Anasayfa /  Foto Galeri

FAO’dan EİT Bölgesi’nde gıda güvenliğine eğitim desteği!

FAO, nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ü gıda güvensizliği yaşayan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bölgesinde gıda güvensizliğini azaltmaya yönelik projeler geliştirilmesini destekliyor.

FAO’dan EİT Bölgesi’nde gıda güvenliğine eğitim desteği! - Sayfa 1

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), nüfusunun yaklaşık yüzde 13’ü gıda güvensizliği yaşayan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) bölgesinde, gıda güvensizliğini azaltmaya yönelik projeler geliştirilmesini desteklemek üzere eğitim düzenledi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi’ni (ECO-RCC) güçlendirme projesi kapsamında, 16-17 Mart tarihlerinde EİT ülkelerinin temsilcileri için Proje Döngüsü Yönetimi (PDY) üzerine iki günlük bir giriş eğitimi düzenlendi.

FAO’dan EİT Bölgesi’nde gıda güvenliğine eğitim desteği! - Sayfa 2

EİT Bölgesine yönelik proje döngüsü yönetimi eğitimi düzenlendi
Eğitim, İngilizce, Rusça ve Türkçe olarak; liderlik, problem çözümü ve kamu politikası konularında deneyime sahip Madrid’deki IE Üniversitesi’nden Profesör Borja Santos Porras tarafından verildi. Katılımcılara proje geliştirme ve uygulama için gerekli olan PDY’nin temelleri ve araçlarını öğrenme fırsatı sunan eğitimde, ek olarak, katılımcılara Problem Güdümlü Yinelemeli Uyarlama (Problem-Driven Iterative Adaptation) gibi proje yönetimine yeni yaklaşımlar da sunuldu.

Eğitim programının açılış konuşması yapan ECO-RCC Koordinatörü ve Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Volkan Güngören, EİT bölgesinin ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirilecek projelerin başarıyla uygulanması için proje döngüsü yönetiminin önemli olduğunu vurguladı. Güngören, “Doğru planlanmadığında, en iyi fikirler bile boşa gidebilir” dedi.

FAO Orta Asya Altbölge Ofisi Kıdemli Uzmanı Sumiter Broca ise, eğitimin katılımcılara hem temel hem yeni PDY yaklaşımlarını öğreteceğini ve farklı yaklaşımların karmaşık problemlerin temel sebeplerini anlamalarına ve olası çözümleri belirlemelerine yardımcı olacağını belirtti.

Katılımcılara sertifika verildi
Eğitim proje döngüsü yönetimi hakkında katılımcılara temel kavramlar, bileşenler, izleme ve tasarımı da içeren kapsamlı bilgiler sağladı. Eğitimi tamamlayan katılımcılara ECO-RCC ve FAO tarafından eğitim sertifikası verildi.

Aynı zamanda yeni ECO Gıda Güvenliği Bölgesel Programı’nın uygulanması için kapasitelerin iyileştirilmesini amaçlayan eğitim, nüfusun yaklaşık yüzde 13’ünün hala gıda güvensizliği yaşadığı EİT bölgesinde, gıda güvensizliğini azaltmaya yönelik projelerin geliştirilmesini desteklemek üzere tasarlandı.

FAO’dan EİT Bölgesi’nde gıda güvenliğine eğitim desteği! - Sayfa 3

EİT Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi (ECO-RCC), ulusal ve bölgesel ölçeklerde gıda güvenliğinin önündeki temel engellerin belirlenmesini ve önceliklendirilmesini kolaylaştırmak ve bu engelleri ortadan kaldırmaya yönelik alınabilecek eylemleri bölgesel bir yaklaşımla planlamak amacıyla, EİT’in gıda güvenliğiyle ilgilenen program tabanlı bir yan kuruluşu olarak 2012 yılında kuruldu.

FAO-Türkiye Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı çerçevesinde finanse edilen Merkez’in kurumsal kapasitesini geliştirmek amacıyla FAO tarafından yürütülmüş olan “EİT Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi (GCP/RER/044/TUR)” projesinin desteğinden yararlanıldı.

Ülkelerin gıda güvenliği konusundaki kapasiteleri artırılacak
Projenin ikinci fazında uygulanmakta olan yeni projeyle, ECO-RCC’nin kapasitesi üye ülkelere sistemli ve faydalı şekilde destek sunabilecek ve onların kendi gıda güvenliği ve beslenme politika ve programlarını iyileştirmelerine imkan sağlayacak tavsiye, rehberlik ve bilgiyi sağlayabilecek şekilde güçlendirilecek.

Proje kapsamında, önümüzdeki aylarda kapasite geliştirmeye yönelik birkaç eğitim daha planlanıyor.