebilir bir tıbbi durum yoksa fibromiyalji tanısı konabilir.