Anasayfa /  Spor

Fenerbahçe Real Madrid maçı TRT Spor canlı izle

Fenerbahçe Real Madrid Final-Four maçı bugün nefesleri kesecek. Uzun bir maraton sonucunda İstanbul'da oynanacak olan Final Four maçı için heyecan dorukta. Fenerbahçe Real Madrid Final-Four maçı hangi kanalda, saat kaçta canlı izlenecek? Basketbol severlerin ekran karşısında nefeslerini tutacağı Fenerbahçe Real Madrid Final-Four maçı için ekran karşısına geçecek. Fenerbahçe Real Madrid Final-Four maçı tüm gelişmeleri haberimizde.

Abone ol
Abone ol 19 Mayıs 2017 15:49

Fenerbahçe Real Madrid Final-Four maçı bugün nefesleri kesecek. Uzun bir maraton sonucunda İstanbul'da oynanacak olan Final Four maçı için heyecan dorukta. Fenerbahçe Real Madrid maçı TRT Spor canlı izle Basketbol severlerin ekran karşısında nefeslerini tutacağı Fenerbahçe Real Madrid Final-Four maçı için ekran karşısına geçecek. Fenerbahçe Real Madrid Final-Four maçı tüm gelişmeleri haberimizde.







THY Avrupa Ligi Dörtlü Final maçları bugün oynanacak. Fenerbahçe Real Madrid maçının galibi finale yükselecek. Fenerbahçe Real Madrid maçı bugün oynanacak. Peki Fenerbahçe Real Madrid maçı hangi kanalda canlı izlenecek Fenerbahçe Real Madrid maçı saat kaçta başlayacak? Fenerbahçe Real Madrid maçı hakkında tüm bilgiler trhaberler.com farkıyla haberimizde.





Fenerbahçe Real Madrid maçı canlı yayın bilgileri şu şekilde;





Fenerbahçe Real Madrid maçı saat: 21.30





Fenerbahçe Real Madrid maçı stat: Sinan Erdem





Fenerbahçe Real Madrid maçı canlı izle: TRT Spor ve beIN Sports canlı izle





Fenerbahçe Real Madrid maçı tüm gelişmeleri haberimizden öğrenebilirsiniz. Fenerbahçe Real Madrid maçı çıkan tüm haberleri bir araya getirdik.





Dörtlü Final'de oynayacak takımlar son taktik antrenmanlarını yaptı





Basketbolda bugün başlayacak THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde mücadele edecek Fenerbahçe, Real Madrid, CSKA Moskova ve Olympiakos, son taktik antrenmanlarını yaptı.

Maçların oynanacağı Sinan Erdem Spor Salonu'nda antrenmana çıkan 4 ekibin çalışmalarının ilk on beşer dakikası basın mensuplarına açık gerçekleştirildi.

Fenerbahçe Başantrenörü Zeljko Obradovic, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Dörtlü Final'de yer aldıkları için çok mutlu olduklarını dile getirerek, "Sezon başından bu yana üzerimizde büyük bir baskı vardı. Burada olmayı başardık. Çok güçlü bir takıma karşı oynayacağız. Müthiş bir taraftar desteğini arkamıza alacağız. Biz hazırız. Real Madrid çok değişik özelliklere sahip bir takım. Onlarla defalarca oynadık. Real Madrid'e karşı nasıl oynayacağımızı iyi biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Sarı-lacivertli takımın kaptanı Melih Mahmutoğlu ise Dörtlü Final'de bulunmanın çok özel bir durum olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Öncelikli hedefimiz Real Madrid maçı. Bu maça en iyi şekilde hazırlandık. İnşallah maçın sonucu istediğimiz gibi olur ve finale kalırız. Real Madrid'i daha önce 60 sayılarda tuttuk. Bunu yapmak kolay değil ama aynı şekilde başaracak güçteyiz. Konsantre olursak onların hızlı hücumda iyi oynamalarını durdurabiliriz. Taraftarı düşündükçe tüylerim diken diken oluyor. Çok ekstra özel duygular bunlar. Tek amacımız, seyircimizle burada çok güzel bir atmosferde, kendi şehrimizde kupaya uzanmak olacak."

Öte yandan Fenerbahçe Başantrenörü Obradovic, THY Avrupa Ligi'nde nisan ayının En Değerli Oyuncusu (MVP) seçilen Bogdan Bogdanovic'e sahanın ortasında plaketini takdim etti.

Takımlar bugün sabah şut antrenmanı yaptıktan sonra yarı final maçlarının saatini bekleyecek.

Dörtlü Final'in ilk maçında bugün saat 18.30'da CSKA Moskova ile Olympiakos karşılaşacak. Fenerbahçe ise Real Madrid'le saat 21.30'da karşı karşıya gelecek.



Dörtlü Final öncesi son sözler



 

İstanbul'un ev sahipliğinde Sinan Erdem Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek organizasyonun basın toplantısı, Fenerbahçe Başantrenörü Zeljko Obradovic, Real Madrid Başantrenörü Pablo Laso, CSKA Moskova Başantrenörü Dimitris Itoudis ve Olympiakos Başantrenörü Ioannis Sfairopoulos'un katılımıyla Çırağan Sarayı'nda yapıldı.

Basın toplantısında, oyunculardan Fenerbahçe adına Bogdan Bogdanovic, Real Madrid adına Sergio Llull, CSKA Moskova adına Nando De Colo ve Olympiakos adına da Vassilis Spanoulis yer aldı.

Fenerbahçe Başantrenörü Zeljko Obradovic, kariyerinde 16 kez Dörtlü Final'de yer almasının ve 8 kez şampiyonluk yaşamasının bir avantaj olup olmadığıyla ilgili, "Ben öyle düşünmüyorum. Oyuncularım iki senedir ciddi deneyim kazandı. Takımımızı da koruduk. Dörtlü Final'de asıl bu faktör yardımcı olacak diye düşünüyorum." dedi.

Son 7 yılda 6 farklı takımın şampiyon olduğu THY Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final'de sürpriz yaşanıp yaşanmayacağı sorusuna Obradovic, "Nasıl bir sürpriz olabilir ki? Burası Dörtlü Final. Hiçbir sonuç sürpriz değildir. Katılan ekiplerin hepsi güçlü ve bu alanda başarılara sahip. Kazanmak kolay olmayacak." yanıtını verdi.

Laso: Her Dörtlü Final ayrı bir hikaye

Dörtlü Final ilk maçında Fenerbahçe ile karşılaşacak Real Madrid'in başantrenörü Pablo Laso, tüm takımların üst düzey performans göstererek bu noktaya geldiğini söyledi.

İki yıl önceki Dörtlü Final'de de aynı takımların olduğunu hatırlatan Laso, "Bence her Dörtlü Final ayrı bir hikaye. Aynı takımlar olabilir ama başka bir basketbol olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Itoudis: İlk maçımızı sabırsızlıkla bekliyoruz

THY Avrupa Ligi'nde geride kalan sezonun şampiyonu Rus ekibi CSKA Moskova'nın başantrenörü Dimitris Itoudis, organizasyonun başlamasını heyecanla beklediklerini aktardı.

Ligin yeni formatıyla çok heyecan verici hale geldiğini anlatan Itoudis, "Hepimiz için yeniydi. Çok fazla seyahat ettik. Deplasmanlı lig usulüne göre yapılan bu yeni format çok iyiydi. Geçtiğimiz yıllara oranla rakiplerimizi daha iyi tanıma imkanı bulduk. Geçen sene Fenerbahçe ile final oynadık ama finale kadar hiç karşılaşmamıştık. Dörtlü Final tabii ki başka bir hikaye. İlk maçımızı sabırsızlıkla bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Sfairopoulos: Yeni formatta ilk şampiyon olmak kolay değil

Yunanistan temsilcisi Olympiakos'un başantrenörü Ioannis Sfairopoulos, oldukça çekişmeli bir Dörtlü Final olacağına inandığını kaydetti.

Yeni formatta heyecan verici bir normal sezonu ve play-off etabını geride bıraktıklarını anlatan Sfairopoulos, "Son 7 yılda 6 takımın şampiyon olması da tüm ekiplerin şampiyonluk şansı olduğunu gösteriyor. Yeni formatta ilk şampiyon olmak tabii ki kolay değil. Kimin şampiyon olacağını öngörebilmek mümkün değil. Dörtlü Final'i cazip kılan da bu." diye konuştu.

Fenerbahçe basketbolda ilk peşinde



Basketbol THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde mücadele edecek Fenerbahçe, kupayı İstanbul'da kaldırarak, tarihinde ilk kez şampiyon olmak istiyor.

İstanbul'da 19-21 Mayıs'ta düzenlenecek organizasyonda Türkiye'den Fenerbahçe'nin yanı sıra Rusya'nın CSKA Moskova, Yunanistan'ın Olympiakos ve İspanya'nın Real Madrid takımları şampiyonluk mücadelesi verecek.

1958'den bu yana düzenlenen Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en prestijli organizasyonunda 11. sezonunu geçiren sarı-lacivertli ekip, 2014-2015 ve 2015-2016 sezonlarının ardından üst üste üçüncü kez Dörtlü Final'de yer alacak.

Geçen sezon finale yükselen ve şampiyonluğu son saniyelerde kaçıran Fenerbahçe, İstanbul'da düzenlenecek organizasyonda taraftar avantajını da kullanarak, mutlu sona ulaşmayı hedefliyor.

Normal sezonu 5. tamamladı

Fenerbahçe, THY Avrupa Ligi'nde normal sezonu 18 galibiyetle 5. sırada bitirdi.

Sezona 4'te 4 yaparak başlayan sarı-lacivertliler, gösterdiği performansla son haftalara ilk 2 içinde girdi. Son 4 haftada 1 galibiyet alabilen Fenerbahçe, normal sezonu 5. sırada tamamlayarak, play-off öncesi saha avantajını kaybetti.

Play-off'u kayıpsız geçti

Normal sezonu 5. sırada bitirerek adını play-off'a yazdıran Fenerbahçe, Yunanistan'ın Panathinaikos Superfoods takımıyla eşleşti.

Saha avantajını kaybeden sarı-lacivertli ekip, buna rağmen gösterdiği performansla play-off'u kayıpsız geçti. Deplasmandaki karşılaşmaları 71-58 ve 80-75 kazanan Fenerbahçe, sahasındaki ilk müsabakayı da 79-61 galip tamamladı ve adını Dörtlü Final'e yazdırdı.

Bogdanovic ve Udoh ön plana çıkıyor

Sarı-lacivertli ekipte Bogdan Bogdanovic ile Ekpe Udoh, normal sezon ve play-off'taki istatistikleriyle dikkati çekiyor.

THY Avrupa Ligi'nde sezonun en iyi ilk 5'ine seçilen Bogdanovic ve Udoh, aynı zamanda sarı-lacivertlilerin de en skorer oyuncuları oldu. Bogdanovic 14,5, Udoh ise 12 sayı ortalamasıyla sezon içinde takımlarına katkıda bulundu.

Udoh ise THY Avrupa Ligi'nde hem ribauntta hem de blok istatistiklerinde zirvede yer aldı. Tecrübeli uzun oyuncu, 7,6 ribaunt ve 2,1 blok ortalamasıyla Avrupa Ligi'nin bu istatistiklerde en iyisi oldu. Sarı-lacivertli basketbolcu, Dörtlü Final'e kalan ekipler arasında CSKA Moskovalı Nando De Colo'dan sonra en fazla verimlilik puanına sahip oyuncu olmayı başardı.

Real Madrid ile rekabeti

Fenerbahçe, Dörtlü Final'de karşılaşacağı Real Madrid ile son 3 yıldaki rekabetiyle dikkati çekiyor.

İspanyol temsilcisiyle son 3 sezonda 8 kez karşılaşan Fenerbahçe, bu maçların 5'ini kazandı.

Kadro

Dünyaca ünlü Sırp başantrenör Zeljko Obradovic'in çalıştırdığı Fenerbahçe'nin kadrosunda şu basketbolcular bulunuyor:

Ali Muhammed, Melih Mahmutoğlu, Ahmet Düverioğlu, Barış Hersek, Egehan Arna, Berk Uğurlu (Türkiye), Ekpe Udoh, James Nunnally (ABD), Pero Antic (Makedonya), Bogdan Bogdanovic, Nikola Kalinic (Sırbistan), Anthony Bennett (Kanada), Kostas Sloukas (Yunanistan), Jan Vesely (Çekya), Luigi Datome (İtalya).



Dörtlü Final'in gediklisi CSKA Moskova



Basketbol THY Avrupa Ligi'nin en başarılı takımları arasında yer alan Rus ekibi CSKA Moskova, üst üste 6, son 15 yılda ise 14. kez Dörtlü Final'de mücadele edecek.

İstanbul'da 19-21 Mayıs'ta düzenlenecek ve Fenerbahçe'nin yanı sıra İspanyol ekibi Real Madrid ile Yunan temsilcisi Olympiakos'un da yer alacağı organizasyonda CSKA Moskova, 2'si üst üste olmak üzere 8. şampiyonluğunu elde etmeyi hedefliyor.

Moskova ekibi, Avrupa basketbolunun bir numaralı kupasında 1961, 1963, 1969, 1971, 2006, 2008 ve 2016'da şampiyonluk ipini göğüsledi. CSKA Moskova, finalde sahne aldığı 1965, 1970, 1973, 2007, 2009 ve 2012'de ise ikincilikle yetinmek zorunda kaldı.

Play off'u kayıpsız geçti

İlk kez 16 takımlı lig usulüne göre oynanan THY Avrupa Ligi'nde normal sezonu ikinci sırada tamamlayan CSKA Moskova, play-off'ta İspanya'nın Baskonia takımını eledi.

Moskova ekibi, ev sahibi olmanın avantajıyla çıktığı ilk 2 karşılaşmadan galip ayrıldı. Büyük bir heyecana sahne olan deplasmandaki 3. maçta zor da olsa rakibine üstünlük kurmayı başaran Rus temsilcisi, seride durumu 3-0 yaparak adını Dörtlü Final'e yazdırdı.

İstanbul'da ikinci kez Dörtlü Final oynayacak

CSKA Moskova, ikinci kez İstanbul'da THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde sahne alacak.

İstanbul'da 2012'de gerçekleştirilen organizasyondaki yarı final maçında Panathinaikos ile karşılaşan CSKA Moskova, Yunan rakibini 66-64 yenerek finale yükselmişti.

CSKA Moskova'nın kozları De Colo ve Teodosic

Rus temsilcisinde Nando De Colo ve Milos Teodosic, takımın en etkili oyuncuları olarak dikkati çekiyor.

THY Avrupa Ligi'nde bu sezonun en iyi 5'ine seçilen Fransız oyun kurucu De Colo, forma giydiği 26 maçta toplam 505 sayı kaydederek 19,4'lük ortalama yakaladı.

Takımın diğer yıldızı Teodosic ise organizasyonda çıktığı 27 maçta 437 sayı atarak 16,2'lik ortalama tutturdu. Sırp skorer, takım arkadaşlarına yaptığı 190 asistle 7,04'lük oran yakaladı ve bu alanda THY Avrupa Ligi genelinde zirvede yer aldı.

Tanıdık isim: Itoudis

CSKA Moskova'nın başında, hem Fenerbahçe başantrenörü Zeljko Obradovic'in hem de Türk basketbolseverlerin yakından tanıdığı bir isim bulunuyor.

Rus ekibinin 3 sezondur başantrenörlüğünü üstlenen Dimitris Itoudis, yaklaşık 13 yıl Panathinaikos'ta Obradovic'in yardımcılığını yaptı. Itoudis, 2013-2014 sezonunda ise Banvit'i çalıştırdı.

Kadro

Ligde en fazla yatırım yapan takım olarak dikkati çeken CSKA Moskova'nın kadrosunda 9 Rus, 4 ABD'li ile birer Fransız, Sırp ve Büyük Britanyalı oyuncu yer alıyor.

Itoudis yönetimindeki kırmızı-mavili ekibin kadrosunda bulunan oyuncular şöyle:

Nando De Colo (Fransa), Milos Teodosic (Sırbistan), Joel Freeland (Büyük Britanya), James Augustine, Aaron Jackson, Cory Higgins, Kyle Hines (ABD), Dmitry Kulagin, Vitaly Fridzon, Semen Antonov, Pavel Korobkov, Ivan Lazarev, Andrey Vorontsevich, Mikhail Kulagin, Victor Khryapa, Nikita Kurbanov (Rusya)



Olympiakos, İstanbul'da bir kez daha şampiyonluk arayacak



Basketbolda Avrupa'nın kulüpler bazında bir numarasının belirleneceği THY Avrupa Ligi Dörtlü Final'inde yer alacak Yunanistan temsilcisi Olympiakos, İstanbul'da bir kez daha şampiyonluk elde edebilmenin mücadelesini verecek.



İstanbul'da 19-21 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek organizasyonda, Fenerbahçe, Real Madrid ve CSKA Moskova ile birlikte yer alacak Olympiakos, tarihinin 4. Avrupa şampiyonluğu için parkeye çıkacak.

Bu kulvarda daha önce 1996-1997, 2011-2012 ve 2012-2013 sezonlarında adını zirveye yazdıran Yunanistan ekibi, 3 yıl sonra THY Avrupa Ligi şampiyonluk kupasını müzesine götürmeye çalışacak.

Olympiakos, İstanbul'da organize edilen 2011-2012 sezonu Dörtlü Final'inde şampiyonluğa ulaşırken, bu başarıyı tekrar etmek için bir kez daha İstanbul'da ter dökecek.

Tarihinde 10. kez Dörtlü Final'de

Yunanistan temsilcisi, Avrupa basketbolunun bir numaralı organizasyonunda tarihinde 10. kez son 4 takım arasına kaldı.

Organizasyonda daha önce yer aldığı 9 Dörtlü Final'in 7'sinde final oynama başarısı gösteren Olympiakos, 1996-1997, 2011-2012 ve 2012-2013 sezonlarında şampiyonluk kupasının sahibi olurken, 1993-1994, 1994-1995, 2009-2010 ve 2014-2015'te ise ikincilikle yetindi.

Olympiakos, 1998-1999 sezonunda üçüncü, 2008-2009'da ise dördüncü olarak organizasyonu sonlandırdı.

Spanoulis ve Printezis taşıyor

Olympiakos'ta Vessilis Spanoulis ve Georgios Prentezis skor yükünü çeken isimler durumunda.

THY Avrupa Ligi'nde çıkılan 35 maçın 30'unda forma giyen Printezis, toplam 388 sayı atarak 12,9 sayı ortalaması yakalarken, 31 müsabakada oynayarak 393 sayı üreten Spanoulis'in ortalaması ise 12,7 oldu.

Sahaya çıktığı 31 maçta 824 dakika 387 saniye oyunda kalan Spanoulis, takımın en fazla süre alan ismi olurken, 187 asistle 6,03 ortalama yakalayarak THY Avrupa Ligi genelinde de ikinci sırada kendisine yer buldu.



Real Madrid bir kupa daha hedefliyor



İstanbul'da bugün başlayacak ve Türkiye'den Fenerbahçe'nin yanı sıra Rusya'nın CSKA Moskova ile Yunanistan'ın Olympiakos takımlarının yer aldığı Dörtlü Final'e katılacak Real Madrid, 10. şampiyonluğunu hedefliyor.

İspanyol ekibi, 1958 yılından bu yana düzenlenen Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en prestijli organizasyonunda 1963-1964, 1964-1965, 1966-1967, 1967-1968, 1973-1974, 1977-1978, 1979-1980, 1994-1995 ve 2014-1915 sezonlarını şampiyon tamamladı.

Normal sezonun lideri

Real Madrid, 16 takımla oynanan normal sezonu lider tamamladı.

İyi başladığı sezonda bir ara 9 maçlık galibiyet serisi de yakalayan eflatun-beyazlı takım, 30 karşılaşmada 23 galibiyet, 7 mağlubiyet aldı. İspanyol ekibi, toplamda 2 bin 585 sayıyla en fazla skor üreten ikinci takım oldu.

Kadro

İspanyol başantrenör Pablo Laso'nun yönettiği Real Madrid'in kadrosunda şu oyuncular bulunuyor:

Jeffery Taylor (İsveç), Sergio Llull, Alex Suarez, Felipe Reyes, Rudy Fernandez (İspanya), Trey Thompkins, Othello Hunter, Jaycee Carroll, Dontaye Draper, Anthony Randolph (ABD), Dino Radoncic (Karadağ), Gustavo Ayon (Meksika), Jonas Maciulis (Litvanya), Luka Doncic (Slovenya), Andres Nocioni (İtalya).



İstanbul'da Dörtlü Final heyecanı



Basketbolda THY Avrupa Ligi Dörtlü Final heyecanı bugün İstanbul'da başlıyor.

Avrupa basketbolunun kulüpler bazındaki en büyük kupasına Sinan Erdem Spor Salonu 19-21 Mayıs'ta ev sahipliği yapacak.

Dörtlü Final'de Türkiye'yi Fenerbahçe temsil edecek. Fenerbahçe, bugün saat 21.30'da İspanya ekibi Real Madrid ile karşılaşacak.

Organizasyonun ilk maçı ise saat 18.30'da oynanacak. Son şampiyon Rusya temsilcisi CSKA Moskova, Yunanistan'dan Olympiakos'la finale çıkma mücadelesi verecek.

İlk günün kazananları 21 Mayıs Pazar günü saat 21.00'de finalde Avrupa'nın en büyüğü olmak için parkeye çıkacak. İlk maçlarını kaybeden ekipler ise aynı gün saat 18.00'de üçüncülük karşılaşması oynayacak.

İstanbul'da 3. Dörtlü Final

İstanbul, 3. kez Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final'e ev sahipliği yapacak.

Bu kupaya 1992 ve 2012'de ev sahipliği yapan İstanbul, 19-21 Mayıs'ta yine Avrupa basketbolunun en iyi takımlarını ağırlayacak.

Abdi İpekçi Spor Salonu'nda 1992'de yapılan Dörtlü Final sonucunda Partizan, 2012'de ise Sinan Erdem Spor Salonu'nda Olympiakos kupayı havaya kaldırdı.

Sinan Erdem Spor Salonu ise Dörtlü Final'in ev sahipliğini 2012'den sonra bir kez daha üstlenecek.

Tribünlerin yarısından fazlası Fenerbahçeli

Fenerbahçe, organizasyonun İstanbul'da yapılacak olmasının avantajını hissedecek.

Toplam 15 bin 600 kapasiteli salonda yaklaşık 10 bin Fenerbahçe taraftarının olmasının bekleniyor.

Geçen yıl aralık ayında çıkan Dörtlü Final biletlerinin yüzde 57'sini alan sarı-lacivertli taraftarlar, ekstra çıkan biletleri de kısa sürede bitirdi.

Dörtlü Final'in en iyisi Galis

THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali öncesi organizasyon tarihinde en fazla sayı atan oyuncu Nikos Galis oldu.

Kupada 1988 yılından itibaren yapılan Dörtlü Finallerde, 1988, 1989 ve 1990 yıllarında Yunanistan'ın Aris ve 1994 yılında da aynı ülkeden Panathinaikos'un formalarıyla mücadele eden Galis, toplam 231 sayı attı. Galis ayrıca Dörtlü Final tarihinde bir maçta en fazla sayı atan (43 sayı) isim olmayı da başarmıştı.



Türk basketbolu Avrupa'da 7. kupa peşinde



İstanbul'da bugün başlayacak THY Avrupa Ligi Dörtlü Final'de mücadele edecek Fenerbahçe, basketbolda Türkiye'ye kulüpler bazında 7. Avrupa kupasını kazandırmaya çalışacak.

Türkiye'den basketbolda daha önce erkeklerde Anadolu Efes, Beşiktaş ve Galatasaray birer kez, kadınlarda ise Galatasaray 2, Yakın Doğu Üniversitesi de bir kez Avrupa kupalarında şampiyonluk yaşadı.

Avrupa'nın kulüpler bazındaki bir numaralı kupası olan THY Avrupa Ligi'nde geçen sezon şampiyonluğu finalde kaybeden Fenerbahçe, İstanbul'da yapılacak Dörtlü Final'de bu kez kupayı müzesine götürmek için mücadele verecek.

Sarı-lacivertli takım, Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenecek ve Rusya'dan CSKA Moskova, İspanya'dan Real Madrid ve Yunanistan'dan da Olympiakos ile yer alacağı organizasyonda mutlu sona ulaşması durumunda Türk basketboluna Avrupa'daki 7. kupasını getirecek.

Fenerbahçe, Dörtlü Final'den zaferle çıkması halinde Avrupa Ligi'nde şampiyonluğa ulaşan ilk Türk takımı olma başarısını da gösterecek.



Dörtlü Final'in en tecrübelisi Khryapa



Basketbol THY Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final'in en tecrübeli ismi olarak son şampiyon CSKA Moskova'nın Rus forveti Victor Khryapa ön plana çıkıyor.

İstanbul'da Sinan Erdem Spor Salonu'nda Fenerbahçe, Real Madrid, Olympiakos ve CSKA Moskova'nın şampiyonluk mücadelesi vereceği Avrupa'nın kulüpler bazındaki en önemli organizasyonu 19-21 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.

Avrupa kariyerinde sadece CSKA Moskova'da forma giyen Khryapa, Avrupa Ligi'ndeki 12. sezonunda 11. defa Dörtlü Final oynama hakkı elde ederek önemli bir başarıya imza attı.

Dörtlü Final'de daha önce 10 defa oynayan 35 yaşındaki basketbolcu buna karşın sadece 2 kez şampiyonluk sevinci tattı. Khryapa, 2007-2008 ve geçen sezon CSKA Moskova'yla kupa sevinci yaşadı.

Khryapa'yı takım arkadaşları takip etti. CSKA Moskova'da Sırp oyun kurucu Milos Teodosic ile Rus forveti Nikita Kurbanov 8. defa Dörtlü Final'de yer alacak.

Dörtlü Final'in gediklileri

Dörtlü Final'in diğer ekiplerden Olympiakos'ta Kostas Papanikolaou, Fenerbahçe'de Kostas Sloukas ile Real Madrid'de Felipe Reyes ve Sergio Llull, takımlarının Dörtlü Final'deki en tecrübeli isimleri olacak.

Olympiakos'un Yunan forveti Papanikolaou 6. defa bu organizasyonda ter dökecek. Fenerbahçe'de ise Sloukas, Real Madrid'de ise İspanyol oyuncular Reyes ve Llull, 5. defa Dörtlü Final'de mücadele edecek.

En fazla şampiyonluk Spanoulis ve Hines'ta

Dörtlü Final'de yer alacak takımlar içinde en fazla şampiyonluk sevinci yaşayan isimler üçer defayla Olympiakos'tan Spanoulis ile CSKA Moskova'dan Hines oldu.

Yunan temsilcisinin tecrübeli oyun kurucusu, daha önce 4 kez yer aldığı Dörtlü Final'de 3 defa şampiyonluğa ulaştı. Spanoulis, ilk şampiyonluk sevincini şu anda Fenerbahçe'nin başında olan Zeljko Obradovic'in yönetimindeki Panathinaikos'la 2008-2009 sezonunda yaşadı. Daha sonra Olympiakos'a geçen 35 yaşındaki oyuncu, 2011-2012 ve 2012-2013'te bu takımla mutlu sona ulaştı. Oynadığı Dörtlü Final organizasyonlarının hepsinde takımını finale çıkarmayı başaran Yunan basketbolcu, sadece 2014-2015'te ikincilikle yetindi.

Kyle Hines ise şampiyonluklarının 2'sini Olympiakos, 1'ini ise CSKA Moskova'yla kazandı. ABD'li oyuncu 2011-2012 ve 2012-2013'te Olympiakos formasıyla, geçen sezon ise CSKA Moskova'yla kupa sevincini yaşadı.

En tecrübeli takım CSKA Moskova

CSKA Moskova'nın kadrosunda bulunan isimlerden sadece 2 ismin Dörtlü Final tecrübesi ve şampiyonluk başarısı bulunmuyor.

Rus ekibinin 14 kişilik kadrosunda bulunan 12 basketbolcu daha önce en az bir kere Avrupa Ligi kupasını kazanmayı başardı. Real Madrid'de 7, Olympiakos'ta 4, Fenerbahçe'de ise 2 isim daha önce Avrupa Ligi'ni kazandı.



Avrupa Ligi'nin en çok kazananı Real Madrid



Dörtlü Final'deki ilk maçında Fenerbahçe ile karşılaşacak Real Madrid, Avrupa basketbolunun kulüpler bazındaki bir numaralı kupasında daha önce 9 kez zirveye çıkma başarısı gösterdi.

Eski adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler ya da Kulüpler Avrupa Şampiyonası Kupası olan ligde, şu ana kadar 20 takım şampiyonluk yaşadı.

İlk kez 1958'de düzenlenen organizasyonda 1964, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980, 1995 ve 2015'te mutlu sona ulaşan Real Madrid, Avrupa'nın bir numaralı kupasını en çok müzesine götüren takım oldu.

İspanyol ekibi, daha önce 8 kez de kupayı finalde rakiplerine kaptırdı.

CSKA Moskova 7 kez kupayı kazandı

Dörtlü Final'de mücadele edecek son şampiyon CSKA Moskova, Avrupa Ligi'nde 7 kez kupayı havaya kaldırdı.

Real Madrid'den sonra ligde en çok şampiyonluk yaşayan takım olan Rus ekibi, 13 kez final oynadı.

Olympiakos 3 kez şampiyon oldu

Dörtlü Final organizasyonunda yer alacak Yunan ekibi Olympiakos da Avrupa Ligi'nde 3 kez mutlu sona ulaştı.

Yunan temsilcisi, 1997, 2012 ve 2013'te şampiyonluk kupasını müzesine götürdü.

2001'de iki kupa düzenlendi

Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) ile Avrupa Basketbol Ligleri Birliği (ULEB) arasındaki anlaşmazlık nedeniyle, 2000-2001 sezonunda iki ayrı şampiyona düzenlendi.

FIBA'nın Suprolig'i 20 takımla oynanırken, ULEB 24 ekiple Avrupa Ligi'ni organize etti.

Suprolig'de Paris'te yapılan Dörtlü Final'in son maçında Panathinaikos'u 81-67 yenen Maccabi Tel Aviv şampiyon olurken, Avrupa Ligi'nde 5 müsabakalık final serisinde Tau Ceramica'ya 3-2 üstünlük kuran Kinder Bologna mutlu sona ulaştı.

FIBA ve ULEB'in anlaşmasının ardından Avrupa'nın kulüpler düzeyindeki en büyük turnuvası 2002'den itibaren Avrupa Ligi adıyla oynanıyor.

1988'de Dörtlü Final sistemine geçildi

Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final sistemine 1988'de geçildi.

İlk yıllar çift maç üzerinden yapılan finaller, daha sonra tarafsız sahada tek maç olarak 1987'ye kadar oynandı. 1988 yılında ise Dörtlü Final sistemi başladı.



Obradovic 500. maçına Dörtlü Final'de çıkacak



 

Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı Başantrenörü Zeljko Obradovic, Avrupa Ligi kariyerinde 500. maçına İstanbul'daki Dörtlü Final'de çıkacak.

Sinan Erdem Spor Salonu'nda 19-21 Mayıs'ta düzenlenecek Dörtlü Final'de Obradovic, Avrupa Ligi'nde 5. dalyasını Fenerbahçe'nin başında diyecek.

Kariyerine başladığı 1991 yılından bu yana 22. kez Avrupa'nın kulüpler bazındaki en önemli organizasyonunda başantrenörlük yapan Sırp teknik adam, "Kupa 1"de 498 maçta takımlarını saha kenarından yönetti. Avrupa Ligi yönetimi tarafından "efsane" olarak nitelendirilen ve 8 defayla bu kupayı en fazla kazanan başantrenör unvanına sahip 57 yaşındaki Obradovic, 498 maçta 350 galibiyet, 148 yenilgi gördü.

Fenerbahçe'yle 115 maç

Zeljko Obradovic, tarihinin en büyük başarılarını yaşattığı Fenerbahçe'yle THY Avrupa Ligi'nde 115 maça çıktı.

Takımda 4. sezonunu geçiren ve üst üste 3. kez Fenerbahçe'yi Dörtlü Final'e taşıyan Obradovic, sarı-lacivertlilerle 115 Avrupa Ligi maçında 80 galibiyet yaşadı. Sarı-lacivertli takımla birer kez Avrupa ikinciliği ve dördüncülüğü gören Obradovic, 35 maçta ise takımının yenilgisini engelleyemedi.

Şampiyonluk ya da üçüncülük maçı

Avrupa Ligi'nde 16. Dörtlü Finali'ni yaşamaya hazırlanan Sırp başantrenör, 499. sınavında 19 Mayıs Cuma günü Real Madrid karşısında Fenerbahçe'nin başında parkeye çıkacak.

Obradovic, 21 Mayıs Pazar günü ise Avrupa Ligi'ndeki 500. sınavında sarı-lacivertli takımla ya şampiyonluk ya da üçüncülük mücadelesi verecek.



Bir kupa daha İstanbul'da sahibini buluyor



THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'ne 3. kez ev sahipliği yapacak İstanbul'da bugüne dek basketbolda önemli organizasyonlar düzenlendi.

Basketbolun kulüpler bazındaki Avrupa'daki en büyük kupasının ev sahipliğini 19-21 Mayıs'ta üstlenecek İstanbul, bu branşta hem kulüpler hem de milli takımlar seviyesinde üst düzey kupaları sahipleriyle buluşturdu.

İstanbul, basketbolda hem erkeklerde hem de kadınlarda milli takımlar seviyesinde büyük organizasyonlara imza attı.

Basketbolda 1959 ve 2001'de Avrupa Erkekler Şampiyonası'nın galibinin belirlendiği İstanbul'da, 2010'da erkekler, 2014'te ise kadınlar da dünya şampiyonası organizasyonları yapıldı.

Basketbolda hem erkekler hem kadınlarda kulüpler bazında toplam 10 kupa İstanbul'da sahibini buldu.

 

Fenerbahçe'nin en büyük kozu Obradovic



Basketbolda 19-21 Mayıs'ta İstanbul'da THY Avrupa Ligi Dörtlü Final'inde yer alacak Fenerbahçe'nin en büyük güvencesi başantrenörü Zeljko Obradovic'in tecrübesi olacak.

Avrupa Ligi tarafından "efsane" olarak nitelendirilen ve Avrupa basketbolunun en iyi başantrenörü olarak gösterilen Obradovic, 16. Dörtlü Finali'nde 9. kupasını Fenerbahçe'nin başında kazanmak için mücadele edecek.

Basketbolda Avrupa'nın bir numaralı kupasını en fazla kazanan başantrenör olan Obradovic, bu sevinci 1992, 1994, 1995, 2000, 2002, 2007, 2009 ve 2011'de yaşadı.

Sırp çalıştırıcı efsanesi haline geldiği Panathinaikos'la ise 8 kez Dörtlü Final'de yer alıp 5 Avrupa şampiyonluğu gördü.

Ayrıca başarılı başantrenör, Yunan ekibiyle 2001-2002 sezonunda itibaren tek isim altında oynanan bir numaralı kupayı da (Avrupa Ligi) kazanan ilk başantrenör oldu.

Önceki takımlarının hepsine Avrupa kupası kazandırdı

Zeljko Obradovic, kariyerinde Fenerbahçe'den önce çalıştırdığı 5 takıma da Avrupa'da kupa kaldırma sevinci yaşattı.

Partizan, Joventut Badalona, Real Madrid ve Panathinaikos'la Avrupa Ligi şampiyonluğu elde eden Obradovic, 1998-1999 sezonunda ise Benetton'un başında o dönemin en önemli kupalarından biri olan Saporta Kupası'nı elde etti.

Obradovic, Saporta Kupası'nı 1996-1997'de ise Real Madrid'in başında da kazandı.

Sadece iki kez final kaybetti

Obradovic'in başanda olduğu takımlar, Avrupa Ligi'nde yer aldıkları 10 finalin sadece ikisini kaybetti.

Toplam 15 kez yer aldığı Dörtlü Final'de 10 kez finale çıkma başarısı gösteren Obradovic, 2001 yılında Panathinaikos'un başında Maccabi Tel Aviv'e kaybederek şampiyonluk şansını kullanamadı.

Tecrübeli başantrenör geçen sezon ise Fenerbahçe'yi finale taşıyarak Türk basketbol tarihine geçti. Obradovic yönetimindeki sarı-lacivertli takım Berlin'deki organizasyonda uzatmada Rus ekibi CSKA Moskova'ya 101-96 mağlup oldu.


Yorumlar