Anasayfa /  Foto Galeri

Ev sahipleri dikkat! Kim ne kadar vergi ödeyecek? Beyanname dönemi...

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren değerli konut vergisinde son dakika gelişmesi yaşanıyor. Yılbaşından itibaren devreye alınan değerli konut vergisi beyan dönemi başladı. .

Ev sahipleri dikkat! Kim ne kadar vergi ödeyecek? Beyanname dönemi... - Sayfa 1

Değerli konut vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan ve bina vergi değeri 2020 yılında 5 milyon lirayı aşan "mesken nitelikli taşınmazlar" için verilecek. "Mesken nitelikli taşınmazlar" ise mesken niteliğini haiz binalar ile birden fazla bağımsız bölümden oluşanlarda her bir bağımsız bölümü ifade ediyor.

Ev sahipleri dikkat! Kim ne kadar vergi ödeyecek? Beyanname dönemi... - Sayfa 2

Bu bölümler, vergilendirme açısından ayrı ayrı değerlendirilecek. Taşınmazın mesken niteliğini haiz olup olmadığının değerlendirilmesinde, kayıtlardaki niteliğinin yanında fiilen kullanım durumuna da bakılacak. Bina vergi değeri, taşınmazın bulunduğu yerdeki belediyeden ilgililerince temin edilecek.

Ev sahipleri dikkat! Kim ne kadar vergi ödeyecek? Beyanname dönemi... - Sayfa 3

SÜRE NE ZAMAN BİTİYOR? 
Mükellefler, beyannamelerini, mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yerin belediyesinden alınan bina vergi değerini (beyanname verilen yıl ve bir önceki yıla ilişkin) gösteren belgeyi ekleyerek, ilgili yılın şubat ayının 20'nci günü sonuna kadar taşınmazın bulunduğu yer vergi dairesine verecek. Buna göre, bu yıla ilişkin beyannamelerin 20 Şubat'a kadar verilmesi gerekirken, bu tarihin hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle söz konusu süre 22 Şubat Pazartesi günü dolacak.

Ev sahipleri dikkat! Kim ne kadar vergi ödeyecek? Beyanname dönemi... - Sayfa 4

E-BEYANNAME DÖNEMİ BAŞLADI 
Mükellefler, beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderebilecekleri gibi, bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler ile sözleşme imzalayarak e-beyanname şeklinde de verebilecek. Beyannamenin elektronik ortamda verilmesi durumunda, buna eklenecek bina vergi değerini gösteren belge, beyannamenin verildiği tarihi takip eden 15 gün içinde elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine iletilecek.