Anasayfa /  Ekonomi

Eskişehir Sivrihisar Altın ve Gümüş Madeni’nde İliç Gibi Siyanür Tehdidi Altında!

Erzincan İliç’te yaşanan facianın bir benzerinin Eskişehir’deki Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni’nde yaşanmaması için imza kampanyası platformu Change.org’da bir kampanya başlatıldı. İliç’te olduğu gibi, Eskişehir’deki maden için kapasite artışı izni verilmişti.

Abone ol
Abone ol 28 Şubat 2024 23:43

Eskişehir de İliç Gibi Siyanür Tehdidi Altında

Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni’nde ihmaller sonucu gerçekleşen facia, Eskişehir Sivrihisar ilçesindeki Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni’nde de benzer bir felaket yaşanma riskini gündeme getirdi. 

Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni’ni işleten KOZA Altın işletmeleri, kapasite artışı ve üçüncü siyanür havuzu için başvurmuş ve başvuru Ağustos 2023’te kabul edilmişti. İliç’teki madende de kapasite artışına izin verilmesinden sonra facianın gerçekleşmiş olması, endişeleri artırdı. 

Madenin kapatılması talebiyle, imza kampanyası platformu Change.org’da kampanya başlatıldı. 

Bölge halkı kanserle mücadele ediyor

Kampanyayı Başlatan Nilay Şentürk, Madenin şu anda bile bölgede tarıma ve insan sağlığına zarar verdiğini, İşletme çevresinde yaşayan yüzlerce insanın, yıllardır başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklarla mücadele ettiğini söylüyor ve bölgedeki 13 endemik bitki türü ve biyoçeşitliliğin tehlike altında olduğunu sözlerine ekliyor. 

Kapasite artışı ve 3. siyanür havuzunun yaşanan sorunları artıracağını söyleyen Şentürk, “Olası bir faciada yeni gölet ve diğer iki siyanür göletinde kullanılan siyanürün Kaymaz Barajı’na ulaşarak içme ve sulama suyuna karışmasıyla bölgedeki tarım ve toplum sağlığını riske atmaya devam edecek” diyor. 

Kampanya metninde verilen diğer bilgilere göre:

  • Maden atıklarında canlı sağlığı için belirlenen güvenli limit değerlerin çok üstünde siyanür bulunur ve maden atıklarını yönetmek zordur. 

  • Altın madenlerinde kullanılan siyanür, “Su Çerçeve Yönergesi” kapsamında başlıca kirletici kimyasallardan biri olarak belirtilmekte ve halk sağlığı, çevre üzerinde geri dönülmez felaketlere sebep olur.

  • Geçtiğimiz 25 yıl boyunca dünya genelinde 30’dan fazla atık maden barajı kazası yaşandı. Yani gelişen teknoloji atık barajı kazalarının önüne geçemiyor.

Kampanya, 13 farklı endemik bitki türünün bulunduğu ve insanlanların yaşam alanlarına yakın olan Kaymaz bölgesindeki altın madeninin faaliyetlerinin durdurulmasını talep ediyor. 

Kampanya adresi: Change.org/KaymazMadeniniKapat

 

Yorumlar
Çok Okunanlar