Anasayfa /  Teknoloji

Zuckerberg'in sandalyesi boş kaldı

Dokuz ülkeden politikacıların Facebook hakkındaki iddiaları görüşmek üzere toplandığı komiteye çağrılan Zuckerberg'in sandalyesi boş kaldı.

Abone ol
Abone ol 27 Kasım 2018 23:04

İngiltere’nin Dijital Kültür, Medya ve Spor Bakanlığınca oluşturulan büyük komite, Parlamento’da gerçekleşen toplantısında Facebook hakkındaki söylentileri inceledi.

Dokuz ülkeden 24 kanun yapıcının yer aldığı oturuma, medya devinin sahibi Mark Zuckerberg yerine, şirket politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Richard Allan katıldı. Toplantıda katılımcılar Allan’ı yaklaşık üç saat boyunca sorularıyla terletti.

Londra’da düzenlenen toplantıda İngiltere’nin yanı sıra Kanada, İrlanda, Brezilya, Arjantin, Singapur, Belçika, Fransa ve Letonya’dan politikacılar yer aldı. Nadir olarak toplanan bu uluslararası büyük komite, Facebook’un kişisel verileri işleme şeklini sorguladı. Toplantıya gönüllü olarak katıldığını ifade eden Allan, Zuckerberg’in toplantıda bulunmama nedeni olarak daha önce benzer komitelerde binlerce soruya cevap vermiş olmasını gösterdi.

Ciddi iddialar dile getirildi

Toplantıda Facebook, kullanıcıların kişisel verilerini yaygın olarak paylaştığı, sahte haberlerin yayılmasına ve sahte hesaplara engel olmak için yeterince çaba sarf etmediği, bazı ülkelerin politik operasyonlarına ve bazı ülkelerdeki demokratik kurumlara zarar verilmesine yönelik propagandaya izin verdiği iddiaları ile suçlandı.

Allan ise şirkete güveni sarsan bazı durumların ortaya çıktığını kabul etse de çok fazla detaya girmedi. Facebook’un sahte haberler, veri paylaşımı ve manipülasyonu ile aşırı uçta görüşlere sahip kişilerce platformun kötüye kullanılması konularında ciddi önlemler aldığını söyleyen Allan, şirketin bu sorunlarla mücadele etmek üzere on binlerce yeni çalışan görevlendirdiğini, bazı sorunların çözümünün şirket tarafından gerçekleştirebildiğini, bazılarının ise yasal düzenlemeler gerektirdiğini ifade etti. Allan şirketin artık dünyanın önde gelen güvenlik ekiplerinden birine sahip olduğunu, kötü niyetli kişilerden daha zekice davranmayı amaçladıklarını ekledi.

Büyük komite gerekli durumlarda gündemi meşgul eden önemli konuları görüşmek üzere toplanıyor ve sonuçları halka duyuruyor. Komitenin kanun koyma gibi bir yetkisi bulunmuyor, ancak uzman kişilerden oluşan bu grubun tavsiyeleri, politika oluşturma süreçlerinde dikkate alınıyor.


Yorumlar