Anasayfa /  Foto Galeri

EYT’de primi yetmeyenler dikkat! Eksik primi olanlar için işte çare olacak formül

EYT'ye ilişkin yasa 3 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlarda emeklilik için yaş şartı aranmazken, primde işe başlangıç tarihlerine göre kademe şartı bulunuyor. Ancak sigorta başlangıcına göre 5000-5975 gün arasında kademeli prim var. Eksik prim için ise farklı alternatifler var.

EYT’de primi yetmeyenler dikkat! Eksik primi olanlar için işte çare olacak formül - Sayfa 1

EYT’de primi yetmeyenler dikkat! Eksik primi olanlar için işte çare olacak formül

EYT’de primi yetmeyenler dikkat! Eksik primi olanlar için işte çare olacak formül - Sayfa 2

EYT'ye ilişkin yasa 3 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlarda emeklilik için yaş şartı aranmazken, primde işe başlangıç tarihlerine göre kademe şartı bulunuyor. Ancak sigorta başlangıcına göre 5000-5975 gün arasında kademeli prim var. Eksik prim için ise farklı alternatifler var.

EYT’de primi yetmeyenler dikkat! Eksik primi olanlar için işte çare olacak formül - Sayfa 3

Milyonlarca kişinin beklediği emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin yasa 3 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yasaya göre; 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlarda emeklilik için yaş şartı aranmazken, primde işe başlangıç tarihlerine göre kademe şartı bulunuyor. SSK’lı EYT’liler, sigorta başlangıç tarihine göre 5000 ile 5975 gün arasında değişen prim gününü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini doldurmuşlarsa hemen emekli olabilecekler.

EYT’de primi yetmeyenler dikkat! Eksik primi olanlar için işte çare olacak formül - Sayfa 4

EN PRATİK YOLLARI BUNLAR 
Emekli Sandığı ve Bağkur’lu EYT’liler ise kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü doldurduklarında emeklilik dilekçesi verebilecek. Bu yıl EYT’den 2.5 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. Ama EYT kapsamında olanların sayısı 5 milyon seviyesinde. Dolayısıyla geri kalan emekli adaylarının ya primi eksik ya da sigortalılık yılı dolmadı. Primi eksik olanlar için en pratik yol doğum ve askerlik borçlanması yapmak.