Anasayfa /  Ekonomi

FAO, yeni dönem için eğiticilerin eğitimlerine başladı

FAO’nun İzmir, Bursa ve Şanlıurfa’da hayata geçirmeyi planladığı projelerde görev alacak eğiticilere ilk eğitimleri verildi.

Abone ol
Abone ol 20 Temmuz 2020 22:39

BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun İzmir, Bursa ve Şanlıurfa’da hayata geçirmeyi planladığı projelerde görev alacak eğiticilere ilk eğitimleri verildi.

FAO’nun önderliğinde Japon Hükümeti’nin finansal desteği ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın işbirliğiyle hazırlanan projenin üçüncü fazı için eğiticilerin eğitimi programı, online gerçekleştirildi.

İlk iki fazdaki projeler başarıyla hayata geçirildi
İlk fazı 2017’de uygulanan İstihdam ve Mikro-Girişimcilik Vasıtasıyla Geçim Kaynaklarının Desteklenmesi Projesi’nin ilk iki fazında Mardin’de Şükran Derneği ve Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Halep sabunları markası “Şemim Sabun”, İzmir’de Turna Kadın Kooperatifi midye dolma üretim ve pazarlama tesisi, Şanlıurfa’da da kırmızı biber ve isot üretimi ve pazarlaması çalışmaları başarıyla hayata geçirilmişti ve yüksek istihdam sağlanmıştı.

Üçüncü fazda projelerin uygulanacağı İzmir ve Bursa’dan Tarım il Müdürlüğü yetkilileri, proje eğitmenleri ve Şanlıurfa’dan da GAPTAEM temsilcilerinin ve proje de yer alan eğitmenlerin katıldığı eğiticilerinin eğitimi programı gerçekleştirildi. Online olarak gerçekleştirilen eğitim programında eğitim süreçleri, yetişkin eğitimi, proje aktiviteleri, COVID-19 tedbirleri ve projenin hayata geçirilmesine dair yol haritası ele alındı.

Projede ilk adım; eğiticilerin eğitimi!
Eğiticilerin Eğitimi programının üçüncü fazdaki faaliyetlerin ilk somut adımı olması açısından önemine dikkat çeken FAO Gıda Güvenliği Uzmanı Keigo Obara, “Eğitim projede önemli bir adım oldu. Projeyle belirli bir amaç ve hedefimiz var. Süreçlere değil, sonuçlara odaklanıyoruz. Yani kaç Suriyeli, kaç Türk katılmış ya da harcanan paraya değil… En nihayetinde kaç Türk ve Suriyeli kooperatif kurmuş, sürdürülebilir gelir kaynağı elde etmiş ve bunu idame ettirebilmiş, buna bakacağız. Yeni bir gelir kaynağı sunmuş olacağız bu insanlara. Bu kooperatiflerin yıllarca hizmet sunmasını umut ediyoruz” dedi.

FAO Proje Koordinatörü Murat Özoğlu da, kapsam ve hedefler konusunda bilgilendirmede bulunarak, İzmir, Şanlıurfa ve Bursa’da hayata geçirilecek projelerin detaylarını anlattı. Proje katılımcılarıyla eğitimlerin ve diğer önemli proje aktivitelerinin nasıl tasarlanıp yürütüleceğini anlatan Özoğlu, bu kapsamda Covid-19 tedbirlerinin alınmasının önemine dikkat çekti, ayrıca yetişkin eğitimi ile ilgili temel ilkeler üzerinde durdu.

Toplumsal cinsiyet eşitliği vurgusu!
FAO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Neşe Çakır da interaktif olarak yaptığı sunumda, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Zoom toplantısında canlı olarak kısa bir anket-sınav çalışması da yapan Çakır, katılımcıların düşüncelerine ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki ilgi seviyelerine ayna tuttu.

FAO Kooperatifçilik ve Girişimcilik Uzmanı Mhemet Kuzu da proje kapsamında yer alan Orhaneli Kadın Kooperatifi ve Turna Kadı Kooperatifi’nin daha işlevsel ve etkili hale getirilmesi konusunda dikkate alınacak kooperatif araçlarını anlattı. Kuzu, ayrıca projede yer alacak girişimciler için de çalışmaları başarıya götürecek anahtar kavramlar ve kaynakları anlattı. Sosyal Girişimcilik ve Sosyal Kooperatifçilik modellerinin içeriğine değinilerek, proje kapsamında oluşan çıktıların bu modeller altında değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Tarım sektöründe kısıtlı sosyal koruma!
FAO Sosyal Koruma Uzmanı Ercan Dansuk da sosyal hizmet ve koruma planları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Dünyadaki insanların yarısının sosyal koruma kapsamı dışında olduğunu, diğer yarısının da kısmi olarak bu çatı altında olduğunu belirten Dansuk, tarım sektöründe ise sosyal koruma altında olan kesimin toplam çalışan nüfusun 3’te biri olduğunu anlattı. Bu eksikliğin giderilmesinin en önemli hedeflerden biri olduğunu belirten Dansuk, projelerde bu konunun da özenle takip edilmesi gerektiğinin altın çizdi.

FAO Veri Yönetimi Uzmanı Adem Şeker ise eğitimler kapsamında Covid19 riskine karşı alınması gereken önlemleri ve uyulması gereken tedbirleri anlattı. Şeker, ayrıca faydalanıcı mülakatları da dahil olmak üzere, yemek, ulaşım ve çocuk bakım hizmetlerinde uyulması gereken kuralları ve yapılması gereken işlemleri vurguladı.

Etiketler FAO
Yorumlar