Anasayfa /  Ekonomi

Emekli Bayram ikramiyesi ne kadar oldu? Ne zaman yatırılacak?

Ramazan ayına sayılı günler kala Emekli bayram ikramiyesine ilişkin detaylar araştırılmaya başlandı. Emekli olanlar ve EYT için gün sayanlar bu yıl Bayram İkramiyesi'nin ne kadar olduğunu merak ediyor. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 13 Mart 2023 18:00

Ramazan ayına sayılı günler kala Emekli bayram ikramiyesine ilişkin detaylar araştırılmaya başlandı. Emekli olanlar ve EYT için gün sayanlar bu yıl Bayram İkramiyesi'nin ne kadar olduğunu merak ediyor. İşte detaylar...

EYT TBMM'DA KABUL EDİLDİ!

Emeklilikte yaşa takılanlar ile alakalı yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi. Teklifin emeklilik ile ilgili hükümleri, TBMM’ye sunulan şekliyle yasalaştı. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar, yaşa bakılmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartını yerine getirerek emekli olabilecekler.

HANGİ EYT’LİLER HEMEN EMEKLİ OLABİLECEK?

TBMM’de kabul edilen kanun ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanların emekliliğinde yaş şartı kaldırıldı. Söz konusu tarihten önce çalışmaya başlayanlardan, yaş dışındaki şartları sağlayanlar hemen emekli olabilecekler. EYT’li SSK’lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 sene sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR’lu ve Emekli Sandığı’na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emeklilik hakkını elde edecekler.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR?

Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramında yapılan ikramiyee ödemeleri 1100 lira tutarında yapılıyor. 2023 senesinde geçerli olacak emekli bayram ikramiye tutarları belli olmadı.

EYT'LİLER BAYRAM İKRAMİYESİ ALABİLECEK Mİ?

EYT yasa teklifi 28 Şubat günü MEclis'te onaylandı. Yasa yürürlüğü girmesinin ardından 1,7 milyon işçi, 89 bin esnaf ve 496 bin memur olmak üzere toplam 2,2 milyon kişinin hemen emekli olabileceği açıklanmıştı.

Kanuna göre, emekli vatandaşlara Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda 1.100 TL bayram ikramiyesi ödemesi yapılıyor. Bu sene Ramazan Bayramı 21 Nisan gününe denk geldiği için, mart ayında emeklilik dilekçesi verenler, Nisan ayında 1.100 lira bayram ikramiyesinden yararlanabilecekler.

KİMLERE BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDENİR?

Ödemenin yapılacağı tarihte, emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara verilir. Ayrıca Kurumdan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi verilir.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE ZAMAN YATACAK?

Konuya alakalı henüz resmi bir tarih açıklama yapılmadı. Ramazan bayramı emekli ikramiyelerinin bayramdan önce hesaplara yatması bekleniyor. 

Yorumlar