Anasayfa /  Kültür sanat

Erkeklerin olmadığı bir dünya hayali: Erkeksiz Kadınlar Romanı raflarda!

İranlı yazar Shahrnush Parsipur, kadın özgürlüğünü tasvir ettiği için İran’da yayımlandıktan kısa bir süre sonra yasaklanan Erkeksiz Kadınlar kitabıyla İran toplumuna cesur bir pencere açıyor. Hayatla mücadele eden, birbirinden farklı beş kadının iç içe geçen hikâyelerini ustalıkla betimleyen yazar, okuru toplumsal cinsiyet, bekâret, ahlak, şiddet ve ilişkiler üzerine düşünmeye davet ediyor.

Abone ol
Abone ol 17 Nisan 2024 02:21

Çağdaş İran'daki yaşamın güçlü bir alegorisi olan Erkeksiz Kadınlar, Can Yayınları etiketiyle raflarda!

de birlikte yaşamak için farklı hayatlardan gelen; aralarında orta yaşlı varlıklı bir ev kadını, bir fahişe ve bir öğretmenin de bulunduğu beş kadını ve iç içe geçen kaderlerini anlatırken aynı zamanda İran toplumuna cesur bir pencere açıyor.

Kadın özgürlüğünü tasvir ettiği için İran’da yayımlandıktan kısa bir süre sonra yasaklanan kitabında geleneksel İran cinsiyet ilişkilerine karşı protestosunu sürdüren yazar, okurları toplumsal cinsiyet, ahlak, ölümlülük, şiddet ve ilişkiler üzerine düşünmeye davet ediyor.

Yakın İran tarihinden izler taşıyan bu unutulmaz roman, toplumun dar sınırlarından kaçan kadınları betimliyor ve erkeklerin olmadığı bir dünyada yaşayacakları bir gelecek hayal ediyor.

“Parsipur cesur, yetenekli bir kadın ve hepsinden önemlisi büyük bir yazar.”

Marjane Satrapi

 “Parsipur, bu büyüleyici, güçlü kısa romanda hem fabl hem de tartışma tekniklerini kullanarak geleneksel İran cinsiyet ilişkilerine karsı protestosunu sürdürüyor.”

Publishers Weekly

Kitap Adı: Erkeksiz Kadınlar

Yazar: Shahrnush Parsipur

Çevirmen: Yıldız Uysal

Yayınevi: Can Yayınları  

Dizi: Çağdaş 

Tür: Roman 

Sayfa Sayısı: 104

Fiyatı: 110 TL  

SHAHRNUSH PARSIPUR

1946’da Tahran’da doğdu. Çok küçük yaşlardan itibaren yazmaya başladı. 1974’te Sag ve Zimistan-i Buland (Köpek ve Uzun Süren Kış) romanı çıktı. İran televizyonunda çalışırken bazı tutuklamalara karşı çıkınca görevine son verildi ve üç ay hapis yattı. 1977 yılında tekrar tutuklandı ve dört sene hapis yattı. Erkeksiz Kadınlar yayımlanır yayımlanmaz büyük yankı uyandırdı ancak kısa süre sonra yasaklandı. Toplumun ahlak kurallarına uymadığı için uyarılan Parsipur birkaç ay sonra İran’ı terk etti. ABD’ye yerleşen yazarın diğer romanları arasında Agle Abi (Mavi Akıl), Majirāhāy-i Sādih va Kūčak-i Ruh-i Diraht (Ağaç Ruhunun Kısa ve Basit Hikâyesi), Kami Bahar (Biraz Bahar) ve Türkçeye çevrilen Tuba ve Gecenin Anlamı yer alır. 2023 Nobel Edebiyat Ödülü adayları arasında söz edilen Parsipur halen ABD’de yaşıyor. Erkeksiz Kadınlar, 2009’da İranlı fotoğraf sanatçısı Şirin Neşat tarafından sinemaya uyarlandı. Film Venedik Festivali’nde en iyi yönetmenlik dalında Gümüş Aslan Ödülü’nü kazandı. 

Yorumlar