Anasayfa /  Ekonomi

Emekli maaşı nasıl hesaplanır? 2023 4B, 4C Emekli maaşı hesaplama!

Enflasyon verileri, asgari ücret ve memur maaşlarına yapılan zamların ardından merak edilen konulardan birisi de emeli maaşı oldu. Binlerce emekli vatandaş maaş hesaplamalarının nasıl yapılacağını merak ediyor. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 19 Ocak 2023 14:00

Enflasyon verileri, asgari ücret ve memur maaşlarına yapılan zamların ardından merak edilen konulardan birisi de emeli maaşı oldu. Binlerce emekli vatandaş maaş hesaplamalarının nasıl yapılacağını merak ediyor. İşte detaylar...

ZAM ORANLARI AÇIKLANDI

Memur ve emekli zammının yüzde 25'ten yüzde 30'a artmasıyla maaş tablosu üçüncü kez güncellendi. Böylece yıllık maaş artışı yüzde 84.20’ye yükselmiş oldu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI BELLİ OLDU

En düşük emekli maaşı 3 bin 500 TL'den 5 bin 500 TL'ye yükseltildi. En düşük emekli aylığı 2021 senesinde 1500 TL idi. Geçen sene ocak ayında 2 bin 500 TL’ye, Temmuz ayında ise 3 bin 500 TL’ye yükseltilmişti.

2000 sonrası SSK ile BAĞ-KUR'luların kök aylıkları temmuz ayında, bu senenin ocak - haziran döneminde gerçekleşecek enflasyon oranında yüseltilecek. Yükseltilen tutar 5.500 TL'nin altında kalırsa aynı aylığı almaya devam edecekler. Artırılan tutar 5.500 TL'yi aşarsa, geçen tutar üzerinden ödeme yapılacak.

EMEKLİ OCAK AYI ZAM FARKI NE ZAMAN ÖDENECEK?

Emekli aylıkları Emekli Sandığı’nda her ayın 1’i ila 5’inde; SSK’lılarda 17’si ila 26’sında; BAĞ-KUR’lularda ise her ayın 25’i ila 28’inde yatırılıyor. Yüzde 30 zammın SSK ve BAĞ-KUR’luların emekli aylığı ödemelerine yetişmesi isteniyor. Emekli Sandığı mensuplarının ocak dönemi ödeme tarihi 1 Şubat olduğu için zamlı maaşlar şubat ayında yatırılacak.

EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

SSK emekli maaşı hesaplaması Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi internet sayfası üzerinden yapılıyor. SGK ana sayfasından hesaplama ekranına ulaşabilirsiniz.

4B EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

4B Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşlar ise e-Devlet sayfasına giriş yaparak kolayca alacakları maaş tutarını görüntüleyebilirler. Bu işlem için hizmet dökümü sayfasında yer alan 4B Emekli Maaşı Hesaplama linkine tıklayarak esnaf veya tarım işçisi seçeneklerine tıklamanız gerekmektedir.

4C EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Bu hesaplama işlemini uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ veya e-Devlet sayfasına giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Hesaplama işlemi için link üzerinden açılan sayfadan istenen bilgileri doldurmanız gerekiyor.

Yorumlar