Anasayfa /  Ekonomi

Faiz düşürülerse dolar ve enflasyon ne olur?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını Perşembe günü (yarın) açıklayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti Grup Toplantısı'nda “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir” tezini savunmaya devam etti.

Abone ol
Abone ol 17 Kasım 2021 23:57

Türkiye'de gözler, Merkez Bankası (TCMB) yarın saat 14.00'te açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Karar, yurt dışı piyasalar tarafından da yakından takip ediliyor.

Karar öncesinde, artan enflasyona rağmen TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi ve son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün yaptığı faiz karşıtı açıklamalarla dolar/TL'de 10,68'lik yeni zirve görüldü. Euro/TL’de ise 12 seviyesi aşıldı.

TCMB'nin söylem değişikliğine giderek faiz indirimlerine başlama sinyali verdiği eylül başında 8,27 olan dolar/TL'de iki buçuk aydaki yükseliş yüzde 28'e yaklaştı.

Eylül ve ekim toplantılarında 300 baz puan faiz indirimine giden TCMB, yarın ne yapacak? TCMB'nin faiz kararı döviz kurlarını nasıl etkileyecek?

“Piyasa 100 baz puan faiz indirimi bekliyor diye ben de öyle diyorum ancak net bir beklentim yok, tahmin yapmanın manası da yok” diyen Lafçı, TCMB'nin artık ayrı bir entite olarak görülmesinin doğru olmadığını, bağımsız karar alma yetisinin bütünüyle sona erdiğini, faizi indirmemesi durumunda TCMB Başkanı'nın iş güvencesinin olmayacağını dile getirdi.

12 Kasım Cuma günü “Dolar 10 lira olur mu” diye sorulurken bugün kurda 10,50'nin üzerinin görüldüğünü belirten Lafçı, “Zaten faiz indirimi fiyatlandı, TCMB yarın 100 baz puan faiz indirirse kur daha fazla artmaz denilecek bir durumda değiliz. İndirim kararıyla birlikte kur daha da artabilir. Ortam çok sisli” dedi.

TCMB Başkanı'nın eylül başında çekirdek enflasyon söylemiyle faiz indirimi sinyali vermesi öncesinde 8,30 olan dolar/TL'nin, bu mesaj sonrası 8,80'e yükseldiğini ve filmin orada koptuğunu belirten Lafçı, “Önemli olan eylül toplantısıydı, o ay film koptu, ekim toplantısında filmin devamını izledik” dedi.

 

Etiketler Merkez Bankası
Yorumlar