Anasayfa /  Ekonomi

Elektrik faturasına isyan eden esnaf öyle bir şey yaptı ki...

Elektrik faturalarına gelen zamlar tepki çekmişti. Tarifelerdeki düzenleme esnetilmişti. Esnaf için ise henüz bir şey yapılmadı. Gelen faturalar, yaşanan ekonomik kriz esnafı zor duruma düşürdü. Gelen elektrik faturalarını ifşa eden esnaflara bir yenisi eklendi. Tunceli'de bir esnaf gelen elektrik faturasını pankart yaptırıp mekanın girişine astırdı. Kasım ayı ile Ocak ayı arasındaki dev fark ortaya çıktı.

Abone ol
Abone ol 24 Şubat 2022 23:18

Elektrik faturalarına gelen zamlar halkın tepkisini çekti. Türkiye'nin birçok bölgesinde eylemler yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdğan eylemlerden sonra, 16 Şubat'taki Kabine Toplantısı sonrası, 210 kilovatsaate kadar olan düşük tarife ve üzerindeki yüksek tarife rakamlarının vatandaşın lehine yeniden değerlendirileceğini açıkladı.

Erdoğan, "Elektrikte 210 kilovatsaate kadarki düşük tarife ve 210 kilovatsaatin üzerindeki yüksek tarife rakamları ilgili kurumlarımız tarafından vatandaşlarımızın lehine yeniden değerlendirecektir. Ticari işletmelerimiz için de küçük esnaf ve sanatkarı koruyacak şekilde benzer bir kademelendirme yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden Senegal'e giderken uçakta gazetecilere elektrik faturalarına yapılacak yeni düzenleme ile ilgili konuşan Erdoğan, "1 Mart itibarıyla bu uygulamaya geçmeyi planlıyoruz. Bu adım da milletimizin sesine kulak verdiğimizin göstergesidir." dedi.

Henüz elektrik tarifeleri ile ilgili somut bir adım atılmış değil. Esnafa halen yüksek mevlalarda elektrik faturaları gelmeye devam ediyor.

KRT'den Buse Çelebi'nin haberine göre; Tunceli'nin merkez köyü olan Aktuluk köyünde de 'Eskici Amca' isimli restoranın sahibi, önceki faturasıyla son gelen faturasının tutarını yazdığı bir pankartı işletmesine astı. Pankartta yer alan kısa süre içinde gerçekleşen fiyat artışı ise görenleri şaşırttı. Buna göre işletmeye 30 Kasım 2021'de 4 bin 748 TL elektrik faturası gelirken bu tutar, 31 Ocak 2022'de 11 bin 928 lira 25 kuruşa çıktı.

'Eskici Amca' isimli restoranın sahibi Zeki Göner gelen faturayı afiş yaptırıp girişe astırdı. İşte o afiş:

KILIÇDAROĞLU: ZAMLAR GERİ ALINANA KADAR ÖDEMEYECEĞİM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bir açıklama yaparak zamlar geri çekilinceye kadar elektrik faturasını ödemeyeceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, zamların Aralık ayı öncesine çekilmesini istiyor.

YENİ TARİFENİN AYRINTILARI

Artan şikayetler sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) çalışma başlattı. Konut, esnaf ve sivil toplum örgütleri başta olmak üzere milyonların beklediği yeni elektrik tarifesi fiyatları için detaylar netleşiyor. Esnafa uygulanacak kademeli tarifede günlük 15 KWH ve aylık 450 KWH planlaması öngörülürken, meskende de ilk kademede yüzde 10-18 oranında indirim bekleniyor.
Yeni elektrik fatura düzenlemesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) çalışma başlattı. Bununla beraber uygulanacak elektrik tarifeleri ile ilgili çerçeve ortaya çıkmaya başladı.

KONUTLARDA ALT KADEME ELEKTRİK TÜKETİMİ İÇİN İNDİRİM MASADA

Özellikle konutta düşük kademede yer alan elektrik birim fiyatında bir indirim üzerinde duruluyor. Konutlarda 210 KWH altında tüketilen elektrik kademesinde 1 KWH elektrik bedeli 1,37 TL iken 210 KWH üzerinde tüketin elektrik tarifesinde 1 KWH elektrik bedeli 2,06 TL olarak dikkat çekiyor. Konutlarda alt kademe olan 1,37 TL elektrik bedelinde yüzde 10-18 arasında indirim öngörülüyor. Konutlarda yüzde 18 oranında bir indirim söz konusu olduğunda, 1,37 TL olan ilk kademe elektrik fiyatı 1,12 TL'ye gerileyecek. Bununla beraber aylık 210 KWH tüketen bir konutun elektrik faturası 288 TL'den 235 TL'ye düşecek.

ESNAF DA KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİNE GEÇECEK

Diğer planma ise esnafa yönelik olacak. Ticarethane abonesi esnaf için uygulanan KWH başı 2,74 TL olan elektrik fiyatı için kademeli tarife gelecek. Bunun kademesinin de günlük 15 KWH, aylık 450 KWH olacak. 450 KWH altındaki elektrik tüketime esnaf 2,06 TL ödeyecek. Bu durum esnafın elektrik faturasına yüzde 25 indirim oranı olarak yansıyacak. Örneğin 450 KWH elektrik tüketen bir esnaf önceden 1233 TL öderken, yeni formülde ise elektrik faturası bedeli 933 TL olacak. Böylece 300 TL'nin üzerinde bir indirim gerçekleşmiş olacak.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ İÇİN İNDİRİM YÜZDE 50'Yİ BULACAK

Düzenlemede dikkat çeken bir başlık daha var. Ticaret abonesi olarak elektrik tüketen dernekler, vakıflar, cemevleri gibi sivil toplum örgütlerine mesken abonesi olma imkanı getirilecek. Bu durumun elektrik faturalarına yüzde 50'ye yakın indirim olarak yansıması bekleniyor.

Etiketler elektrik fatura zam esnaf
Yorumlar