Anasayfa /  Ekonomi

Ev hizmetlisi ve bakıcının sigorta primi devletten!

Ev hizmetlerinde veya çocuk ya da hasta bakımında size yardımcı olsun diye birilerini çalıştırmayı düşünüyorsanız eğer, daha fazla gecikmeyin.

Abone ol
Abone ol 16 Mart 2017 13:15

“Tarihin en büyük istihdam seferberliği” sloganıyla başlatılan ve iki milyon vatandaşın istihdamının hedeflendiği proje kapsamında, 1 Şubat 2017 den itibaren yeni işe alınacak işçilerin hem sigorta primleri, hem işsizlik sigortası primleri, hem de gelir vergileri Aralık ayının sonuna kadar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.

Teşvikten yararlanma şartlarına dikkat!

687 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle birlikte gelen teşvikten yararlanabilmek için;

1-Yeni işe alınacak işçinin işe alındığı tarihten önceki üç aylık sürede işsiz olması

2-İşçinin 2016/Aralık ayındaki çalışan sayısına ilave olması,

3-İşçinin İşkur’a iş arama kaydını yaptırmış olması gerekiyor.

Yeni teşvikten evlerinde hizmetli ve bakıcı çalıştıranlar da yararlanabilecek.

İşçi başına günlük 22,22 TL, aylık 666,66 TL tutarında verilecek sigorta primi teşvikinden, evlerinde hizmetli ve bakıcı çalıştıran vatandaşlar da yararlanabilecek.

SGK tarafından yayımlanan 2017-10  sayılı Genelgede, “4447 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesinde öngörülen işveren desteğinden ihale konusu iş üstlenen işyerleri hariç olmak üzere özel sektör işverenlerine ait işyerlerinde çalışan sigortalılar ile 5510 sayılı Kanunun Ek 9 uncu maddesi kapsamında ev hizmetlerinde 10 günden çalışan sigortalılardan dolayı yararlanılabilecek olup, bahse konu işveren desteği kamu idarelerine ait işyerleri ile 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum kuruluşlara ait işyerlerinde çalışan sigortalılar hakkında uygulanmayacaktır.” açıklamasında bulunulmuştur.

İlk defa 2017 yılında ev hizmetlisi çalıştıracakların teşvikten yararlanma şartları farklı

Genelgede yapılan açıklamalara göre ilk defa 2017 yılında ev hizmetlisi çalıştıracak olanlar,  1/2/2017 ila 31/12/2017 tarihleri arasında işe alacakları işçilerden dolayı, İşkura kayıtlı işsiz olmaları ve son üç aydır çalışmıyor olmaları kaydıyla,  destek tutarının yarısı kadar ve işe alındıkları tarihi takip eden üçüncü aydan itibaren yeni teşvikten yararlanılabileceklerdir.

Haliyle, Mart ayında alacağınız bir ev hizmetlisinden dolayı Mart, Nisan ve Mayıs aylarında beş puanlık prim indiriminden, Haziran ayından itibarense aylık 333,33 TL olarak yeni teşvikten yararlanılması mümkün olacaktır.


Yorumlar