Anasayfa /  Ekonomi

Eylül'de dolar ne kadar olacak: Selçuk Geçer dolar için üç haneyi...

Ekonomist Selçuk Geçer'den moral bozacak bir açıklama geldi, yaptığı dolar tahminiyle uykusuz bırakacak. Dolarda kırılma olursa, 3 haneli dolar kurunun yaşanabileceği uyarısında bulunan Geçer, eylül ayında doların kaç liraya ulaşacağını açıkladı.

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 15 Temmuz 2022 13:59

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı yayınlarla ses getirmeye devam ediyor. Ünlü ekonomistin yaptığı değerlendirmeler ve analizler, ekonomi alanı ile ilgili kişiler tarafından yakınen takip ediliyor. Selçuk Geçer son YouTube paylaşımında ise "Dolar 3 haneye mi gidiyor?" başlığı altında değerlendirmelerde bulundu. Ekonomist Geçer şöyle konuştu: Artık dolar/Euro paritesi Euro/dolar paritesine evrilmeye başlandı. Çok yüksek ihtimalle de 0,80'e doğru gidiyor. 17.50 seviyesine giden bir doların karşısında 17.42'de kalan bir Euro gördük. Yani Euro ve dolar yer değiştirdi.

Merkez Bankası net döviz rezervleri her geçen gün düşmeye devam ediyor. 7,5 milyar dolara geldi net döviz rezervi. Swap hariç net döviz rezervi ise içler acısı. -54.3 milyar dolar. Bu da döviz üzerindeki döviz baskısının artık mümkün olmadığını gösteriyor. 'Peki, nasıl doları dövizi bu seviyelerde tutuyorlar?' diye soru sorabilirsiniz. Aslında bakarsanız Merkez Bankaları ya da kamu bankaları değil, daha çok yabancılar, döviz alıp Türkiye'den kaçmaya çalışanlar dövizi bu seviyelerde tutuyorlar. Ne zaman işlerini bitirecekler, biz o gün itibariyle dövizdeki kırılmaları agresif ve sert şekilde görmeye başlayacağız.

Beklentiler de bozuluyor Türkiye ile ilgili. TCMB'nin anketleri de bozuluyor. Enflasyon beklentisi yüzde 64.59'du o yüzde 69.94'e evrildi. Dolar beklentisi 18.89'du o da 18.99 oldu. Tabi bu iyimser tahminler. Doların bu seviyelerde yılı kapatma imkânı yok. "Peki, dolar nereye gider? Kısa vadede 17.80, 18, 18-20 seviyelerini görürüz. Sonra maksimum 1-2 ay içinde 21-22 lira seviyelerini görürüz Eylül itibariyle. Sonrasında Aralık ayına kadar 30 liranın üzerine çıkmış bir dolar kuru göreceğiz gibi. 

Bu saatten sonra Türkiye'nin işi daha da zorlaşıyor. Dengeler daha da bozulacak. Yıl sonu umarım kırılmayla karşı karşıya kalmayız. 30-35 lira arasında dolar kuru bu seviyeyi tamamlarsa, oturup dua edelim. Kırılma olursa 3 haneli dolar kuru ile karşı karşıya kalabiliriz. Kimse şaşırmasın.

 

Yorumlar