Anasayfa /  Dünya

Et skandalı Brezilya’yı krizin eşiğine getirdi!

​Dünyanın en büyük et ihracatçılarından Brezilya'da ortaya çıkan bozuk et skandalının ardından, ülkeden et ithalatını durduran ülkelere Mısır ve Suudi Arabistan da eklendi.  İthalatı durdurma kararı alan ülkelerin sayısının her geçen gün artmasıyla ülkenin ihracatı dibe vurdu. Brezilya Tarım Bakanı Blairo Maggi, mart ayında günlük ortalama et ihracatının 60 milyon dolar olduğunu ancak bu rakamın skandalın patlak vermesinin ardından 74 bin dolara düştüğünü bildirdi.

Abone ol
Abone ol 24 Mart 2017 11:24

Brezilya Tarım Bakanı Blairo Maggi, kamuoyuna etin güvenli olduğunun bilgisini verirken, devam eden testlerde herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda söz konusu etlerin geri çekileceğini söyledi. Maggi ayrıca, mart ayında günlük ortalama et ihracatının 60 milyon dolar olduğunu ancak bu rakamın skandalın patlak vermesinin ardından 74 bin dolara düştüğünü bildirdi.

“Sistematik müdahale gerekiyor”

Group Gordon adlı insan kaynakları firmasının CEO'su Michael Gordon, ihracat rakamlarındaki ani düşüşün ülkedeki krizin bir göstergesi olduğunu ve hükümetin bu durumu hafife almaması gerektiğini dile getirdi.

Gordon, "Bu duruma bir avuç kötü aktör sebep olsa da, bu mevzu ülkedeki tüm et üretimi kültürünü karalıyor. İşte bu yüzden duruma sistematik müdahale gerekiyor." dedi.

Brezilya federal polisinin geçen hafta bozuk et operasyonu başlatması üzerine Avrupa Birliği (AB), Çin ve Şili'nin ardından Hong Kong, Japonya, İsviçre, Meksika, Jamaika ve Güney Afrika, ülkeden donmuş et ithalatını geçici olarak durdurduğunu açıklamıştı. Son olarak, Suudi Arabistan ve Mısır da ülkeden et ithalatını durdurduğu bildirdi.

Şirketlere inceleme başlatıldı

Suudi Arabistan Gıda ve İlaç Genel Müdürlüğü'nün açıklamasında, Brezilyalı 4 şirketten sığır ve kümes hayvanları eti ile et ürünleri ithalatının durdurulduğu ifade edildi. Açıklamada, bu kararla, Körfez standartlarına aykırı et sevkiyatının durdurularak halk sağlığının korunmasının amaçlandığı belirtildi. Piyasada bulunan söz konusu şirketlere ait ürünlerin toplatılmasıyla ilgili gerekli tedbirlerin alınacağı kaydedildi.

Mısır Tarım Bakanlığı sözcüsü Hamid Abduddayim de et ithalatının durdurulması kararının, ithalatçı firmalarla yürütülen soruşturmalar sonuçlanıp etlerin bozuk olmadığı anlaşılıncaya kadar uygulanacak "ihtiyati" bir karar olduğunu söyledi.

21 et üreticisi firmaya soruşturma, 3 firmaya ise üretim yasağı

Dünyanın en büyük et ihracatçılarından Brezilya'da bozuk etlerin son kullanma tarihlerinde hile yapma, etlere kimyasal madde ve su karıştırma iddiasıyla 21 et üreticisi firma soruşturulurken, 3 firmaya üretim yasağı getirilmişti.




Yorumlar