Anasayfa /  Güncel

EYT başvurusu nasıl, nereden yapılır? 2023 EYT başvuru ekranı!

EYT'l olmak isteyen binlerce aday EYT başvurusunun nasıl ve nereden yapılacağını merakla araştırıyor. 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenlerin yararlanacağı EYT düzenlemesi başvuruları başladı. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 04 Mart 2023 20:30

EYT'l olmak isteyen binlerce aday EYT başvurusunun nasıl ve nereden yapılacağını merakla araştırıyor. 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenlerin yararlanacağı EYT düzenlemesi başvuruları başladı. İşte detaylar...

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) alakalı düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeden yararlanabilecek binlerce vatandaş e-Devlet üzerinden başvuru gerçekleştirebilecek.

EMEKLİLİK BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Emeklilik başvuruları e-Devlet aracılığıyla veya SGK’ye yapılabilecek.

SGK'ya gitmeden, e-devlet üzerinden işlemleri yapmak mümkün. e-Devlet üzerinden izlenecek yol ise şu şekilde;

e-Devlet arama çubuğuna EYT yazıldığında direkt başvuru ekranına yönlendirecek.

çıkan ekrandan ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklanacak.

*Gelen ekranda ‘yeni başvuru’ sekmesi tıklanacak ardından tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığı’ seçilecek.

*SSK kapsamında aylık talep edecekler ‘4A SSK’, Bağ-Kur kapsamında ise ‘4B Bağ_Kur’ seçilecek. Bundan sonraki adımda da altta bulunan ‘başvur’ butonu tıklanacak.

*TC kimlik numarası, ad-soyad bilgileri ve ikametgah adresi ekrana gelecek. Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak ve diğer iletişim bilgileri doldurulacak.

*‘Aylık alıyor mu?’ sorusunda da ‘evet' ya da ‘hayır' yanıtı verilecek. Sonraki ‘ileri' butonuna basılacak ve ‘başvur' butonuna basılarak bilgiler SGK’ye gönderilmiş olacak.

GERİYE DÖNÜK ÖDEME YAPILMAYACAK

Geriye dönük hiçbir bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek. İlk kez yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi sebebiyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak.

Yorumlar