Anasayfa /  Dünya

Eris Virüsü nedir ve belirtileri nedir ? Nasıl bulaşır ?

Küresel çapta etkisi görülen Covid-19'un bir türevi olan Eris virüsü tanıtıldı. Eris virüsünün ayrıntıları, son haberlerden sonra merak konusu oldu. Eris virüsü ne anlama gelir ve hangi belirtilere yol açar? Covid-19'un yeni varyantı olan Eris virüsü nasıl yayılır?

Abone ol
Abone ol 10 Ağustos 2023 15:13

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bir açıklamada, Covid-19'un bir varyantı olarak ortaya çıkan yeni virüsün adının Eris olduğu duyuruldu. Ancak Eris virüsü hakkında daha fazla detay ve bilgi merak konusu oldu. Eris virüsü nedir, hangi belirtilere yol açar ve Covid-19'un bu yeni varyantı nasıl bulaşır? İşte cevapları aranan sorular...

ERİS VİRÜSÜNÜN TANIMI

Eris virüsü, bilimsel olarak EG.5.1 olarak adlandırılan Covid alt varyantıdır ve ilk olarak 31 Temmuz tarihinde tespit edilmiştir. Eris adıyla da anılan bu alt varyantın, Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği düşünülmektedir. Uzmanlar, henüz durumun endişe verici bir boyutta olmadığı görüşündedir.

ERİS VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ

Eris virüsü enfeksiyonunun belirtileri arasında şunlar bulunabilir:

Boğaz ağrısı
- Burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı
- Hapşırma
- Kuru öksürük
- Baş ağrısı
- Islak öksürük
- Boğuk ses
- Kas ağrıları
- Koku alma duyusunda değişiklik


ERİS VİRÜSÜNÜN GÖRÜLDÜĞÜ ÜLKELER Eris virüsü, Asya'daki Covid vakalarının yaklaşık %20'sini, Avrupa'dakilerin %10'unu ve Kuzey Amerika'dakilerin %7'sini oluşturmaktadır. İsrail de yeni varyantın etkisinde kalmış durumda. İsrail'de 24 Temmuz itibarıyla en az 18 vaka tespit edildiği belirtiliyor. Dünya genelinde ise 36 ülkede 2000'den fazla vakadan Eris virüsü sorumlu tutulmaktadır.

TÜRKİYE'DE DURUM 

Eris virüsünün Türkiye'de görülüp görülmediği konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Etiketler virüs Eris virüsü
Yorumlar