Anasayfa /  Ekonomi

Emekli maaşları eriyor mu? İntibak yasası gelecek mi?

Son zamanlarda artan zamlar sonrasında özellikle emekli maaşlarında erimeler meydana geldi.Türkiye 37 ülke arasında yapılan emekli maaşı arasında 35. sırada kendine yer buldu.

Abone ol
Abone ol 03 Ocak 2020 23:57

Özellikle son zamanlarda ülkemizde artan enflasyonun oluşturduğu önemli sorunlardan biri her ne kadar iyileştirme yapılsa da maaşların fiyat artışları karşısında alım gücünü yitirmesi olarak ifade edildi. Özellikle bu konuya ilişkin yayınlanan raporda da benzer sonuçlara yer verilirken Türkiye dahil 37 ülke arasında en iyi emeklilik araştırmasında Türkiye’nin notu sondan üçüncü olarak belirtildi. Türkiye aldığı notla sadece Arjantin ve Tayland'ın üstünde yer alabildi.

Endekste Ortalamanın Altında

Bu yıl on birincisi gerçekleştirilen ve 40’tan fazla gösterge baz alınarak gerçekleştirilen araştırmada 100 üzerinden skor verildi. Buna göre Hollanda 81 puanla birinci ardından 80.3 puanla Danimarka ve üçüncü sırada da 75.3 ile Avustralya geldi. Sonda 39.4 puanla Tayland, sondan ikinci sırada Arjantin 39.5 puanla, sondan üçüncü olarak 42.2 puanla Türkiye yer aldı.

Türkiye İçin Tavsiye Verildi

Sözcü gazetesinin haberine göre ilgili raporda aynı zamanda sonda yer alan ülkeler için de tavsiyelerde bulunuldu. Buna göre en yoksul bireylere verilen en düşük emeklilik maaşının arttırılmasının' önemine dikkat çekildi. Bu noktada birçok vatandaş Türkiye’de maaş dengesini sağlayacak olan İntibak yasasının meclisten geçmesini beklemekle birlikte 2000 yılı ve sonrasında ve öncesinde emekli olan kişilerin emekli maaşları arasında fark oluşmuştu. Bu fark artmaya başlayınca da 2008 sonrasında emekliler büyük mağduriyetler yaşamaya başladı.

 

İntibak Yasası Gelecek Mi?

Gündemde yer alan bilgilere göre konu ile ilgili bir taslak hazırlandığına dair söylentiler bulunuyor. Buna göre meclise getirilecek olan tasarıda ayrıca SSK ve BĞKUR kapsamındaki sigortalılarda emekli olabilmek için aranan prim gün sayısının eşitlenmesi olup buna göre prim ödeme gün sayısı işçi ve memurlarda emeklilik için 7 bin 200, BAĞ-KUR’da ise 9 bin gün olması bekleniyor.

Düzenlemenin yapılacağı bir başka unsur ise bağlama oranları olup bu noktada yeni bağlanan aylıklarda oluşan yaklaşık yüzde 40’lık kaybın önüne geçilmesi bekleniyor

Yorumlar